25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

BDP içindeki krizi Öcalan mı çözecek?

BDP Genel Başkanı Demirtaş, “Parti içinde tartışma yok. İstifa söz konusu değil. Koltuklar halkın emanetidir. Zamanı gelince teslim edilir” diyerek “kriz yok” mesajı vermeye çalıştı ancak BDP kulislerinde krizin Öcalan’la İmralı’da yapılacak görüşmeye kadar süreceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Şeyhmus Çakan/Diyarbakır9 Ekim 2013 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
BDP içindeki krizi Öcalan mı çözecek?

BDP’de olağanüstü kongrenin yerel seçimden önce yapılmasını isteyen Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın, bu talebinin parti yönetimi tarafından kabul edilmemesi üzerine, seçimden sonra genel başkanlıktan ayrılmaya hazırlandığı yönündeki haberler BDP’de şok etkisi yarattı.

BDP’li vekilin şaşırtan sözleri

Diyarbakır BDP İl Başkanlığı’nda Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın basın açıklaması yapması için hazırlıklar yapılırken, salondaki konuşmalar parti içinde kriz olduğu yönündeydi. BDP Milletvekili Nursel Aydoğan’ın gazeteciler hazırlık yaparken söyledikleri bir hayli ilginçti. Aydoğan, “Haberin iyisi kötüsü yok, BDP yine gündeme geldi” şeklindeki ifadesi bir başka partili tarafından, “Aman vekilim ne diyorsunuz” diye kesildi. BDP tüzüğüne göre 2 dönem milletvekili veya belediye başkanlığı yapan biri tekrar aday olamıyor. Yine Diyarbakır kulislerinde dolaşan bir başka iddia ise Demirtaş’ın belediye başkan adayı olma talebinin reddedilmesiyle krizin başladığı yönünde. Demirtaş, “Partimizde eş başkanlık konusunda tartışma yok. İstifa söz konusu değil. Koltuklar halkın emanetidir. Halk bu emaneti teslim ettiği gibi geri de alır. Zamanı geldiğinde teslim etmesini biliriz” sözleri de aslında bir krizin habercisi gibiydi.

Belediye başkanlığı mı

Demirtaş satır aralarında, “Bu toplantıyı aslında Gülten hanım yapacaktı ancak yetişemedi” sözleri de bir küskünlüğün olduğunu gösteriyor. Öyle görülüyor ki BDP’de yaşanan bu gelişmeler İmralı’ya kadar gidecek. Aday belirleme konusunda yine Öcalan’ın görüşleri önem kazanacak.

‘HÜKÜMET FİİLİ OLARAK SÜRECİ BİTİRDİ’

Demirtaş’ın basın toplantısında öne çıkan bir diğer konu ise, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine yönelik sert eleştirilerdi. Demirtaş bunu da şu şözlerle ifade etti: “Açıklanan paketin içeriğinden önce Başbakan bu paket açıklarken ortada hiçbir süreç kalmadığını teyit etmiş oldu. Bugünkü grup toplantısında Başbakan ortada süreç olduğunu kabul etmiyor. Açıkladığı paketin süreçle de alakası yok. Ortada diyalog da yok. Hükümet fiili olarak süreci bitirmiş haldedir.” Paketin açıklanma biçiminin müzakereyi bitirme üzerine inşa edildiğini belirten Demirtaş, “Müzakere yürüten tarafların görüşleri alınmadı, Öcalan’ın, Alevilerin görüşleri alınmadı. Tekçi bir dayatmayla bu paket budur dediler. Andımız. Zaten 3-4 yıldır çocuklarımız okumuyor burada. Bitmiş bir mesele. Başörtüsü. Zaten insanlar kamusal alanda başörtüsü takıyor. Fiilen bir sorun yoktu. Halk fiilen bu sorunu kendi çözdü. Bizim kendi okulumuz yok. Özel okula gönderecek parası yok. Cemaatin özel okulları var. Özel okulda anadilde eğitim serbest olunca Kürt çocuklarını senin okullarına mecbur edeceksin, buna da eşit yurttaşlık diyeceksin. Anadilde eğitime karşı olan yok. Kim karşı? Çünkü elde rehin olarak tutulmak isteniyor Kürtlerin hakları” sözleriyle pakete yönelik eleştirilerini sürdürdü. BDP’deki kadın kotası hakkında da konuşan Demirtaş, “Türkiye’de ilk defa bir büyükşehir belediye başkan adayı kadın olacak. Hanım değil kadın olacak bir defa Diyarbakır adayı. BDP’de kriz durumu yok. Partimizin kadın adayını burada ön seçimle belirleyeceğiz. BDP’de başörtülü belediye başkanları da görmek isteriz” diye konuştu.