26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ur gibi TÜBİTAK'ı sardı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TÜBİTAK Bilim Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Paralel Yapı'nın TÜBİTAK'ı ur gibi sardığını söyledi.

İHA24 Aralık 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin paralel yapı ile olan mücadelesini kazandığını belirterek, TÜBİTAK’ın içindeki gizli yapılanmaya yönelik sert eleştirilerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada sadece ihanet yok, burada aynı zamanda çok ciddi bir ahlaksızlıkta var. Ayrıca burada sadece kendi vatanına ihanet, kendine milletine ahlaksızlık değil, bilime ihanet tüm bilim camiasına yönelik ahlaksızlıkta var. Kendilerine verilen imkanları bilim için, insanlığın yararı için kullanmak yerine vatanına ihanet için kullanan kişi bilim camiasının yüz karasından başka hiçbir şey değildir” dedi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen 49. TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AB Bakanı Volkan Bozkır, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ASO Başkanı Nurettin, Özdebir, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, milletvekilleri, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol, İHA ve TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın da aralarında bulunduğu medya temsilcileri, bilim ve sanat dünyasından çok sayıda davetli katıldı. TÜBİTAK’ın tanıtım görüntülerinin izlenilmesinin ardından Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı öğretim üyelerinden oluşan müzik grubu tarafından mini konser verildi.

“TÜBİTAK HAİNCE BİR PLANIN ZEMİNİ OLDU”

Bir gizli yapının sinsice TÜBİTAK’ın içinde büyüdüğünü, adeta bir ur gibi gizlice bünyeyi sardığını, bünyeye hakim olduğunu ve başka gayelere hizmet etmeye başladığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, bilim üretmesi, bilimi teşvik etmesini bekledikleri TÜBİTAK’ın kendi ülkesinin cumhurbaşkanını, başbakanı, genelkurmay başkanını dinlemek gibi uluslararası istihbarat servislerine hizmet vermek gibi haince bir planın zemini olduğunu dile getirdi. “’Kriptolu telefon ürettik’ diyorlar bunu devletin üst düzey yöneticilerine veriyorlar ve sonra ellerindeki şifrelerle bu telefonları dinleyip bir yerlere servis ediyorlar” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada sadece ihanet yok, burada aynı zamanda çok ciddi bir ahlaksızlıkta var. Ayrıca burada sadece kendi vatanına ihanet, kendine milletine ahlaksızlık değil, bilime ihanet tüm bilim camiasına yönelik ahlaksızlıkta var. Kendilerine verilen imkanları bilim için, insanlığın yararı için kullanmak yerine vatanına ihanet için kullanan kişi bilim camiasının yüz karasından başka hiçbir şey değildir” diye konuştu.

“TÜBİTAK’IN İÇİNDEKİ YÜZ KARALARI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlığı döneminde bir Musevi vatandaş ile yaptıkları sohbeti anlatarak, konuşmasında şunları kaydetti: “Bir Musevi vatandaşımız İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olduğum zaman beni ziyaret gelmişti. Şuanda rahmetli oldu. Maalesef öldürdüler kendisini ve bana dedi ki bizim başarımızın sırrı nedir başkan biliyor musun, üç şey dedi; ‘Bir, insan yönetimi, iki bilgi yönetimi, üç para yönetimi’ dedi. ‘Biz bu üç şeyi başardık ve dünyanın en güçlü etnik yapısı haline geldik’ dedi. Bakın burası gerçek çok önemli ve benim için o yönlendirici bir hedeftir. İnsanı yönetmek çok önemli. Bilgiyi yönetmek çok önemlidir. Öyle bir bilgi vardır ki siz onu rahatlık ranta dönüştürür, paraya dönüştürür ve sürekli olarak onun neticesini alırsınız. O hiçbir zaman kaybolmayacaktır. Onun patenti sizdedir. Onun yanında parayı yönetmek çok önemli. Eğer parayı başarıyla yönetebiliyorsanız onun da neticesini alabilirsiniz. Şuanda TÜBİTAK’ı da işte bilim camiasının bu bilim insanlarının yüz karalarından aktarma süreci olarak görüyorum. Bilgiyi ülkemiz için, tüm insanlarımız için önemli yönetim aracı olarak kullanma noktasında TÜBİTAK’ı hedef olarak görüyorum ve oradan elde edilecek hasılanın da çok önemli bir kaynak olduğunu ifade etmek istiyorum.”

