12 Mayıs 2024 Pazar / 5 Zilkade 1445

Ceza alırsa ‘geçmiş olsun’ derim sorunum Evren’le değil

Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için görevden atılan eski savcı Sacit Kayasu: Sadece Evren değil 12 Eylül’de payı olan herkes yargılanmalı. Unvan ve imtiyazları alınmalı. Hapis yatarlar ise işkence görenleri belki anlarlar.

Erdinç Akkoyunlu27 Ekim 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Ceza alırsa ‘geçmiş olsun’ derim sorunum Evren’le değil

Adana Cumhuriyet Savcısı iken 2000 yılında Kenan Evren hakkında darbe yapmak suçundan ilk iddianame hazırlamasının ardından Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından savcılıktan atılan Sacit Kayasu, 12 Eylül Darbesi’nin yargılandığı Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savcının Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında istenen ağırlaştırılmış müebbet cezası için STAR’a konuştu. Kayasu, “12 Eylül yargılaması bir gün olacak diye bekliyordum, bir yandan da olmayacak mı diye korkuyordum. Sadece Kenan Evren değil, 12 Eylül’de mahkumiyeti olan herkesin yargılanması lazım. Bana iade-i itibar verin. Beni bir günlüğüne yine savcı yapın iade-i itibar yapın, Evren’i bir gün hapse atın” dedi.

Bunu bana niye yaptınız

“Evren hakkında şimdi müebbet hapis istenince, ‘bana, bunu niye yaptınız’ diyorum. Beni mesleğe iade etmediler. AHİM’den benim ihracımın haksız olduğuna dair karar çıktı. Bu karar dolayısıyla Ferhat Sarıkaya ve bazı arkadaşlar mesleğe geri döndü. Anayasa değiştirildi, HSYK kanunu değiştirildi. Ama Sacit Kayasu geriye alınmadı. Neden; ‘Kendi isteğiyle emekli olması.’ Ben, kendi isteğimle emekli olmadım. Üç yıl açıkta kaldım. Baktım ihraç kararı çıkacak. Kimse kapımı bile çalmadı o dönem. Aynı lojmanda oturan savcı, hakim arkadaşlar kapımı çalmadı. 6 blok, 60 daireden kimse ‘Halin nedir’ diye sormadı. Korkudan çünkü. Hak vermediklerinden değil. ‘Haklısın ama yapma’ demişlerdi. Başıma neden dert alayım. Alacaksa onlar alacak dedim.”

Riski göze alacaksın

“Kenan Evren hakkında iddianame hazırlarken Nazım Hikmet’in ‘Sen yanmazsan, ben yanmazsam, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa’ dizesini şiar edindim kendime. Niye? Ben savcılığa bilerek isteyerek geçtim. Her mesleğin bir rizikosu var. Bunu göze alacaksın. Avukatın yok mu? Adliyeye gidersin, adam çeker vurur seni. Riskten korkuyorsan bu işe girip, hakim savcı olmayacaksın. Zaten savcının istemeyeni daha çoktur. Niye? Adam sürekli ceza ister çünkü.”

Hukuk pas pas yapılmıştı

“Dava açtım Kenan Evren hakkında. Açtığım davada hukuk yok sayıldı, paspas yapıldı. Ama iddianame hakkında mahkeme karar vermedi. Savcıyım iddianame yazdım. Ama başsavcı iddianame hakkında takipsizlik kararı verdi bunu çocuklara söylesek güler. O dönemde kimsenin gıkı çıkmadı. Çünkü korku dağları var.”

Mahkemeye gitmedi

“Bugün bile kudretli bir adam Kenan Evren. Mahkemeye gidip ifade bile vermedi. Ama tüm dünya Mısır’da Hüsnü Mübarek’i gördü. İsim vermeye gerek yok, adama mahkemeye gidemez raporu veriyorlar, hastane odasında şakır şakır oynarken videosu var. Onu diyorum, Kenan Evren hasta ise her gün mü hasta. Mahkeme olunca hasta oluyor birden. Benim Evren ile alıp veremediğim yok ama hukuku kim çiğnediyse, cumhurbaşkanı, başbakan, cezasını çekmeli. Evren ceza alırsa da gider geçmiş olsun derim.”

Bu günleri bekliyordum

“12 Eylül yargılaması bir gün olacak diye bekliyordum, bir yandan da olmayacak mı diye korkuyordum. Sadece Kenan Evren değil, 12 Eylül’de mahkumiyeti olan herkesin yargılanması lazım. Eğer mahkemeden mahkumiyet kararı çıkarsa, 12 Eylül’de bulunan herkes yargılanacaktır. Bundan sonra Raci Tetik gibi isimler de, hastayım, yaşlıyım diye mahkemeye gitmezlik edemez. Kenan Evren’in bir gün bile hapse girmesini istiyorum ki, haksız yere hapse girmenin ne olduğunu anlasın. 90 yaşından fazla Kenan Evren’i mahkeme mahkum etse ne olacak. Ama ellerindeki maddi varlıkları ve unvanları ellerinden alınsın istiyorum. Bugün Evren’in cumhurbaşkanı maaşına da zam geldi. Çünkü kanunlara tabi ve emekli cumhurbaşkanı. Benim beklediğim onun hakkında TBMM’nin elindeki imtiyazları almaya yönelik karar vermesidir. Yoksa Kenan Evren’in (Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral) İlhami Erdil’den ne farkı var. ”

İADE-İ İTİBAR İSTİYORUM

“Bana verilen cezanın haksız olduğu ortaya çıkmış durumda. Bana iade-i itibar verin. Beni bir günlüğüne yine savcı yapın iade-i itibar yapın, Evren’i bir gün hapse atın. Sen ona ceza vereceksin, yargılanmasını istediğin kişiye hakkını vermeyeceksin.”