18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Bozdağ'dan HSYK açıklaması: CHP o öneriyi reddetti

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile ilgili Anayasa değişikliği taleplerini CHP'nin reddettiğini verilen bilgi üzerine söylediğini ve doğruluğunun teyit edilmediğini belirtirken, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuyu yarın partinin yetkili organlarında değerlendirdikten sonra AK Parti'ye cevap vereceklerini belirtti.

15 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Bozdağ'dan HSYK açıklaması: CHP o öneriyi reddetti
HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, 17 Aralık'ta başlayan İstanbul merkezli operasyona değinerek, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında "28 kez rüşvet almak ve kaçakçılık", eski İçişleri Bakanı Muammer Güler hakkında "10 kez rüşvet almak, sahte belge düzenlemek" ve eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış hakkında "3 kez rüşvet almak" suçlarından fezleke düzenlendiğini belirterek, Bozdağ'ın bu fezlekeleri Adalet Bakanlığı'nda bekletme yetkisi olmadığını ifade etti.

Kimseyi suçlu ya da suçsuz ilan etmediklerini dile getiren Özgündüz, Anayasa ve İçtüzük'te hüküm altına alınan soruşturma usulünün işlemesini istediklerini kaydetti.

Özgündüz, Bozdağ'ın fezlekeleri bekletmesi halinde hem görevini kötüye kullanacağını hem de sorumluluğa ortak olacağını öne sürdü.

-"Endişeye gerek yok, fezlekeleri intikal ettireceğiz"-

Adalet Bakanı Bozdağ da Adalet Bakanlığı'nın fezlekeler açısından "postacı" vazifesi gördüğünü ifade etti.

Fezlekelerin adli makamlarca doğrudan Meclis'e gönderilmesine ilişkin genelge olduğunu, ancak yıllardır uygulamada önce Adalet Bakanlığı'na, oradan Başbakanlığa ve Başbakanlık'tan Meclis'e sevk edildiğini anlatan Bozdağ, "Bu vazifemizi yapacağız. Kimsenin endişeye kapılmasına gerek yok. Aksi yönde yetkimiz yok" diye konuştu.

Soruşturma konusu olan kişilerin bakanlık yapmış kişiler olduğuna dikkati çeken Bozdağ, bu kişiler hakkında kesin hüküm verilmediği için hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bozdağ, soruşturmalara müdahale edilmediğini belirterek, "Herhangi bir suç soruşturmasının durması veya durdurulması söz konusu değil, olmaz da" dedi.

-"Cevabımızı vermedik"-

Bekir Bozdağ, HSYK ile ilgili Anayasa değişikliği konusunda CHP'nin taleplerini reddettiğine ilişkin bilgi geldiğini söylediğini anımsatarak, "Doğruluğu teyit edilmemiş bilgi. Doğrusu CHP'nin yapacağı açıklamadır. Şu ana kadar bize gelen cevap yok" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Anayasa değişikliğine olumlu baktıklarını, ancak bunun için öncelikle kanun teklifinin geri çekilmesini, soruşturmaların akamete uğramamasını, hükümetin kimi uygulamalarının durdurulmasını talep ettiklerini belirtti.

CHP olarak bağımsız yargı ve hakim teminatını sağlayan yapının Türkiye'nin yararına olduğuna inandıklarını dile getiren Altay, "Talebi, 'Perşembe günü yetkili organlarımızda değerlendirip cevabımızı ileteceğiz' dedik. 'Teklifin çekilmesi cevabımızın olumlu olmasına yol açar' dedik" ifadesini kullandı.

Bozdağ ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin teklifin geri çekilmesi ya da dondurulması şeklinde bir formül bulunabileceğini kendilerine ilettiğini anlatan Altay, "İki partiden grup başkanvekilleri sohbet etmişler. İnformal sohbet esnasında bizim arkadaşımız 'teklifi çekin' demiş. Sanırım Sayın Bakan o bilgiye sahip. Cevabımızı yarın ileteceğiz" diye konuştu.