“TÜRKİYE PARALEL YAPI İLE OLAN MÜCADELESİNİ KAZANMIŞTIR”

Türkiye’nin paralel yapıyla olan mücadelesini kazandığını ve kazanmaya devam edeceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu özgürlük mücadelesiydi ve önümüzde önemli bir engeldi şimdi bu açığa çıktı. Bu engelin aşılmasıyla siyasetin, ekonominin, dış politika ve toplumsal hayatın yanında eğitimin ve bilimin önü daha da açılmıştır, açılmaya da devam edecektir. Bize düşen neyse onu hakkıyla yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu ülkede 77 milyonun her bir ferdinin sanal gündemlerle değil kendi asli vazifesiyle, asli işiyle meşgul olması için daha çok çalışacağız. Çözüm süreciyle mutlak bir huzur ortamını da tesis ederek inşallah dana fazla büyümeye, kalkınmaya, daha ileri demokratik standartlara bilim içinden daha özgür bir iklime yoğunlaşacağız. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak geleceğe ümitle bakıyorum” dedi. 

"BİR GECE YATTIK SABAH KALKTIK BAKTIK O DİL YOK"  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim son derece zengin bilim yapmaya, bilim üretmeye, son derece müsait bir dilimiz varken; bir gece yattık, sabah kalktık, baktık o dil yok. İşte şuanda yabancı dillerle ya da yabancı kelime kavramlarla bilim öğrenen ve öğreten bir ülke derecesine getirildik. Binlerce kelime ve kavram unutturuldu, sözcüklerden çıkarıldı. Kelime ve kavram üretmeye son derece elverişli olan dil yapısı adeta törpülendi. İşte şuanda Türkçenin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca kelime ve kavramlara başvuracaksınız yada İngilizce, Almanca, Fransızca kelime ve kavramlara başvuracaksınız” dedi.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 YILI TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik ödüllerini almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik ederek, başarıların artarak devam etmesini diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün döneminde TÜBİTAK Bilim, Özel ve Teşvik ödüllerinin Cumhurbaşkanlığı himayelerine alınmasından dolayı şükranlarını sunduğunu belirtti.

19 bilim insanın yaptıkları başarılı çalışmalarından dolayı bugün ödüllerini alacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödülü alan bilim insanlarının 2’sinin ABD’deki üniversitelerinde, 4’ünün Koç Üniversitesi’nde, ‘3ünün ODTÜ’de, 3’nün Bilkent Üniversitesi’nde ve bunun yanında Bunun yanında Erzurum’dan İzmir’e, Kayseri’den Eskişehir’e, Ankara’dan İstanbul’a, Bursa’ya kadar Anadolu’daki üniversitelerin de başarılı olduğunu gördüklerinin altını çizdi.

“POTANSİYELİMİZİ TAM OLARAK YANSITMIYORUZ”

Türkiye’de ödüle hak kazanacak bu ölçüde bilimsel başarının sadece bu kadar olmadığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçici kurul bir sıralama ve bir sınırlama yapmak zorundaydı. Bu yıl sadece 19 hocamız, 19 bilimsel çalışma ödülü almaya hak kazandılar. Şunu çok iyi biliyoruz ki diğer üniversitelerimiz de üniversite dışı merkezlerimiz de ya da yurtdışında çok sayıda başarılı bilim insanımız çalışma yapıyor. Dünyaya isimlerin duyuracak, önemli çalışmaların altına da imzalarını atıyorlar. Her şeye rağmen bu alandaki çalışmalarında, başarılarında yeterli olmadığını, gerçek potansiyelimizi tam olarak yansıtmadığını özellikle belirmek istiyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bilim insanlarının, üniversitelerin, merkezlerinin mevcudun çok çok üzerinde güzel işler başarma potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

