16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Hüseyin Çelik açıkladı! Erdoğan nasıl bir cumhurbaşkanı olacak?

A Haber’de Can Okanar’ın moderatörlüğünde yayınlanan Memleket Meselesi’ne AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik konuk oldu.

27 Ağustos 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Köşk'e çıkmaya hazırlanan Recep Tayyip Erdoğan'ın nasıl bir Cumhurbaşkanı olacağını anlatan Çelik, " Nasıl bir Başbakan ise öyle bir Cumhurbaşkanı olacak " dedi
 
ERDOĞAN, NASIL BİR BAŞBAKAN İSE ÖYLE BİR CUMHURBAŞKANI OLACAK
 
Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkilerini tanımlayan tek şey Anayasa’nın 104. maddesi değil birçok farklı kanunda Cumhurbaşkanı’na verilmiş olan görevler var. Cumhurbaşkanı da bunları yerine getirir, bu son derece normal bir şey. Ben şunu ifade etmek istedim; Sayın Recep Tayyip Erdoğan nasıl bir Cumhurbaşkanı olacak? Nasıl bir Başbakan ise öyle bir Cumhurbaşkanı olacak. Belki bunun en kestirme cevabıdır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan bizim alıştığımız eski Başbakanlara benziyor muydu? Benzemiyordu. Sayın Başbakan, Başbakanlığı döneminde diğerlerine benzemediği gibi, her insan bulunduğu makama biraz kendi renginden, şahsiyetinden, tarzından, tavrından bir şey katar.  Köşk’te de faal bir Cumhurbaşkanı olacağından kimsenin şüphesi olmasın. Ama Anayasa’nın vermediği, kanunların vermediği hiçbir yetkiyi Sayın Başbakan kullanmaz ve kullanamaz. Kullandığı zaman zaten bu hukuk devletinde böyle bir şeye müsamaha edilemez. Kendisi de defalarca söyledi ‘ben anayasal çerçevede, yasalar çerçevesinde bana verilmiş olan yetkileri kullanırım. Ben bana verilmemiş yetkileri ihdas ederim, kendime görev icat ederim diye bir şey söyledi mi Sayın Başbakan? Yok böyle bir şey.
 
FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZ OLACAK
 
Sayın Abdullah Gül, alıştığımız eski Cumhurbaşkanı’na benziyor muydu? Sayın Gül, Fahri Korutürk gibi mi Cumhurbaşkanlığı yaptı? Ahmet Necdet Sezer gibi mi Cumhurbaşkanlığı yaptı? Sayın Gül 81 vilayeti bizatihi ziyaret eden, giden, vatandaşın derdiyle dertlenen ilk Cumhurbaşkanlarından birisidir. Ben bu çerçevede rahmetli Turgut Özal’ı da rahmetle anmak istiyorum. O da çok farklı renkler getirdi hem Başbakanlığa hem Cumhurbaşkanlığına. Sayın Gül Cumhurbaşkanı olmadan önce ben kendisine ‘seçilirseniz ilk ziyaretinizi Van’a yapar mısınız’ dedim. O da ‘ben ilk ziyaretimi doğu vilayetlerinden birine yapmayı düşünüyordum, sen de bunu teklif ettikten sonra söz ilk ziyaretimizi Van’a yapalım’ dedi. Sayın Gül Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk ziyaretini Van’a yaptı. Daha sonra 81 vilayeti gezdi.  Ve ulaşılmaz, dokunulmaz bir Cumhurbaşkanı profili çizmedi. Sonra ülkesini temsilen 77 ülkeye gitti. Uçaklar dolusu işadamlarını yurtdışına beraberinde götürdü. İşadamlarının bağlı bulunduğu STK’larla çok iyi diyalog içerisinde oldu. Biz insanız, Sayın Gül farklı bir şahsiyettir, Sayın Recep Tayyip Erdoğan farklı bir şahsiyettir, Bülent Arınç farklı bir şahsiyettir. Bazen bizim aramızda farklılıklar olabiliyor. Farklı şeyler de düşünebiliyoruz. Bazıları bunu yadırgıyor. Elbette farklılıklarımız olacak, elbette farklı düşüncelerimiz olacak, elbette tartıştığımız hatta ters düştüğümüz zamanlar olacak. Ama bunların hepsi doğruyu bulabilmek içindir. Bu açıdan Sayın Başbakan elbette farklı bir Cumhurbaşkanı olacak, faal bir cumhurbaşkanı olacak ama Anayasa’dan ve yasalardan alınmamış bir yetkiyi kullanmaz. ‘Sayın Recep Tayyip Erdoğan hem Cumhurbaşkanı olacak, hem Başbakan olacak, hem AK Parti Genel Başkanı olacak’ diyenler var. Bunlar rüya görüyorlar. Böyle bir şey eşyanın tabiatına aykırıdır, böyle bir şey söz konusu değildir.