26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Çözüm paketi Meclis’e geliyor

Çözüm Süreci’ni normalleşme aşamasına geçirecek yasal düzenleme paketi BDP’lilerle yapılan temasın ardından son şeklini aldı. Meclis kapanmadan gündeme alınması planlanan paketin, demokratikleşme yönünde radikal adımlar içermesi bekleniyor.

Hamza Erdoğan/Ankara22 Haziran 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çözüm paketi Meclis’e geliyor

SÜRECİN İKİNCİ AŞAMASINI TEŞKİL EDEN DÜZENLEMELER HAFTAYA NETLEŞECEK

MİT ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında varılan mutabakat doğrultusunda ‘çekilme, normalleşme ve silahlara veda’dan oluşan 3 aşamalı çözümün yol haritasında çekilmeden sonra öngörülen ikinci aşamaya resmen geçiliyor.

BDP ile kritik görüşme

Bu kapsamda BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Eş Genel Başkanlar ve Grup başkanları İdris Baluken ile Pervin Buldan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin arasında önceki akşam kritik bir görüşme gerçekleştirildi. Ankara Hakimevi’nde gerçekleşen görüşmenin ana gündemini Çözüm sürecinde gelinen aşama ile Hükümet’in bu sürece ve demokratikleşme konusunda iki koldan yürüttüğü çalışmalar oluşturdu. Görüşmede, Terörle Mücadele Kanunu’nda değişiklik, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda bazı yaptırımların cezalarının hafifletilmesi, uzun tutukluluk hallerinin ortadan kaldırılması, ifade özgürlüğünü engellerin esnetilmesi gibi değişiklikler gündeme geldi.

BDP heyeti, Meclis’in yaz tatiline girmeden önce Hükümet’ten somut adımların atılmasını ve paketin  genel kurul gündemine getirilmesini istedi.

Paket şekilleniyor

 BDP, bu konuda ilk etapta yapılacak bir irade beyanının da kaygıları giderme noktasında önemli olduğuna dikkat çekti. Bu çerçevede hükümet kanadından gerekli irade beyanı medyaya yansıdı.  Hükümet yetkilileri ise BDP’nin daha önce sundukları teklifleri incelediklerini, kendilerinin de kapsamlı bir hazırlık çalışması yaptıklarını söylediler. Hükümet kanadının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapacakları değerlendirmenin ardından önümüzde hafta içinde BDP yönetimi ile yeniden bir araya geleceği belirtildi.

Yasal düzenleme

Bu arada Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık uzmanlarının üzerinde çalıştıkları çözüm paketine son şeklini verildikten sonra önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu’nda ele alınması bekleniyor. Paket Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldıktan  sonra Meclis Başkanlığı’na sevk  edilecek.

BDP KÖKLÜ DEĞİŞİM İSTİYOR

Görüşmede BDP heyetinin çok daha kapsamlı bir talepler paket sunduğu öğrenildi. Pakette, Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda ağır bazı yaptırımların değiştirilmesi, KCK’lıları serbest bırakacak yasal değişiklikler, gösteri ve miting kanununda değişiklik, Basın Kanunu’nda bazı yasaklayıcı hükümlerin ortadan kaldırılması, seçim barajına ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik yer aldı.