“ATMOSFER YOKSA ORADAN ALINACAK SONUÇ DA YOKTUR”

Daha önce de çeşitli vesilelerle ifade ettiğini, bilimin uygun bir atmosfer, uygun bir iklim bulduğunda, gerekli şartlar sağlandığında doğacağını, büyüyeceğini ve gelişeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstediğiniz kadar para akıtın, imkan sağlayın istediğiniz kadar teşvik edin ya da zorlayın eğer bilim için gerekli atmosfer yoksa oradan alınacak sonuç da yoktur. Bize ilim, bir pınardan akan bir suya benzetilmiştir, yani ilim gece, gündüz bir kaynaktan durmaksızın akar. Siz oradan ancak içmek istediğinizde içersiniz. Ne kadar içmek isterseniz, ancak o kadar içersiniz. Yani ilim bir gönüllülük işidir. Önce gönülde, önce kalpte kararı verilen bir çabadır, zihinsel bir hazırlıktır ve böylece yüksek bir gayrettir. Biz ‘öğrenci’ değil, ‘talebe’ derdik.

Bizim medeniyetimizde ‘talebe’ kavramı, meffumu çok önemli. Talebe, yani talep eden, yani isteyen manasına geliyordu. İlmi isteyen, arzulayan, gönüllü olarak meşakkate katlanacak kişiler ancak talebe olabiliyordu. Yoksa eğitimde zorla öğretelim, yani formatlayalım diye bir gaye, böyle bir hedef, böyle bir amaç yoktu. Bizim medeniyet tarihindeki ilim merkezlerine baktığımızda, ilim için gerekli şartların oluşturulduğunu ve çok hassas şekilde korunduğunu görürsünüz. Semerkant, Buhara, Bağdat, İsfahan, Konya, Kahira, Şam, Trimuttu, Gırnata, Kurtuba, İstanbul ve elbette Medine. Bütün bu tarihi ilim şehirleri sadece o kendi alimlerini yetiştirmekle kalmamış, dönemlerinin alimlerini, bilim insanlarını da şehirlerine cezbetmiş, çekmiştir. Peki bu cazibeyi nasıl oluşturuyorlar. Birincisi, alimlerin, bilim insanların özgür bir şekilde çalışmalarını temin edecek iklimi tesis ediyorlar. Maddi kaygıları ortadan kaldırıyorlar. Güvenliğine ilişkin tüm tedbirleri alıyor, emniyeti sağlıyorlar. Tesis derseniz, yani medrese, kütüphane hepsini temin ediyorlar. ilim erbabına en yüksek payeleri veriyorlar.

Gereken hürmeti en üst düzeyde gösteriyorlar. Bizzat sultanlar, padişahlar, ilim erbabının ayağına kadar gidiyor, onları teşvik ediyorlar. Yani ‘Akşemsettin’in atının ayağından sıçrayan çamur benim kaftanımın şerefidir’ diyorsa bir sultan, bir padişah bunun çok büyük bir anlamı vardır. Bir kitap lazım olduğunda, bir araç lazım olduğunda dünyanın neresinde olursa olsun günler sürecek yolculuklar yapıp o eserleri şehirlerine taşıyorlar. Zaten böyle bir kümelenme oluşunca dünyanın her yerine şöhret yayılıyor ve herkesin oralara akın ediyor. Alimler de geliyor, talebeler de geliyor ve oralarda artık bütün şehirleri, bütün ülkeyi besleyen bir heyecan oluşmaya başlıyor ” şeklinde konuştu.

