25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Davutoğlu BM'de Çocuklar için imza attı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bugün ayrıca BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin Üçüncü Ek Protokolü'nü imzaladı.

24 Eylül 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Davutoğlu BM'de Çocuklar için imza attı
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu 67'nci dönem toplantıları kapsamında katıldığı programlar ve ikili görüşmelerine devam ediyor.

Davutoğlu, Türkiye'nin Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşmeyi (ICSANT) onayladığına dair belgeyi, BM Genel Kurulu kapsamındaki Sözleşme Etkinliği vesilesiyle BM Genel Sekreter Yardımcısı'na tevdi etti.

ICSANT, nükleer enerjiden güvenlik, emniyet ve yayılmanın önlenmesi koşullarını karşılayacak şekilde yararlanılması amacına yönelik temel uluslararası düzenlemelerden biri olarak biliniyor.

Sözleşmenin onaylanması, nükleer emniyetin güçlendirilmesi ve nükleer terörizm riskinin azaltılması amacıyla 2010 yılında başlatılan Nükleer Güvenlik Zirvesi sürecine dahil olan ülkelerin üstlendikleri yükümlülükler arasında bulunuyor.

Türkiye, sözleşmeyi New York'taki BM merkezinde imzaya açıldığı 14 Eylül 2005 tarihinde imzalamış, ilgili ulusal mevzuat ve uygulamalarını henüz onaylamadığı dönemde ICSANT hükümleriyle uyumlu hale getirmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Nükleer enerji programının eşiğinde olan Türkiye'nin, son yıllarda mevzuat çerçevesini nükleer alandaki en yüksek uluslararası standartlarla uyumlu hale getirdiği belirtildi.

Açıklamada, "Bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit teşkil eden kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik uluslararası çabaları kararlılıkla destekleyen Türkiye'nin sürecin aktif Türkiye sözleşmenin Birinci ve İkinci Ek Protokollerini de daha önce imzalamıştı. Üçüncü Ek Protokol, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin denetim organı olan çocuk hakları komitesine bireysel başvuru hakkının tanınmasını öngörüyor.

-İkili görüşmeler-

Davutoğlu, BM toplantıları çerçevesinde bazı ikili görüşmeler de yapıyor.

Ba kapsamda, gün içerisinde Almanya Dısişleri Bakanı Guido Westerwelle, Cezayir Dışişleri Bakanı Murad Medelci ve Brezilya Dışişleri Bakanı Aguiar Patriota ile ayrı ayrı bir araya gelen Davutoğlu, daha sonra da Brezilya ve İsveç dışişleri bakanlarıyla öğle yemeğine katıldı.

Davutoğlu'nun bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da aralarında olduğu bazı ikili görüşmeleri yapması bekleniyor.