25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çocuk gelinler problemi bütün bölgelerin sorunu

Türkiye genelinde 5 bin katılımcı ile yapılan araştırmaya göre kadınlar hem modern hem muhfazakar. Flörte ‘ılımlı’ yaklaşan kadınlar, nikahsız birlikteliğe ise karşı. Kadınların yüzde 70’i de 21 yaşından önce evleniyor.

SEDA ÇAKMAK İSTANBUL17 Nisan 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Çocuk gelinler problemi bütün bölgelerin sorunu

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), PollMark araştırma şirketi ile birlikte, Türkiye’de seçmen niteliğine sahip kadınların sosyo-kültürel durumlarını, siyasal tercihlerini etkileyen faktörleri tespit etmek amacıyla ‘Türkiye’de Kadınların Sosyal, Kültürel Siyasal ve Ekonomik Durumu Araştırması’ gerçekleştirdi. KADEM Başkanı Sare Aydın ve Prof. Dr. Ömer Çaha öncülüğündeki araştırma Türkiye genelinde 26 ilde, 5036 katılımcıyla gerçekleştirildi.

21 yaşından önce evleniyorlar

Araştırmaya katılan kadınların yüzde 72,6’sını evli olduğunu belirten Ömer Çaha, evli olan kadınların yüzde 95,9’u hem dini hem de resmi nikâhları olduğunu söyleyerek bu oranın Türkiye’deki kadınların hem modern hem de muhafazakar kimliği bir arada taşıdığını gösterdiğini ifade etti. Çaha araştırma sonuçlarını şu şekilde yorumladı: Araştırmaya göre kadınların yüzde 70’inden fazlası 21 yaşından önce evleniyor. Çocukluk çağında evliliğin bölgesel düzeyde dağılımına bakıldığında yüzde 20,6 ile en çok Ortadoğu Anadolu’da, yüzde 17,3 ile Orta Anadolu’da, yüzde 15,5 ile Kuzeydoğu Anadolu’da. 16 yaşından küçük evlilik yapanların oranı yüzde 10. 18 yaşında küçük olanların oranı ise yüzde 34. Dolayısıyla Doğu ve Güneydoğuda erken yaş evliliklerin çok olduğu algısı yanlış. 10 -12 yaş arası evlilikler daha çok Kuzey Doğu Anadolu bölgesinde gerçekleşiyor. 12-13 yaş ise Orta Anadolu ve Ortadoğu anadolu’da. Yani çocuk gelinler problemi sadece bir iki bölgede değil, birkaç bölgeye yayılmış.

Nikahsız birlikteliğe onay yok

Evlilik öncesi flört etmeyi kadınların yüzde 62,1’i tasvip ediyor. Ancak kadınların yüzde 71,8’i nikâhsız birlikteliklere olumsuz bakıyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 86,1’i okur-yazar olduğunu belirtiyor. Çalışan kadınların yüzde 39,9’u işyerlerinde erkeklerle aynı muameleye tabi tutulmadığını düşünüyor. Hanede oturanların sayısına bakıldığında 3-4 kişilik çekirdek ailelerin yoğun olarak bulunduğu gözlenirken yalnız yaşayan kadınların oranı yüzde 3,9’dur. Evli kadınların yüzde 35’inin 2 çocuğu var.

KENDİLERİNE EN YAKIN PARTİ AK PARTİ

Kadınların kendilerine en yakın buldukları parti yüzde 43,8 ile AK Parti, en uzak buldukları parti ise yüzde 70,1 ile BDP. Kadınlar kendilerini tanımlarken en çok ‘Dindar’ (65,2), ‘Atatürkçü’ (63,9), ‘İslamcı’ (57,7), ‘Laik’ (48,9) gibi kimlikleri uygun buluyor.