“İLİMİ MAHALLE BASKISINDAN KURTARIP ÖZGÜR BİR ZEMİNE KAVUŞTURMAK ZORUNDAYIZ”

Tarihte ve medeniyette bu tür cazibe merkezlerinin, ilim merkezlerinin inşa edildiği için bilim tarihinde çok önemli katkılar sağlandığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “İbni Sina’dan Farabi’ye, Attar’dan Hayyam’a, Ali Kuşcu’dan Harezmi’ye, Cabir’den Piri Reis’e kadar dünya bilim tarihine istikamet çizen çok sayıda bilim insanı yetiştirdik. Elbette tarihimizde yetiştirdiğimiz büyük ilim insanlarıyla övünmek bizim için haktır, ama yeterli değildir, olmaz ve olamaz. Bizim geçmişle övünmek yerine bugün ‘neden olmuyor, bugün neden dünya bilimine yön veren bilim insanları yetişmiyor’ sorusunu kendimize her fırsatta sormamız gerekiyor. Eksik olan en başta iklimdir, atmosferdir, yani gerekli şartlardır. Bugün eğer Türkiye dahil dünyadaki bir çok ülkenin beyinleri kendi ülkelerini bırakıp Batı’daki bilim merkezlerine akın ediyor, oralarda da aradıklarını buluyorlarsa bu işte buradaki iklimin kaybolmasındandır. Bilim insanı özgür değilse, bilim insanı kendisini emniyette hissetmiyorsa, bilim insanı bilimden ziyade maişetini dert ediniyorsa, ilim sahibi olmanın yüksek payesini hissedemiyorsa, tarihte hep olduğu gibi kalkar daha uygun şartlara göç eder. Bizim bu iklimi yeniden oluşturmamız, yeniden inşa etmemiz gerekiyor. İlimi, devletin ve siyasetin müdahalesinden, yargının müdahalesinden olduğu kadar mahalle baskısından da kurtarıp, daha da özgür bir zemine kavuşturmak zorundayız.

“YURT DIŞINA GİDEN GENÇLERİMİZ ÜLKELERİNE GERİ DÖNECEKLERDİR”

12 yıl Başbakanlık yaptığı dönemde bunun kararlı mücadelesini verdiklerini ve bunun yeterli olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalıştıklarını ve çalışmaya da devam edeceklerini vurguladı.

“Bizde eğitim ilkokuldan başlayarak üniversite son sınıfa kadar bir formatla süreci” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “7-8 yaşında çocuklara her sabah baskı rejimlerinde olduğu gibi koro halinde bir ezberi okutmak özgürlükle yada özgür zihinler yetiştirmekle bağdaşabilir mi? Kimin hangi okula gideceğine yada gidemeyeceğine devlet karar verebilir mi? Herkesin girdiği bir sınavda bazılarına kat sayı engeli koymayı daha en başta yarışta dezavantajlı konuma getirmeyi adaletle, eşitlikle, özgürlükle izah edebilir miyiz? Üniversitede okuyan gençlerin kıyafetlerine, sakallarını on yıllar boyunca bu ülkenin gündeminde tutmayı, üniversitelerin bununla meşgul etmeyi bilimle izah edebilir miyiz. Düşüncelerinden dolayı bilim insanlarının özgürlüklerini elinden almayı hatta onları sürgünü göndermeyi ilimle, bu toprakların kültürüyle, birikimiyle denk düşüre bilir miyiz? Hatırlayalım 1402 sayılı sıkı yönetim kanuna bir ek yaptılar önemli bir kısmı üniversite hocası olan 5 bin kamu çalışanın işine son verdiler, sokağa terk ettiler. Bunların hepsi yetişmiş profesörlerdi. Maalesef on yıllar boyunca ülkemizde bunlar yaşandı. Nasıl ki siyaset bir çerçeve içine alınmak ve belli sınırlara hapsedilmek istendiyse üniversite, bilim, fikir aynı şekilde dar kalıplara, dar bir çerçeve içine alınmak istendi. Bakın şuanda dahi üniversite içinde 1940 yılların dünyasında yaşayan o günlere takılıp kalmış maalesef üzülerek söylüyorum akademisyenler var. Elbette bir çeşitlilik olarak onların da fikirlerine saygı duyacağız. Bu zihnin, bu fikrin bütün eğitim sistemini karartmasına, zehirlemesine müsaade etmemeliyiz. Türkiye’de siyaset, hukuk, toplumsal hayat  hızla normalleşirken üniversite ve bilim dünyasının da hızla normalleşmesini sağlayacağız. Bizim çocuklarımız yurt dışına gitmeye gerek duymayacak, ülkelerinde o gerekli atmosferi bulacaklardır. Yurt dışına gidenler cazibe merkezi olan ülkelerine süratle inşallah geri döneceklerdir” dedi.

