20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Davutoğlu'ndan Bahçeli'nin istifa çağrısına yanıt: Haddi de değil Hakkı da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin kendisini istifaya davet etmesine ilişkin, 'İstifa çağrısını duymamıştım. Eğer böyle bir çağrı varsa, bu Sayın Bahçeli'nin haddi de değil hakkı da değil. Biz, yetkiyi Türkiye'nin her yerindeki milletimizden alırız' dedi.

AA28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Davutoğlu'ndan Bahçeli'nin istifa çağrısına yanıt: Haddi de değil Hakkı da

Başbakan Davutoğlu, ATO Congressium'daki "1. Uyuşturucu ile Mücadele Şurası"nın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyareti ve kendisini istifaya davet etmesine ilişkin soru üzerine, Davutoğlu, Bahçeli'nin Tunceli ziyaretinden memnun olduğunu, tüm siyasi partilerin Türkiye'nin her tarafını ziyaret etmesini ve her yerde siyaset yapmasını istediklerini belirtti.

Bunun Türk siyaseti açısından bir kazanç olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Ama keşke Tunceli'ye gitmek için bizim çağrımızı beklememiş olsaydı. Keşke Tunceli'ye gittiğinde sadece Tunceli'ye bir mekan ziyareti yapmanın ötesinde Tuncelilerle kucaklaşabilme, onlarla göz göze bakarak konuşabilme imkanı ve cesareti bulmuş olsaydı. Ama bunlar olamamış olmasına rağmen Tunceli ziyareti bence olumludur" diye konuştu.

Her halükarda bütün siyasilerin, ülkenin her yerine gidebilmesinin siyaset için bir kazanç olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bununla ilgili daha geniş değerlendirmeyi yarın kongrelerinde yapacaklarını bildirdi. Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ancak burada bir kez daha hala ziyaret devam ettiği için tahriklerden kaçınılması çağrısında bulunuyorum. Sayın Bahçeli'nin ziyareti dolayısıyla Tunceli'de her türlü güvenlik önlemi alınmıştır. Zaten özellikle, esnafın kepenkleri kapatması, diğer sosyal hiç iletişim imkanı olmaması sebebiyle bir şekilde alınması gereken tedbirler vardır. Tüm Tuncelili kardeşlerime, vatandaşlarıma tahriklere kapılınmaması ve bu ziyaretin veya diğer benzer ziyaretlerin de suhuletle gerçekleşmesi konusunda tavsiyede bulunuyorum. İstifa çağrısını duymamıştım. Eğer böyle bir çağrı varsa bu Sayın Bahçeli'nin haddi de değil hakkı da değil. Biz yetkiyi milletimizden alırız. Türkiye'nin her yerindeki milletimizden ve gittiğimizde de Tunceli'de olduğu gibi halkımızla kucaklaşarak, Türkiye'nin her köşesinde hem sandıktan yetki alırız hem de her ziyaretimizde halkımızla kucaklaşarak onlardan yetkiyi gönülden gönüle alırız. O bakımdan 2015 seçimlerinde de herkes yetkinin kime verildiğini bir kez daha görecek."

-"Soruşturma Komisyonunun yaptığı yargı görevidir"

Başbakan Davutoğlu, dört eski bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı konulmasına dair soru üzerine de konuyla ilgili iki hususa dikkat çekmek istediğini belirtti. Davutoğlu, TBMM'nin soruşturma komisyonlarının yaptıklarının, bir yargı faaliyeti olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yargısal sürecin bir parçasıdır. Herhangi bir Meclis faaliyeti şeklinde telakki edilmemesi lazım. Yargı süreçlerinin tümünde belli bir takım, özellikle yargı sürecinin mahremiyeti konusunda ilkesel kararlar vardır. Dolayısıyla bu meselede, bu yargı sürecinde işleyen bir konu olduğu için o yargı sürecinin ilkeleri ve kuralları içinde değerlendirmek lazım. İkincisi ise şeffaflık ve yasaklara karşı tutum alma meselesi. Hükümetimiz ve bizzat ben şeffaflık konusunda yasaklara karşı herhangi bir yasak uygulaması karşısında tutumumuz açık ve net olmuştur. Hükümetlerimiz 2002'den bu yana yolsuzluklara, yasaklara ve yoksulluğa karşı mücadele ilkesi etrafında hareket etti. Bundan sonra da bu ilkeler etrafında hareket edecek. Ama bu, özellikle bu konuya istinaden söylüyorum, Soruşturma Komisyonunun yaptığı bir yargı görevidir, yargı sürecinin bir parçasıdır. Yargı süreçleri hangi kurallara tabii ise onlar da o kurallara tabidir. Bunun hükümetimizle de herhangi bir, bu karar alma sürecinin bir ilişkisi yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi Soruşturma Komisyonunun görevini en açık bir şekilde, kurallara uygun şekilde yapması konusunda herkesin sabırla davranması faydalı olur."