20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Bozdağ: Soruşturmalar gizlidir

Adalet Bakanı Bozdağ, Meclis'teki araştırmaları yürüten komisyonunun çalışmalarına yayın yasağı getirilmesini değerlendirdi.

ANKARA, (DHA) 27 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Bozdağ: Soruşturmalar gizlidir
ADALET Bakanı Bekir Bozdağ, 16. Dönem 478 Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları ile 9. Dönem 7 İdari Yargı Hakimleri'nin kura törenine katıldı. Bozdağ, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen tören öncesinde basın mensuplarının soruları yanıtladı.
 
Meclis'teki araştırmaları yürüten komisyonunun çalışmalarına yayın yasağı getirildiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Bozdağ, bu komisyonun bir araştırma değil, soruşturma komisyonu olduğunu belirterek "Bunun anlamı şu. Meclis Soruşturma Komisyonu, görev yaparken cumhuriyet savcısının sahip olduğu bütün yetki ve görevle donatılmış olarak soruşturma yapmaktadır. Esasında cumhuriyet savcısının yaptığı bir soruşturmayı eski bakanlar hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu yapmaktadır. Dolayısıyla soruşturma sırasında savcıların sahip olduğu bütün hak, yetki ve görevlere sahiptir. Soruşturma gizlidir. Bizim ceza muhakemesi yasamız buna amirdir. Aynı şekilde Türk Ceza Kanunu'nu da soruşturmanın gizliliğinin ihlalini cezai müeyyideye bağlamıştır" diye konuştu.
 
"SORUŞTURMALARIN İNSANLARIN LEKELENMEME HAKKINDA RİAYET EDİLEREK YÜRÜTÜLMESİ GEREKİR"
 
Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü'nün, gizli yürütülmesi gereken soruşturma komisyonu çalışmalarının gazetelerde yer almasının soruşturmanın gizliliğini ortadan kaldırdığını ifade ettiğini söyleyen Bozdağ, şunları kaydetti: "Sayın komisyon başkanının yaptığında usule, yasaya, iç tüzüğe, anayasaya aykırı herhangi bir durum söz konusu değildir. Soruşturmaların, insanların lekelenmeme hakkına da riayet edilerek yürütülmesi gerekir. Gizliliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi bu, lekelenmeme hakkını korumak öte yandan da delillerin sağlıklı toplanmasına yardımcı olmak içindir"
 
"BU HAFTA SONU GİTME KONUSUNDA TALEPLERİNE OLUMLU BAKIYORUZ"
 
HDP heyetinden İmralı Adası'na hangi isimlerin gideceği sorulan Bekir Bozdağ, "HDP'lilerin bakanlığımıza müracaatları henüz olmadı. Müracaatlar olduğunda biz bakacağız. Değerlendireceğiz. Ona göre gitmesi gerekenler gidecektir" ifadelerini kullandı. Bozdağ, ayrıca milletvekillerine izin verme yetkisinin Adalet Bakanlığında olduğunu hatırlatarak "Belki bakanlığa gelmiştir. Ama bana henüz imzaya gelmediği için o nedenle söylüyorum. Milletvekilleri ile ilgili yasa gereği izin verme yetkisi Adalet Bakanlığına aittir. Milletvekili olmayanlar ile ilgili ayrı bir usül var. Benim imzama henüz gelen bir şey olmadığı için bir değerlendirmede bulunmadım. Milletvekillerinin bu hafta sonu gitme konusunda talepleri olduğunu biliyorum. Biz de olumlu bakıyoruz taleplerine" dedi.