26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çözüm adımının arkasındayız

PKK’ya silah bıraktırmak için İmralı’da Öcalan ile MİT arasında yürütülen görüşmelere, Kürt sorunu hakkında çok sayıda rapor ve araştırma yayınlayan STK’lardan tam destek geldi. Ortak mesaj: Çözüm için atılan adımları destekliyoruz.

8 Ocak 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çözüm adımının arkasındayız

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ İMRALI İLE GÖRÜŞMELERE TAM DESTEK VERDİ

TESEV Başkanı Can Paker: HAZİRAN SONU SİLAH BIRAKILIR

-DEVLETİN çalışmasına destek vermemek elde değil. Bugün Neden pozitif bir hale geldi bu iş? Toplumun son on yılda geçirdiği sosyolojik ve ekonomik değişim, bu sorunun halledilmesini zorunlu kıldı. PKK da artık bu işi bitirmesi gerektiğini gördü. Objektif şartlar neticesinde hareket ederek bu meselenin Haziran sonu gibi bir neticeye varacağını, PKK’nın silah bırakabileceğini düşünüyorum.”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner: PARTİLERÜSTÜ YAKLAŞIM ŞART

-ÇÖZÜM ve barış süreci için başlatılan çabalar doğru yönetilirse bizi tarihi bir noktaya taşıyabilir. Yürütülen süreç ne kadar şeffaf ve paylaşımcı olursa sivil toplum örgütleri de toplum kesimleri de sürece katkı sağlayabileceklerdir. Bu tarihi sürece geniş kamuoyu ve halk desteği için bütün kişiler, partiler ve mevkilerüstü bir yaklaşım içerisinde bulunmaladır.”

ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya: ARTIK İSTEKLER DAHA MAKUL

-TÜRKİYE’DE kanın devam etmesini isteyenlerin karşısında kanın durmasını isteyenlerin daha güçlü olması gerekiyor. Bizler de kanın durması için yapılanların arkasındayız. Daha önce Oslo süreci yaşandı, Silvan ile son buldu. Bu tür şeyler umarım yaşanmaz, süreç daha iyiye gider.  Zaten burada kimse kimseye bir hakkı lütfetmiyor. İnsanlar haklarını alsın diye bir ortaklaşma var.

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal: DIŞ FAKTÖRLERE DİKKAT EDİLMELİ

-BU mesele, Ortadoğu’nun Filistin sorunu da dahil olmak üzere en büyük sorunu. Konunun iki muhatabı yok. Biri Öcalan biri Erdoğan’dır diye düşünmek yanlış. İki önemli aktördür ama ikisinden ibaret bir durum yok. Çok taraflı, çok ulusu ilgilendiren bir sorun bu. Başkasının müdahalesine açık bir dönem bu, başkasının müdahalesini mümkün kılmayacak bir dikkatle gitmek lazım.”

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: ELİMİZDEN GELENİ YAPARIZ

-İHD’NİN ‘Kürt sorunu diyalogla çözülsün’ sözleri nedeniyle başımıza gelmeyen kalmadı. Bu tip görüşme süreçlerini her zaman destekliyoruz, elimizden gelen katkıyı sunmaya da hazırız. Yeni süreci de destekliyoruz, doğru olan diyalogun kurulup müzakere aşamasana geçmesi, bu sorunun kimsenin yaşamına mal olmadan çözülmesi için herkesin elinden geleni yapılmasıdır. ”

GÜNSİAD Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu: DESTEK VERMEYENİ DUYMADIK

-ÖCALAN le bu işin başlatılmış olması zaten çok önemli bir adımdı. Görüşmeler başlar iken yetkililere söyledik, demokrasinin de sürece dahil edilmesi lazım. Hem sürecin meşruiyeti bakımından önemli, parlamentonun da dahil edilmesi önemli. Ahmet Türk ve Ayla Akat’ın görüştürülmesi önemliydi, sorunun çözümünü kolaylaştırdı. Destek vermiyorum diyeni duymadık.” 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin: Desteği için CHP liderine teşekkür ediyorum

