20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: IŞİD demiyorum DAESH diyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde katıldığı konferansta konuştu. Erdoğan'ın IŞİD'den 'DAESH' diye bahsetmesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı 'Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAESH'ı kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür' dedi.

31 Ekim 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da daha önce, İslamı çağrıştırdığı için 'IŞİD' yerine 'DAESH' kelimesini tercih ettiğini söylemişti.

Fransa hükümeti resmen, örgütün adından "DAESH" olarak bahsedilmesi için kampanya başlatmıştı. DAESH, terör örgütünün Arapçasının (ad-Dawlah al-Islamiyah fil-‘Iraq wa ash-Sham) ilk harflerinden oluşuyor. 

 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözleri şöyle:
 
-Suriye'de devlet terörü estiren terörist kişiye devletlerin olumlu bir nazarda bakmasının izahı mümkün değil.
 
-(Suriye'deki gelişmelere ilişkin) ''Bu katliama  karşı dünyanın bir defa konvansiyonel-kimyasal silah ayrımını çok dikkatli  yapması lazım. Bunun toplanmasını sağlayabilirsiniz, teşvik edebilirsiniz ayrı  mesele. Ama konvansiyonel silahı da kullanıyorsa oradaki devlet terörünü estiren  kişi -ki bana göre bir teröristtir- ortada bir devlet terörü vardır, bu kişiye  karşı ulusların birleşip bir defa adalet divanına mı gider, nereye giderse bunun  oraya götürülmesi lazım.
 
-İslam anlamı barış olan Sin kelimesinden türemiştir. Anlamı barıştan türeyen bir din asla teröre detek vermez. DAESH bir terör örgütüdür. Dikkat ederseniz IŞİD demiyorum. Çünkü bu bir terör örgütüdür.
 
-Kobani niye böyle bir startejik konuma getirildi? Petrol mü var, altın mı var? Neden acaba Kobani? Bunun üzerinde durmak gerekir.
 
Bugün Kobani'yi bombalayan koalisyon güçleri... Bakın dosta acı söyler.. Hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, Humus vurulmuştur sesleri çıkmamıştır. Bütün bunlara ses etmezken Türkiye'nin sınırındaki Kobani'yi niye stratejik konuma taşıdırlar? 10 bin km öteden gelip niye stratejik konum atfediyorsun? 200 bin insan oradan çıkmış durumda. Boş bir Kobani var.
 
-Bizim DAESH'a destek verdiğimizi iddia ediyor. Türkiye Cumhuriyeti hiç bir zaman bu tür örgütlere destek vermemiştir.
 
-Bir baktık ki Amerika'nın verdiği silahlar  tamamiyle DAESH'ın (IŞİD) eline geçti. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Şu anda o  silahlarla Irak'ın yüzde 40'ı işgal edilmiş durumda.