27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Erdoğan: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık Operasyonunu yapanlara karşı dünyanın tavrının değişeceğini söyledi. Erdoğan, “Evimin dinlenmesi casusluktur. Yargı süreci bitince artık kimse dinlenmekten korkmayacak” dedi.

YUSUF ZİYA CÖMERT BERLİN6 Şubat 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan: Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak

Başbakan Erdoğan, 17 Aralık operasyonunda gelinen süreçte ‘artık hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Başbakan Erdoğan, Almanya dönüşü gazetecilere Türkiye gündemi hakkında önemli açıklamalar yaptı. 17 Aralık Operasyonu ile ilgili olarak gelinen süreçte ‘artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak’ diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bundan sonraki süreç, 17 Aralık olaylarını patlatanlara dünya da bakışı değiştirecek. Bu süreçte artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Zaten ABD’de FBI onlara karşı girişimlerde bulunmaya başladı.”

Yeni partiler çıkabilir

30 Mart yerel seçimlerinin bir dönüm noktası olacağını yineleyen Erdoğan, “Saflar artık netleşiyor. 30 Mart’tan sonra bir dönüşüm olabilir. Yeni siyasi aktörler ortaya çıkabilir. 2015 genel seçimleri için yeni partiler, yeni isimler belirebilir. O nedenle 30 Mart seçimlerinde AK Parti’nin alacağı oyun çok önem taşıyacağını anlatıyorum” diye konuştu.

Dünyada bir çok noktada birden karışıklıklar çıkmasına dikkat çeken Erdoğan şöyle devam etti: 

Doğu’yu karıştırıyorlar

“Türkiye’de de sandıkla iktidara gelemeyeceklerini anlayınca birkaç ağacı bahane edip sokağa indiler. Şu sıralar Doğu ve Güneydoğu’da da benzer girişimler var. Van belediye başkan adayım. Pırıl pırıl bir insan. Esnaf ziyaretleri yapıyor. Taşlı-sopalı saldırılar, ses bombaları. Güya bunların adı Barış ve Demokrasi Partisi... Böyle barış olur mu, böyle demokrasi olur mu?”

Fezlekeler incelenecek

Erdoğan, komplocular için en somut suç kavramının casusluk olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Mesela benim evimin dinlenmesi. Bu, casusluktur. Bununla ilgili atılması gereken adımlar atıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na çok gizli kaydıyla dosya gönderildi. Ama bu bile servis edildi. Atamaları eleştiriyorlar. Yanlış yapanlar elbette yer değiştirecek. Yargıdaki yanlışlara HSYK el koydu. Orada da asıl atama listesi daha sonra gelecek. 4 bakanla ilgili dosyaları savcılık “Muvazaa var” diyerek iade etti. Yeniden incelenecek.”

Döneceğiz diyen savcılar

Erdoğan, bazı savcıların ‘15 gün sonra geri döneceğiz’ diyerek ayrıldıkarı iddialarına ilişkin olarak “Valla ağız torba değil ki bağlayasın. Sanıyorum 10 gün doldu” cevabını verdi.  Erdoğan, 17 Aralık komplosu için son konuşmalarında -Yargı ve güvenlik güçleri’ demesinin nedenini de şöyle anlattı: Güvenlik gücünün içinde asker de var. Oraya da sızma gayretleri var tabii. Özellikle, Adana konusu. Olaylar polis bölgesinde oldu.    Kaldı ki MİT mensubuyum dediği zaman durması lazım. İnanmıyorsun cebindeki MİT kartını görüyorsun . Sandıklar açılıyor ve medyaya servis yapılıyor. İşte bu paralel yapının işbirliğidir. Oradaki yargı mensubu kimse, bu konuda kendisiyle paslaşabilecek olanı bulmuş, onunla beraber bu adımı atmıştır.”

Normalleşme sürecindeyiz

Başbakan Erdoğan uçak yolculuğunda Türkiye’nin normalleşme süreci ile ilgili sorulara da şu yanıtı verdi: “Yargı sürecinin noktalanması normalleşmeyi getirecek. Aslında normalleşme sürecine girdiğimizi söyleyebiliriz. Süreç bitince vatandaş “Artık dinlenmiyorum” diyebilecek. Adli kolluk;Yargının valiye bağlı olması demek. Vali isterse bir yardımcısını görevlendirebilir.  Savcının adli kolluk olarak emniyet müdüründen eleman istemesi lazım. Vali, emniyet müdürü güvenilir değil de, savcının görev verdiği emir mi güvenilir? Asıl düzenleme ile ise Adli Kolluk Kurumu Başkanlığı getireceğiz. Bağımsız olsun. İçişleri veya Adalet Bakanlığı denetiminde bulunsun.”

Kılıçdaroğlu önce SGK’nın hesabını versin

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun kendisi ve AK Parti ile ilgili iddialarına yanıt veren Erdoğan: O önce SSK Genel Müdürlüğü döneminde yaptıklarının hesabını versin. Tüm akrabalarını SSK’ya aldırdı. Rahşan Ecevit affıyla kurtuldu. Siyasi partilere bağışlar 20 bin lirayla sınırlıdır. Ama vakıflara bağışın sınırı yoktur. Şimdi tutturmuş bir TÜRGEV. Peki, bizden önceki dönemlerde Fatih Belediyesi, ÇYDD’ye, İstek Vakfı’na, TEV’e arazi bağışlamadı mı? Çukurambar’da, Çukurbostan’da. O vakıfların suç işledi demiyorum, Kılıçdaroğlu’nun samimiyetsizliğini anlatmak istiyorum. TÜRGEV’de 2 bin genç kızımıza hizmet veriliyor.”

Avrupa’da işler iyi gidiyor

Başbakan Erdoğan, Almanya ziyareti ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollende’ın Türkiye gezisi sonrasında Avrupa ile ilişkilerde önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Erdoğan şunları anlattı: Daha olumlu istikamette gelişmeler olduğunu söyleyebilirim. Gerek Hollande’ın ziyaretindeki, gerekse Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmemizden edindiğim izlenimler değişen Türkiye’nin AB süreci konusundaki daha olumlu anlayış, iyiye gidişin işaretleri var. Fransa’da da artık Nicolas Sarkozy anlayışı yok. Hollande’ın iki günlük Türkiye ziyareti çok olumlu hava yarattı. İlgi, bakış açısı çok olumlu. Ama çok ciddi bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğü de görülüyor.”

‘Etkileyici performans’

Başbakan ziyareti Alman medyasında da büyük yer buldu. Gazeteler Başbakan Erdoğan’ın performansının etkileyici olduğu konusunda birleşti.

Der Tagesspiegel gazetesi: “Bitkin bir Başbakan bekleyenler yanıldı. Erdoğan, Berlin ziyaretinde kendinden emin ve kararlı görüntüsüyle etkiledi. Taraftarlarına ümit verirken, karşıtlarını korkuttu” derken Frankfurter Allgemeine: “Erdoğan Almanya’da yaşayan Türkleri entegre olmaya çağırıyor” başlığını uygun buldu. Die Welt ve Süddeutsche Zeitung, Erdoğan’ın “21’inci yüzyılın tarihini Türkiye’siz şekillendirmek imkansızdır” sözünü öne çıkardı.