“12 YILDA 265 BİN DERSLİK”

Dünyanın her yerinden Türkiye’nin öğrenci çektiğini ve cazibe merkezi olmaya başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurt dışına giden de öğrencilerin eğitimler alarak ülkelerine geri döndüğünü söyledi.

2002 yılında göre geldiklerinde kendilerinin en fazla önem verdikleri konunun eğitim ve öğretim oluğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin 175-176 üniversitesinin bulunduğunu kaydetti.

12 yıl içinde 265 bin dersliğin Cumhuriyet tarihinde açılan dersliklerin üçte ikisi olduğunu gururla söyleye bildiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi hedef 30 öğrenci sayısını yakalamak. 30’un üzerinde sınıfların kalmaması lazım” dedi.

“BU NESLE GÜVENİYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizdi bize öğretmen adayı gençlerimiz bize ‘öğretmenlik yok mu?’ diyorlar ama öğretmenlik hakkını kazanan herkesi şüphesiz ki öğretmenlik olmayacak. Ne kadar ihtiyaç varsa o kadar olacaktır. Bütçe neye müsaade ediyorsa o nispette de bu adamalar yapılacaktır. Bizler Cumhuriyet tarihinde hiçbir dönemde olmayan bütçeyi milli bütçeden ayırdık. Hiçbir dönemde olmayan öğretmen atamasını da birinci sırada Milli eğitimde yaptık. Kadroların çoğu her zaman milli eğitime verildi. Yine bu yılda aynı şekilde oraya verilecek. Öncelikli mesele bu eğitim, sağlık, adalet,emniyet. Çok farklı, donanımlı, birikimli gözleri parıldayan bir nesil geliyor. Bunu görüyoruz. Bizim sahip olamadığınız atmosfere sahip olan bir nesil geliyor. Bu yeni neslin Türkiye’yi daha da dönüştüreceğine, gelecek nesillere çok daha farklı nesiller emanet edeceğine inanıyor, bu nesle güveniyorum” dedi.

“BİZİM EN FAZLA İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY ÖZGÜVEN”

“Takip eden geride kalır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Taklit eden hep bir adım geride kalmaya mahkumdur. Bizim artık takip etmekten, taklit etmekten çıkıp öne geçmeye, takip ve taklit edilen olmaya ihtiyacımız var. Bunu sağlayacak potansiyelimiz var. Az önce ödül olanları gördük. Genç ve bu yaşta profesör olmuş. Savunma sanayinde adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. Montaj eden, taklit eden bir ülkeden şuanda planlayan, projelendiren, tasarlayan bir ülke konumuna geldik. Kendi tankımızı, helikopterlerimizi üretmeye başladık. İnsansız hava araçlarını, roketleri, gemileri tasarlayan, üreten bir ülke konumuna geldik. Artık kendi uydularını üreten bir ülke konumuna yükseldik. Çok daha fazlasını yapabiliriz, yapabileceğiz. Bizim en fazla ihtiyacımız olan şey yapabileceğimize hep inanmaktır. Yani özgüvendir. Bizim bu özgüvene sahip olmamız, yetişen nesillere de bu özgüveni aşılamamız gerekiyor. Bu tabi birinci derece hocalarımızın asli görevi olsa gerek. Hocalarımız ellerindeki o yavruları yoğurarak özgüveni verecekler” dedi.

