24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Darbelerle ilgili ‘Yasal’ temizlik

“Darbecilerin hazırladığı 295 yasa ve yönetmelik halen yürürlükte” diyen Şahin, “İleri demokrasi için darbeci hükümler silinecek” diye konuştu.

YAKUP BULUT ANKARA21 Aralık 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Darbelerle ilgili ‘Yasal’ temizlik

DARBE ve darbecilerle mücadele yargıda sürerken, AK Parti, darbecilerin çıkardığı yasaları tamamen ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Darbecilerin çıkardığı 295 yasa ve yönetmelik halen yürürlükte iken AK Parti’nin 2 numaralı ismi Mehmet Ali Şahin, ileri demokrasi için yürüttükleri çalışmanın sonunda darbeci mevzuatı tamamen temizleyeceklerini söyledi.

295 yasa ve yönetmelik çalışılıyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti Genel Merkezi’nde darbe mevzuatını tespit çalışmasını yürüten AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler’den sorumlu genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, gelinen noktayı STAR’a açıkladı. Hukukçu danışmanlarıyla çalışmayı yürüttüğünü anlatan Şahin, “Darbe ve muhtıra dönemlerinde çıkarılmış olan kanun, tüzük, yönetmelik ve bakanlar kurulu kararlarını inceliyoruz. Bunların çok önemli bölümünün şu anda yürürlükte olmadığını tespit ettik. 295’i şu anda yürürlükte olan mevzuat var. Bunları inceliyoruz. Bunlar içerisinde demokrasiyle çelişen, zorlamayla da olsa bir darbeye zemin hazırlayacak düzenlemeler var mı onun üzerinde çalışıyoruz” dedi.

35. madde bunlardan sadece biri

“Kaç tane yasada değişiklik yapmamız gerektiğini bu çalışma ile belirleyeceğiz” diyen Mehmet Ali Şahin, darbelere “yasal kılıf” sayılan TSK İç Hizmet Kanunu 35. Maddeyi örnek verdi. Şahin, “35. Madde bunlardan sadece biri. Amacımız mevzuatta hiçbir darbeci hüküm kalmaması. Amacımız mevzuatımızı tamamen demokratik hale getirmek. Bunun için de darbeci zihniyetle hazırlanmış mevzuatı tamamen ortadan kaldıracağız” dedi.

Dört darbede bin 998 yasa çıkarılmış

29 Mayıs darbesi, 12 Mart Muhtırası, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat süreçlerinde toplam 1998 kanun, 227 kanun hükmünde kararname, 272 tüzük ve 375 bakanlar kurulu yönetmeliğinin çıkarıldığını ifade eden Şahin, bunlardan 295’inin halen yürürlükte olduğunu, mevzuattaki tasnif çalışmasının sürdüğünü anlattı. Şahin daha ileri demokrasi standartları için darbeci mevzuatın istisnasız şekilde ayıklanacağını belirtti.

Çalışma bitince Meclis’e gelecek

Darbe döneminde çıkarılan yasalardan yasa ve yönetmelikterden 204’ü kanun olmak üzere 295’inin halen yürürlükte olduğu tespit edildi. Yine bunların; 21’i kanun, 6’sı Bakanlar Kurulu Kararı olmak üzere toplam 27 mevzuatta bu doğrultuda sorun olduğu tespiti üzerine Siyasi ve Hukuki İşler Başkanlığınca çalışmalar sürdürülüyor. Çalışma tamamlandıktan sonra AK Parti yasal değişiklik için Meclis’i harekete geçirecek. Bir takvim içinde yasal değişiklikler yürütülecek ve darbe mevzuatları böylece tarihe karışacak.