23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 'paralel yapıya operasyon' açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC'ye ziyareti öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu sabah başlatılan 'Paralel Yapı'ya yeni operasyonla ilgili konuşan Erdoğan, 'Bu bir süreç, devamı da olabilir' dedi.

AJANSLAR1 Eylül 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 'paralel yapıya operasyon' açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'ye ziyareti öncesi önemli açıklamalarda bulundu. 
 
Emniyet mensuplarına yönelik başlatılan 3'ncü dalga operasyonuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu da bu sürecin devamı. Yani 'Bu bir sondur' denilemez. Belki burada da yine ortaya çıkacak birçok bilgi ve belgeyle bunun dördüncü dalgası da olabilir. Biz tabii şu anda gözaltına alınanlarla neyin meydana çıkacağını, Sulh Ceza Hakimliği kimleri tutuklar, kimleri bırakır bunları bilemiyorum. Süreci sadece takip ediyoruz"dedi.
 
GENELKURMAY BAŞKANI NECDET ÖZEL'İN AÇIKLAMALARI
 
Bir gazetecinin, "30 Ağustos resepsiyonunda Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in çözüm süreciyle ilgili 'Kırmızı çizgilerimiz aşıldığında gerekli cevabı veririz biz. Yol haritasını hükümetten istedik ama bize gelmedi. Keşke görüşümüz sorulsaydı' demişti. Ayrıca Özer'in paralel yapıya ilişkin açıklamaları vardı. Bunlara yorumlarınız ne olacak" sorularına Erdoğan, "Biz bunları Sayın Genelkurmay Başkanımız ile haftalık olağan toplantımızda görüşürüz" yanıtını verdi.
 
DİNLEME İDDİALARI...
 

Erdoğan, Alman ve Amerikan istihbaratlarının uzun yıllardır Türkiye'de dinleme faaliyetleri olduğu yönündeki iddialarla ilgili soruya da şu yanıtı verdi: "Biliyorsunuz bundan önce Amerika, Almanya'yı dinlemişti ve Almanya'da bu ciddi bir hesaplaşma, adeta bundan dolayı halkın veya etkin çevrelerin bu konuyla ilgili değerlendirmeleri olmuştu. Aynı şey tabii Amerika için de zaman zaman olmuştu. Şu anda Türkiye ile ilgili bu süreci, liderlerle bir araya geldiğimizde tabii kendileriyle çok açık, net konuşacağız. Ben şunu çok açık şekilde söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor. Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptığı veya nasıl deşifre ettikleri, bunlar çok çok önemli. Ama önümüzde NATO zirvesi var, ondan sonra BM Genel Kurulu var. Buralarda yapacağımız görüşmelerde, bunları tabii liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları, herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SEÇİLDİKTEN SONRAKİ İLK RESMİ YURT DIŞI ZİYARETİ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk resmi yurt dışı ziyaretini KKTC’ye gerçekleştirdi.  Ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik görüşmelerin son aşamaya geldiğini hatırlatarak, "Türk kesiminin adil, kapsamlı bir neticeyi özleyerek sürdürdüğü görüşmelerde Güney Kıbrıs ne yazık ki şu ana kadar olumlu bir yaklaşımın içerisine olmadı. Şu anda da bu Kıbrıs sorununun Türk tarafının gösterdiği iyi niyetle aynı şekilde Rum tarafının da iyi niyet göstermesi ile bir çözüme kavuşmasını arzu ediyoruz. Bizle özellikle bu konuda garantör ülke olarak Yunanistan'ın da bu işe olumlu bir yaklaşım içerisinde olmasını bekliyoruz. Adada 50. yılını geride bırakan sorunun mağduru olan Kıbrıs Türk halkı tarafından uzlaşma iradesi ortaya konmaktadır. Maalesef karşı taraf uzlaşma yönünde tavır ortaya koymamıştır" dedi.
 
Uluslararası camianın da bu konuda kararlılıkla adım atmasını isteyen Erdoğan, "Bizler gerek şahsım, gerek hükümetimiz olarak bütün görüşmelerimizde bunu gündemimizde tutuyoruz, tutacağız. KKTC insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik devlet yapısı ve her geçen gün güçlenen refah seviyesi ile tüm Doğu Akdeniz bölgesi için örnek teşkil ediyor. Özellikle son on yılda Türkiye'deki gelişmeye paralele olarak yaşanan ekonomik kalkınma hamlesi ile ülkede kişi başına düşen gelirin artması, KKTC'nin maruz kaldığı tüm haksız kısıtlamalara rağmen Rum tarafı ile olan açığı kapatması bakamından mutluluk verici. Hele son birkaç ayda Türkiye'den Kıbrıs'a suyun ve elektriğin bağlanması ile KKTC'de yaşayan tüm soydaşlarımız çok daha büyük bir güce ulaşacaklardır. Artık burada süre iyice daralmıştır. Yakalanan bu ivmenin korunarak geliştirileceğine ve KKTC'nin bölgede önemli bir çekim merkezi haline geleceğine inancım tamdır" diye konuştu.