26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

CHP eski Türkiye'yi istiyor

CHP'nin Erdoğan'ın yemin töreni öncesi Meclis'de sergilediği 'kitap fırlatma' provokasyonu, Ahmet Necdet Sezer'in MGK toplantısında Ecevit'e kitap fırlatma olayını hatırlattı.

stargazete.com28 Ağustos 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:

Bugünkü törende CHP'nin usul tartışması açma istemesinin reddedilmesi üzerine CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay Cemil Çiçek'e iç tüzük kitapçığı fırlattı ve CHP grubu Meclis'i terk etti.

 CHP'lilerin bu iç tüzük fırlatma provokasyonu 'CHP 19 Şubat 2001 krizini ve ardından ekonominin dibe vurduğu günleri mi' istiyor sorusunu akıllara getirdi.

2001'DE NE OLMUŞTU?

19 Şubat 2001 Pazartesi günü Türkiye Siyasi ve Ekonomi tarihinin en karanlık günlerinden biri olarak kayıtlara geçti. Aylardır Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında süren gerilim o gün patlama noktasına geldi. MGK toplantısı başlarken Sezer, Ecevit'in DDK'nın çalışmalarını eleştiren sözlerinden rahatsızlığını dile getirdi. Sezer, anayasal hakkını kullandığını vurgulaması üzerine dönemin Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan araya girdi ve 'O anayasayı bir de biz görelim, anlayalım' dedi. Sezer, Özkan'ın bu sözüne sinirlendi ve elinde tuttuğu anayasa kitabını Ecevit ve Özkan'ın önüne fırlattı. Kriz sonrası binlerce insan işini kaybetmişti.

BORSA DÜŞTÜ, FAİZLER FIRLADI

Olayın duyulmasından saatler sonra Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biri başladı. Kriz tam bu sırada doruk noktasına ulaştı. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 7 bin 500'e fırladı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu.

Başbakan'ın devlet yönetiminde "kriz var" açıklamasıyla birlikte mali piyasalarda panikle başlayan süreç, yerli parayı savunmak için gecelik faizlerin astronomik oranlara yükselmesine rağmen, yerleşiklerin yoğun döviz talebi nedeniyle Merkez Bankası'nın 5 milyar dolarlık döviz satışıyla sonuçlandı. Kamu bankalarının likidite ihtiyacının karşılanamaması, ödemeler sistemini kitleyecek boyutlara ulaşmıştı. Banka sistemindeki büyük çöküşü önlemek için TL'nin yabancı para birimleri karşısındaki değeri dalgalanmaya bırakıldı. Bir gün önce 670 bin TL olan dolar 1 milyonu aştı. Bunun sonucunda yabancı bankalar vadesi gelmemiş kredilerini geri çekmeye başlayınca 21 Şubat'ta bankalar arası para piyasasında gecelik faiz %6200'e kadar çıktı.Yapılan bu örtülü devalüasyon ile TL’nin değeri %40 civarında düştü. Devletin borcu da 29 katrilyon TL arttı.

Yapılan detaylı inceleme sonucunda reel ekonomide arz ve talep yönlü daralma meydana geldiği krizden çıkışın Türkiye'nin eski krizlerinin aksine birkaç haftada olmayacağı görüşü yaygınlık kazandı.