AK  Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, CHP liderine İmralı sürecine destek verdiği için teşekkür etti. AK Parti  Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Şahin, Öcalan’la görüşmeleri değerlendirirken, Türkiye’de silah yoluyla bir şeyler kabul ettirilemeyeceğinin anlaşılması gerektiğini söyledi. Şahin, “2013 ümitvar olmamızı gerektiren bir başlangıca yol açtı. İspanya, İrlanda gibi ülkeler hangi yöntemle bölücü terör sorununu çözmüşse bizde o tecrübelerden yararlanabilmeliyiz. Şuan da hükümetimizin, devletimizin ve güvenlik birimlerimizin yapmakta olduğu budur. Görüşmeler yoluyla ülkemizin birliğini bütünlüğünü hiçbir zaman zedelemeyecek adımlarla bu sorunu çözebileceğimize inanıyorum. Ana muhalefet lideri Kılıçdaroğlu’nun bu sürece destek vermesini çok anlamlı buluyorum ve kendisine teşekkür ediyorum. MHP de buna destek vermelidir” dedi. Mehmet Ali Şahin, izlenecek tek yolun PKK’nın silahları bırakması olduğunu da belirtti.

Sabri Ok: BDP - Öcalan görüşmesi Kandil’de gündem oldu

BDP Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün İmralı’da Öcalan’la görüşmesiyle ilgili Kandil’de bir araya gelen PKK kurmaylarının detaylar üzerinde görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi. PKK’nın Avrupa sorumlu Sabri Ok, Murat Karayılan, Cemil Bayık, Dr. Bahoz kod adlı Hüseyin Feyman, Nurettin Sofi, Abbas kod adlı Duran Kalkan gibi isimlerle biraya geldi. PKK’nın sözde komutanları, özellikle genel af konusu ile cezaevinde bulunan KCK’lı tutukluların salıverilmesi konularını birinci gündem yaptı. Görüşmelerle ilgili detaylar öğrenilemezken, açıklama yapılması bekleniyor.

Şehit yakınları da sürece destek verdi

TÜRKİYE Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ersin Güluçar, 30 yılı aşkın akan kanın durması için Öcalan ile görüşülmesinde bir sakınca olmadığını belirterek, “Bu görüşmeleri istemeyenin vatandaşlığından şüphe ederim” dedi.  Jandarma Uzman Çavuş olarak 2001 yılında dizinden vurulan Ersin Güluçar, şehit aileleri ve gaziler olarak akan kanın durmasını istediklerini belirtti. Güluçar, “Biz bu süreçte artık terör olaylarından dolayı sabahları şehit haberleriyle uyanmak istemiyoruz. Bundan ötürü artık kimle görüşeceklerse görüşsünler kimle ne yapacaklarsa yapıp, bu terörü biran önce bitirsinler. Terörün bitmesi için atılan adımları destekliyoruz” dedi.

‘Tillo’ ilçesi gerçek ismine kavuşuyor

AK Parti, Siirt’in Aydınlar ilçesine tarihi adı olan Tillo  adını geri vererek Tillo Açılımı yapmaya hazırlanıyor. AK Parti Siirt  Milletvekilleri  Afif Demirkıran ve Osman Ören, Aydınlar  ilçesinin adının Tillo olarak  değiştirilmesini öngören kanun teklifi hazırlayarak AK Parti Grup Başkanlığı’na verdi. Kanun teklifi görüş alınmak üzere ilgili bakanlıklara gönderildi. İçişleri  ve Adalet Bakanlıkları  kanun teklifi için olumlu görüş bildirdi. AK Partinin kanun  teklifini yakında Meclis gündemine getirmesi bekleniyor.

İmralı’nın talebi devleti zorlamaz

Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, “İmralı’nın talepleri devleti zorlamayacak türdendir. Her demokratik ülkede yerine getirilebilecek taleplerdir” dedi. Türk, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başkanlığında bir grup milletvekiliyle TBMM’nin çalışmalarıyla ilgili haftalık olağan yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorusu üzerine, silahların susması için demokratik süreç içerisinde görüşmelerin devam etmesi gerektiğini belirtti. “Öcalan’ın talepleri devleti zorlayacak talepler değil” ifadesini kullanan Türk, “Süreçten umutluyuz” dedi. Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın herkesi üslup konusunda uyardığını da anımsattı.