27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Çeçen direnişçilerin Medet ağabeyi Ankara’da katledildi

Çeçenistan’daki Kadirov yönetimine muhalefetiyle bilinen Çeçen iş adamı Medet Ünlü, Ankara’da şehit edildi. Kamera görüntülerinde katilin Rus vatandaşı olduğu belirlendi. Türkiye’de infaz edilen Çeçenlerin sayısı 7 oldu.

Sadık Acar24 Mayıs 2013 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çeçen direnişçilerin Medet ağabeyi Ankara’da katledildi

Zulümden kaçarak Türkiye’ye sığınan Çeçenlere yardım çalışmalarıyla tanınan Çeçen yönetimiyle ilgili bazı görevler üslenen iş adamı Medet Ünlü Ankara’daki iş yerinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Ünlü suikastiyle birlikte Türkiye’ye sığınıp değişik illerden Çeçen direnişine destek verenlerden suikaste uğrayıp öldürülenlerin sayısı 7 oldu. İşyerine önceki gün saat 19.30’da gelen Ünlü’ye namaz kılmaya hazırlanırken zilin çalması üzerine kapıyı açtığı sırada yakın mesafeden ateş edildi. Evine gitmemesi üzerine ailesinin haber vermesiyle polis ve sağlık ekipleri Ünlü’nün ofisine gitti. Ünlü’nün ailesi, polis ve sağlık ekipleri kapı açılınca Ünlü’nün cansız bedeniyle karşılaştı. Sağlık ekipleri Ünlü’nün hayatını kaybettiğini belirlerken, Ünlü’nün yakınları gözyaşlarına boğuldu. Ofise Ankara Emniyeti’nden  terörle mücadele, cinayet büro, asayiş ve olay yeri inceleme ekipleri yönlendirildi. Ceset üzerinde inceleme yapan ve birçok delile el koyan ekipler, mobese görüntülerini incelemeye aldı. Suikastin gerçekleştiği saatlerde binadaki diğer işyerlerinin kapalı olduğu ancak güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerde katil zanlısının binaya giriş  çıkışı görülürken cinayetin 4 dakikada işlendiği ve zanlının Rusya vatandaşı olduğu tespit edildi.  

Çeçen lider Kadirov şüphesi

Yakınları, Ünlü’nün son yaptığı açıklamalarının ardından baskı gördüğünü, saldırının Çeçen lider Kadirov taraftarları tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini öne sürdü. Uzun yıllardır Ankara’da yaşayan Ünlü için dün ikindi namazına müteakip Kocatepe Camisinde cenaze namazı kılındı. Ünlü, bugün Kahramanmaraş’ta cuma namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.  Çeçen lider Ramazan Kadirov’un sözcüsü, Medet Ünlü’yü tanımadıklarını açıkladı. Türk basının Ünlü’yü Çeçenistan Fahri Konsolosu olarak tanıtması ile ilgili soruya  yanıt veren Kadirov’un sözcüsü, “Bugüne kadar bu şekilde bir ismi hiç duymadık” dedi. Rus basınında yer alan haberlerde Ünlü’nün Çeçen yönetimi eleştirdiği, kendisini muhalefetin kullandığı Çeçen İçkerya Cumhuriyeti’nin fahri başkonsolosu olarak ilan ettiği belirtiliyor.

Medet Ünlü, en son geçen ay, ABD’deki Boston Maratonu’nda yaşanan bombalı saldırılarla ilgili bir Türk televizyonunda programa katılmış, bombalı saldırı olayının kurmaca olduğunu, Çeçen halkının terörizmle bağdaştırılmak istendiğini, bombalı olayın zanlıları 2 Çeçen kardeşin ise kurban olarak seçildiklerini iddia etmişti. Saldırıyla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı.

Türkİye’de Öldürülen 7’nci Çeçen 

Medet Ünlü suikastiyle birlikte Türkiye’de yaşayan Çeçen direnişinin önde gelen isimlerine yönelik suikastlerde öldürülenlerin sayısı 7 oldu. İlk olarak 17 Eylül 2008 günü İstanbul Başakşehir’de Gazhi Edilsuhtanov başından iki kurşunla vurularak öldürüldü. Çok geçmeden 09 Aralık 2008 günü İslam Canibekov, yine İstanbul’da başına üç el ateş edilerek öldürüldü. Kısa süre sonra  27 Şubat 2009 günü Çeçen direnişinin sembolü Doku Umarov’un Türkiye’deki temsilcisi Ali Osayev, İstanbul Zeytinburnu’nda bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Tarih 16 Eylül 2011’i gösterdiği gün Zeytinburnu’nda Çeçen direniş komutanları Berk-Haz Musaevi, Rustam Altemirol ve Zavrbek Amriev’in sokak ortasında kurşunlanarak öldürüldü. Cinayetlerle ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar ise sonuç vermedi. Son olarak kendisini Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Türkiye Fahri Konsolosu ilan eden Medet Ünlü, dün akşam Ankara’da yakın mesafeden uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Rus vatandaşı katil zanlısı kamerada

Saldırıyı gerçekleştirenler, yakındaki bir işyerinin kamerası tarafından görüntülendi. Plakası  tespit edilemeyen bir araçla bina önüne gelen şahıslardan biri araç içinde beklerken diğeri binaya girdi.

Başa üç el ateş etti

İçeri giren 2’nci katta bulunan Ünlü’nün dairesinin ziline basarken, namaz kılmak için hazırlık yapan Ünlü kapıyı açarak saldırganın içeri girmesine izin verdi. İçeri giren saldırgan yanında bulunan silahla üç el ateş etti. Yakın mesafeden kurşunların hedefi olan Ünlü, başından vuruldu. Katil dışarıda aracı çalıştırarak hazır bekleyen diğer kişiyle olay yerinden kaçarak izlerini kaybettirdi.

9 mm’lik kurşunlar

Ünlü cinayetinde kullanılan silahın mermisinin 9 mm olduğu ve cesedin odasında bulunduğu öğrenildi. Öte yandan, olaydan bir gün öncede büroya geldiği görülen, Ünlü’yü vuran kişinin Rus vatandaşı olduğu tespit edildi.