18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bozdağ: Artık Türkiye'de bunlar kabul edilebilir şeyler değil

Bozdağ, Cizre Kaymakamı Mehmet Şamil Horasanlı'yı makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, çözüm sürecinin kendileri için son derece önemli olduğunu, Türkiye'de yaşanan barış sürecinin bütün insanları mutlu ettiğini belirtti.

17 Eylül 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bozdağ: Artık Türkiye'de bunlar kabul edilebilir şeyler değil

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Çözüm sürecinden ve barış ikliminin kalıcı olması iradesinden rahatsız olan çok çevre var. O yüzden bu süreç birçok provokasyona da açık ama halkımızın sağduyusu, milletimizin yaklaşımı bugüne kadar pek çok olumsuz adımı, eylemi boşa çıkardığı gibi bundan sonra olacak provokasyonları da boşa çıkaracaktır" dedi.

Artık Türkiye'de gözyaşının olmadığı, kanın akmadığı ve şiddetin son bulduğu bir iklimin normal iklime dönüşmesinin milletin talebi olduğunu kaydeden Bozdağ, 30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri esasında milletin çözüm sürecine onayı ve vize verme anlamını da taşıdığını bildirdi.

Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çünkü gerek CHP gerek MHP bu sürecin aleyhinde epey açıklamalar yaptılar. Her yerde vatandaşın bu sürece oy vermemesi konusunda bir kampanya yürüttüler ama buna rağmen milletimiz partimizi birinci yaptı ve Cumhurbaşkanımızı birinci turda seçti. Bu çözüm sürecine de verdiği bir onaydır. O nedenle de 62. Cumhuriyet hükumeti kurulurken milletimizin verdiği bu onayı hükumet olarak bir talimat olarak kabul ettik."

Bakan Bozdağ, ilk defa cumhuriyet hükumetlerinden 62. hükumetin çözüm sürecini programına koyduğunu vurguladı.

Sürecin başarıya ulaşmasını, her türlü şiddetin Türkiye'de sona ermesini istediklerini vurgulayan Bozdağ, o nedenle sürecin samimiyetle yürümesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Bu konuda çok ciddi adımların bu güne kadar atıldığını, bundan sonra da atılacağını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"En son yaptığımız yasal düzenleme esasında bugüne kadar devlet ve hükumet politikası olarak yürüyen çalışmanın meclisten onay alması, bir yasal alt yapısının oluşması bunun artık bir millet politikası olduğunu gösterir. O yüzden barış iklimi hem devletin arzu ettiği hem hükumetimizin devlet adına yürüttüğü hem milletimizin talebi olan artık bir politika olmuştur. Çözüm süreci millet iradesini yansıtıyor. Biz bu sürecin başarıya ulaşacağını inanıyoruz. Epey mesafe katedildi. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi artık yolun yarısı geçildi. Bir dönüşü yok ve bu neticeye inşallah ulaşacaktır. İnşallah bu iklim kalıcı olur."

-Okullara yönelik saldırı

Cizre ilçesinde okullara yönelik saldırılarla ilgili Bozdağ, bunların doğru bir şey olmadığını, çözüm sürecine herkesin katkı sunması gerektiğini vurgulayarak, bir yandan sürecin ilerlemesini arzu ederken öte yandan her türlü şiddet eyleminin son bulması gerektiğini dile getirdi.

Bozdağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şiddet eylemlerini kimse arzu etmiyor. Biz bunu çok iyi biliyoruz, çözüm sürecinden ve barış ikliminin kalıcı olması iradesinden rahatsız olan çok çevre var. O yüzden bu süreç birçok provokasyona da açık ama halkımızın sağduyusu, milletimizin yaklaşımı bugüne kadar pek çok olumsuz adımı, eylemi boşa çıkardığı gibi bundan sonra olacak provokasyonları da boşa çıkaracaktır. Tabi sona yaklaştıkça belki provokatif eylemler artacaktır. Tabi bunların olması arzu edilir şeyler değil. Artık Türkiye'de yol kesmelerin, adam kaçırmaların, yatırımların engellenmesi, müteahhitlerin araçlarının yakılması kabul edilebilir şeyler değildir. Bir yandan barış, bir yandan çözüm diyenlerin yaptıkları bu eylemlerin de doğru olmadığı, herkesin buna karşı olduğu da çok açıktır."

Okullarda eğitimde bir sorun bulunmadığını, özel öğretim kurumlarında Kürtçe eğitime izin veren yasal bir düzenlemenin olduğunu anlatan Bozdağ, bugün orta öğretim kurumlarında Kürtçe seçmeli dersin olduğunu, şu anda Kürtçe öğretmenlerin atamasını yaptıklarını aktardı.

Şırnak'a 7 Kürtçe öğretmeni atadıklarını belirten Bozdağ, bazı yerlerde herhangi bir izin müracaatı yapmadan, bir fiili durum yaratmak isteyenlerin olduğunu kaydetti.

"Bunlar samimi, iyi niyetli hiç değiller. Çünkü okul açılmasına devlet yasa çıkararak onay vermiş. Hiçbir engel yok, yani hiç kimse izin almadan, diyelim ki vergi kaydı yapmadan, esnaf odasına kayıt yapmadan bakkal bile açamıyor, okul açmak için de Milli Eğitim Bakanı izni lazım" diyen Bozdağ, özel eğitim kurumlarında Kürtçe eğitim verilmesine yasal bir mani olmadığına işaret etti.

Devletin bunu engelleme gibi bir çabasının da olmadığını vurgulayan Bozdağ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz aksine bu konudaki çalışmaların yapılmasını arzu ediyoruz. İstediğimiz şey sadece yasalara uyulmasıdır. Herkes yasalara uyacak ki işler sağlıklı yürüsün. Yasanın ön gördüğü şartları yerine getiren herkes eğitim yapabilir, eğitimden istifade edebilir, bu imkanı kullanabilir ama bunu bahane ederek etrafı terörize etmek kabul edilebilir bir durum değil. Sonuçta tahrip edilen bazı okullarımız var. O okullar Şırnak'ta yaşayan vatandaşlarımızın, evlatlarının iyi yetişmesi, ailesine, ülkesine faydalı olması için eğitim veriyorlar. Bu tür eylemler en fazla bölgede okuyan çocuklarımıza ve ailelerine zarar veriyor. Keşke herkes kime zarar verdiğine bir baksa, kendi kendine zarar veren bir yaklaşım kabul edilebilir bir durum değildir. Umarız bundan sonra böylesi şeyler de olmaz. Bunların bir karalama kampanyası olduğunu ve çözüm sürecine dönük provokatif hareketler olduğunu düşünüyorum. Bu okullarımızda eğitime ara verilmeyecek ve o hasarlar süratli bir şekilde giderildi, gideriliyor. Eğitim aynen devam edecektir."

Daha sonra Bozdağ, AK Parti İlçe Teşkilatı ve Adliye Sarayı'nı ziyaret etti.