“BİR GECE YATTIK, KALKTIK BAKTIK O DİL YOK”

“ABD kıtasına Clomb’dan önce Müslümanlar ulaşmıştır” dediğinde birilerinin kıyameti kopardığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halbuki eserler ortada. Bu konuda yazılmış eserler ortada. BU ülkenin gençleri hala bu tartışılan mesele karşısında okumak, araştırmak, iddiaları incelemek yerine kompleks içinde alay ediyor. Bizlere maalesef yalan söyleyen bir tarih öğretildi. Bunun sıkıntılarını yaşıyoruz. Bize lazım olan batı karşısında kompleks değil, tarihimizden miras kalan özgüvendir. Bize takip etmek değil geçmişte olduğu gibi bugünde bu topraklarının bereketinin gereğini yapmaktır. Kendisi olamayan bir toplum altını çiziyorum başkası olur. Kendi değerlerine sahip çıkamayan bir toplum taklitçi olur. Kültürümüzden ortak değerlerimize kadar her alanda ne kadar kendimiz olabilirsek işte o kadar lider oluruz. Biz bu noktada en büyük sıkıntılardan birini de maalesef dilde yaşadık. Bizim son derece zengin bilim yapmaya, bilim üretmeye, son derece müsait bir dilimiz varken bir gece yattık sabah kalktık baktık o dil yok. İşte şuanda yabancı dillerle ya da yabancı kelime kavramlarla bilim öğrenen ve öğreten bir ülke derecesine getirildik. Binlerce kelime ve kavram unutturuldu sözcüklerden çıkarıldı. Kelime ve kavram üretmeye son derece elverişli olan dil yapısı adeta törpülendi. İşte şuanda Türkçenin mevcut kelime hazinesiyle felsefe yapamazsınız. Ya Osmanlıca kelime ve kavramlara başvuracaksınız yada İngilizce, almanca, Fransızca kelime ve kavramlara başvuracaksınız. Değerli hocalarım, bu sorunların hepsini aşmak zorundayız. Bu sorunlar bilim insanların eliyle aşılayacak sorunlardır, devlet eliyle değil” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarının ardından bilim insanlarına ödülleri verildi.

ÖDÜLE HAK KAZANANLAR

TÜBİTAK, kuruluş kanununda yer alan “bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek ve bu amaçla ödüller vermek” görevi kapsamında her yıl “Bilim”, “Özel” ve “Teşvik” olmak üzere üç dalda ödül veriyor. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2014 yılında 3 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 14 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi. 2014 Yılı TÜBİTAK Bilim Ödülleri’ni mühendislik bilimleri alanında Prof. Dr. Timur Doğu, sağlık bilimleri alanında Prof. Dr. H. Fahrettin Keleştemur ve sosyal bilimler alanında Prof. Dr. Zeynep Aycan kazandı.

2014 Yılı TÜBİTAK Özel Ödülleri ise, temel bilimler alanında Doç. Dr. Çağan H. Şekercioğlu ve sağlık bilimleri alanında Prof. Hayat Önyüksel’e verilecek.

Teşvik Ödülleri alan isimler şöyle: “Temel bilimler Yrd. Doç. Dr. Bülend Ortaç, Doç. Dr. Emrah Özensoy ve  Prof. Dr. Okan Zafer Yeşilel; mühendislik bilimleri Prof. Dr. Özgür Barış Akan, Yrd. Doç. Dr. Özgür Ergül, Doç. Dr. Önder Özgener, Doç. Dr. Mustafa Şahmaran, Yrd. Doç. Dr. Tamer Uyar ve Doç. Dr. Hüsnü Emrah Ünalan; sağlık bilimleri Prof. Dr. Mehmet Cansev, Doç. Dr. Mehmet Kanbay ve Prof. Dr. A. Mecit Kantarcı; sosyal bilimler Doç. Dr. Fuat Balcı ve Doç. Dr. Bahar Rumelili Sancak.”