19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gezi'de çadır yakma emri Ramazan Emekli'den

Gezi olaylarının fitilini ateşleyen çadır yakma talimatının paralel örgüte yakın Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli tarafından verildiği kesinleşirken, 715 kişinin de kelepçeli olarak otobüslerde saatlerce bekletildiği kaydedildi.

Kemal Gümüş/STAR23 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gezi'de çadır yakma emri Ramazan Emekli'den

Gezi olaylarında, zabıtalara ‘Çadırları yakın’ talimatını vererek eylemlerin fitilini ateşleyen Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli hakkında başlatılan soruşturmada şok bir gelişme yaşandı. “Çadırları yakın” talimatı veren Ramazan Emekli’nin yargılanması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca için izin istendi. Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul Valiliği Ramazan Emekli’nin yargılanmasını talep eden dosyayı inceleyip izin verdi.

715 kişi gözaltına alındı

“Çadırları yakın” talimatını vererek olayların fitilini ateşleyen dönemin Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli için soruşturma izni çıkarken, paralel yapıya mensup polisin de olaylar esnasında yüzlerce kişiyi kelepçeleyip hiç bir işlem yapmadan saatlerce otobüslerde tuttuğu tespit edildi. Gezi’de bu şekilde toplam 715 kişi gözaltına alındı. 150 bin gaz fişeği kullanıldı ve yaklaşık 300 ton su sıkıldı. Özellikle göstericilere yakın mesafeden gaz ve su sıkma eylemlerinin arkasında da kasıtlı hareket eden paralel polis olduğu iddiası üzerinde duruluyor. Olaylara karışan yüzlerce eylemciyi hukuki gerekçe göstermeden, delil toplamadan ve ne için tuttuğunu belirtmeden saatlerce polis araçlarında ve otobüslerde bekleten paralel polisler hem uluslararası kamuoyunda ülkeyi zora sokacak girişimde bulundu hem de eylemcileri tahrik etti. Savcılık, polisin kasıtlı ve provokatif hareket ettiğini tespit etmesi üzerine durumu tutanak altına aldı. Şimdi o polisler araştırılıyor.

Müfettişler ortaya çıkardı

İçişleri Bakanlığı mülkiye başmüfettişleri Kamil İlhan, Anıl Cengiz Üzgün ve İlyas Burunak ile polis başmüfettişi İlhan Kara, 28-31 Mayıs 2013 tarihleri arasında Taksim Gezi Parkı’nda görev yapan zabıta personelinin ifadesine başvurmuş tüm zabıta personeli Ramazan Emekli’nin talimatıyla çadırları yaktıklarını söylemişti. Müfettişler, çadırları yakma talimatının Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli tarafından verildiğini rapor etti.

PARALEL MÜDÜRE SORUŞTURMA

Tutanak ve kamera görüntülerine göre, zabıtalar, Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli’nin talimatıyla çadırları tutuşturup yaktı. Müfettiş raporu üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Valilik’ten soruşturma izni istedi, İstanbul Valiliği de gereken izni verdi.

ATEŞE ÇADIR ATIYORLARDI

Raporda, Gezi olaylarını tırmandıran çadır yakma olayının sorumlusu olarak gösterilen Avrupa Yakası Zabıta Amirliği’nde görevli zabıta komiseri Murat Sarı ifadesinde, eylemcilerin çadırlarını toplamak üzere, 30 Mayıs sabahı 05.00 sularında Taksim Gezi Parkı’na gittiğini söyledi. Müfettişlere verdiği ifadede polislerle kısa süreli durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydeden Sarı: “05.00 sularında polis müdahaleye başladı. Sonra biz 20-25 kişilik zabıta ekibiyle çadırları toplamaya başladık. Gezi Parkı’nın sonuna doğru geldiğimizde Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan’ın, “Toplamayı bırakın, çadırları yakın” talimatını yanımda bulunan personelim Murat Yüce ve Tolga Kurul da duymuştur. Bana kamera görüntülerini izlettiğiniz kişilerden Osman Çeküç, Murat Yüce ve Hasan Hüseyin Yılmaz’ı teşhis ettim. Ancak yanan çadırların yanında duran maskeli iki kişiyi teşhis edemedim. Görüntüler dikkatlice izlenirse yanan çadırların üzerine polis arkadaşların da çadır attıkları görülecektir. Biz çadırlardan bir bölümünü nizami şekilde topladık ve Edirnekapı’daki depomuza tutanakla teslim ettik” dedi.

‘ÇADIRLARI YAKIN’ EMRİ

Gezi Parkında görevli diğer müdürlerin de ifadesine başvuran müfettişler hazırladıkları raporu hem içişleri bakanlığına hem de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığın gönderdi. Müfettiş raporunda ki diğer zabıta görevlilerinin ifadeleri şöyle: Zabıta personeli Tolga Kurul: “Polis gelip Ramazan müdürün bizi çağırdığını söyledi. Murat Sarı komiserimle beraber yanına gittik. Ramazan Bey bize ‘Götürmekle uğraşmayın, çadırları olduğu yerde yakın’ dedi.” Zabıta personeli Murat Yüce: “Göstericiler müdahaleyle dağılınca biz de çadırları toplamak için girdik. Dördüncü seferimi yaparken, emniyet müdür yardımcısı Ramazan Bey’in, amirimiz Murat Sarı’ya, ‘Arkadaşların uğraşmasına gerek yok. Yakın gitsin’ dediğini duydum. Bunun üzerine biz de polislerle birlikte, çadırları ateşe atmaya başladık. “ Zabıta personeli Hasan Hüseyin Yılmaz: “Birkaç çevik kuvvet polisinin de ateşe çadır attığını gördüm.” Ramazan Emekli, 17 Aralık sonrası görevden alınıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosundan çıkarıldı.