26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Ezidilerin yürek yakan çilesi: Domates kasasından beşik

Türkiye’ye sığınan 24 Ezidi aile, Batman’ın Çınara köyüne yerleştirildi. Çocuklarına beşik bulamasalar da domates kasasından beşik yaptılar. Ezidi erkekler, merkezi hükümetin gönderdiği silahları alan Peşmergelerin köyden ilk kaçanlar olduğunu anlattı.

Kemal Gümüş22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Ezidilerin yürek yakan çilesi: Domates kasasından beşik

IŞİD terör örgütünün Irak’ın Sencar bölgesini ele geçirmesinden sonra göç eden binlerce Ezidi Türkiye’ye sığındı. Türkiye’nin kucak açtığı Irak’lı Ezidiler Şırnak, Silopi, Batman, Mardin ile Şanlıurfa’da barındırılıyor. Kadın, çocuk, genç yaşlı binlerce Ezidinin günler süren ölüm yolculuğunun ardından vardıkları Türkiye’de şimdi başlarını sokabildikleri güvenli bir çatıları ve ölüm korkusu yaşamadan yiyebilecekleri sıcak bir aşları var.

Önce Peşmerge sonra biz

1990’lı yıllardaki terör olaylarında boşalan Batmanın Çınara köyüne sığınan 24 Ezidi aileden Elyas Reis, “IŞİD gece ikide köyümüze saldırdı sabah saat ona kadar kendimizi savunduk. Ancak elimizdeki silahlar kaleşnikoftan ibaretti. Peşmergeler önce kaçtı yalnız savaşamayacağımızı anlayınca bizde kaçmaya karar verdik. Komşu köyümüzü ele geçiren IŞİD buradaki erkekleri öldürüp kadın ve çocukları götürdüler. Bizde kendimizi güvende hissedebileceğimize inandığımız Türkiye’ye göç ettik. Türkiye büyük ülke Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesi bize sahip çıkar diye düşündük. Sağ olsunlar bize sahip çıkarak ne kadar doğru karar verdiğimizi bizi gösterdiler” dedi. IŞİD’in Telaferi ele geçirmesinin ardından merkezi hükümetin kendilerine silah gönderdiğini anlatan Reis, “Ancak Barzani güçleri gelerek çoğu ağır olan bu silahları elimizden aldılar. Bize biz sizi kanımızın son damlasına kadar koruyacağız dediler. Bize sadece kaleşnikofları bıraktılar havanları ve biksileri aldılar. IŞİD saldırınca da ilk kaçanlar peşmergeler oldu maalesef” dedi.

Müslüman olun dediler

Kemal Nezaf de IŞİD’in Telafer saldırısından sonra onbinlerce Türkmen’in kendilerine sığındığını anlatarak, “Ekmeğimizi ve evimizi onlarla bölüştük onlar daha sonra Necefe ve Kerbelaya kaçtılar. Bize saldırdıklarında ise sığınacak yer bulamadık. Köyümüzü ele geçiren IŞİD müslüman olmamız karşılığında emniyette olacağımıza dair söz verip iki gün süre verdiler. Ancak iki gün sonra köye gelen IŞİD, müslüman olduğunu söyleyen 40 erkeği öldürdü, sözünde durmadılar” dedi.

Kaçarken 70 yaşındaki kayınpederinin susuzluktan öldüğünü anlatan

4 çocuk annesi Alefe Elyase ise “Türkyedeyim bebeğimi koyacak bir beşik bile yok ama onların güvende olduğunu görünce huzur buluyorum. Onun da çaresini bulduk. Babası domates kaslarını birleştirerek yavruma beşik yaptı” dedi.