20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Erdoğan: Silahsızlandırma ve eve dönüş için takvim işliyor

Başbakan Erdoğan, Çözüm Süreci Yasası’nın çıkmasıyla beraber silahsızlandırma ve eve dönüş gibi projeler için takvimin işlemeye başladığını belirterek “Hükümet bundan sonra Cumhurbaşkanıyla el ele verecek, bunların hepsini hayata geçireceğiz” dedi.

Orhan Miroğlu/Diyarbakır28 Temmuz 2014 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan: Silahsızlandırma ve eve dönüş için takvim işliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır mitinginden sonra İstanbul’a dönerken uçakta önemli açıklamalarda bulundu. İftarı uçakta Başbakan ile beraber açtık. İftardan sonra da ağırlıklı olarak paralel yapıya yönelik gözaltı dalgasının konuşulduğu bir sohbet ettik. Diyarbakır’daki konuşması coşkulu kalabalıklar tarafından alkışlanan Başbakan, uçakta seçimler, çözüm süreci, eve dönüşler ve Hrant Dink cinayeti hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kürt çözümü düşünüp oy verir

Diyarbakır-İstasyon meydanında dalgalanan pankartlar arasında yer alan Kürtçe “Bıji Biratiya Gelân” (Yaşasın halkların Kardeşliği) dikkat çekiciydi. Bu söz için ne mücadeleler verildi oysa. Bir zamanlar halkların kardeşliğinden söz etmek bile yasaktı. Bu sloganı Diyarbakırlı gençler Ecevit’in 1974 yılında yaptığı mitingte atınca kıyamet kopmuştu..Şimdi ise bu slogan Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır mitinginde dalgalanıyor. Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesinin, Erbil, Gazze, Kudüs ve Musul’da yaratacağı olumlu etkiden söz ediyor haklı olarak. Mesut Barzani cumhurbaşkanı seçildiğinde onu dünyada kutlayacak belki de ilk lider olacağından hiç kuşkum yok benim. İhsanoğlu, “ikinci turda Kürtler bana oy verir” diyor ya, bence kendini buna fazla inandırmasa iyi olur. Kürt seçmenin Erbil’in ve çözüm sürecinin geleceğini düşünerek oy kullanacağından hiç şüphe yok. Bu geleceğin farkında olan Türkiye’nin bir tek adayı var. Recep Tayyip Erdoğan. Diyarbakır İstasyon meydanında Kürt halkının da bu gerçeğin farkında olduğunu gördük. İşte Erdoğan’ın sorularımıza verdiği cevaplar:

-Anketlere göre bölgedeki durumunuz nasıl?

Kendimi onunla karşılaştırmak istemiyorum ama Diyarbakır’da Demirtaş ve benim adım geçiyor. Ama Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman da tablo Diyarbakır’ın tam tersi. Açık ara oralarda biz öndeyiz.

-İkinci tura kalırsa araştırmaya göre Ekmel bey buralarda yokmuş. Oyunuz yüzde 95’i bulabilirmiş?

 Malum Ekmel Bey de esnaf ziyareti yaptı burada ama esnaf ziyaretinde mahvetmişler. Temennimiz  ikinci tura kalmadan seçimi kazanacağız.

 -Alacağınız oyu parti tabanlarına göre ayrıştırabiliyor musunuz?

 Tabii bize CHP ve MHP’den de destek var. Kendi tabanımız da iyice kenetlendi. Bütün partilerin seçime katılım oranı yüksek görünüyor ama CHP’de biraz düşük görünüyor.

-10 Ağustos’ta nasıl bir netice bekliyorsunuz?

 Anketlere göre yüzde 54-56 oranında bir oy bekliyoruz. Ama bir artış var. Mesela İstanbul’da 3 puanlık bir artış var. İstanbul 54’e yükseldi. Bu Türkiye genelindeki eğilimi gösterir.

Dağdan inişler devam edecek

-Anketlerde en yüksek oyu MHP’den alacağınız görünüyor. Fakat seçim çalışmalarınızda Türk milliyetçiliğine dair bir mesaj olmadı?

 Bu konu çok hassas. Eğer orada dengeyi tutamazsanız bir yanı tutayım derken Güneydoğu-Doğu oylarına olumsuz bir etki yaparsınız. Onun için   ısrarla “Biz ne siyasal Kürtçüyüz ne de siyasal Türkçüyüz” dedim. “Biz 77 milyonu kucaklayan bir partiyiz” dedim.

-30 Mart seçimlerine göre belirgin bir fark olacak mı?

 Var, tırmanış devam ediyor. Öyle zannediyorum ki 2015 seçimleri daha da iyi olacak.

-Çözüm Süreci Çankaya seçimlerini etkiliyor mu?

Etkiliyor. Mesela şimdi Diyarbakır’da vatandaş 24 saat sokağa çıkabiliyor. Mesela iki gün içinde dağdan 21 kişi indi. 22 aile hala devam ediyor eyleme. Temenni ederiz ki onlar da inecek.

-Seçildiğiniz takdirde “silahsızlandırma” ve “eve dönüş” konusunda adımlar atacağınızı ifade etmiştiniz. Takvim belli mi?

Takvim yasayla başladı zaten. Hükümet bundan sonra Cumhurbaşkanıyla el ele verecek. Aynı zamanda tabii güvenlik güçleri elele verecek ve bu konuda eve dönüş gibi projelerimizin hepsini hayata geçireceğiz. Eğer zaten bunu Allah’ın izniyle yaşama geçirebilirsek, ürküntü, korku biter. Ne yazık ki bu seçime bile girerken, mesela Bingöl’de camii basmışlar. Oyları kendilerine göre ipotek altına almak istiyorlar. Sıkıntımız burada. Benim en büyük arzum, güneydoğu’da ne zaman bacalar tütmeye başlayacak. Sermaye buraya gönül rahatlıyla ne zaman girmeye başlayacak. Geçen TÜSİAD Başkanı Haluk Bey ile onu konuştuk. Ben ziyaret istemiyorum, diyorum ki gelin siz yatırım yapın kardeşim.  

Yeni Türkiye’yi hep birlikte kuracağız  

Başbakan Erdoğan, 10 Ağustos Cumhurbaşkanı’nı milletin seçeceğini belirterek “İnanıyorum ki yeni Türkiye’yi hep birlikte kuracağız” dedi.

Erdoğan, yayımladığı bayram mesajında,tarih boyunca her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında yer alan millet olarak, Gazze’deki katliamlara da sessiz kalınmadığını belirterek “Biliyoruz ki aziz milletimiz, nasıl ki içeride huzur, barış, adalet, özgürlük ve refah istiyorsa, aynı şekilde bölgesi için de huzur, refah, barış ve demokrasi istiyor. Kendimiz için istediklerimizi, bölgemiz başta olmak üzere tüm dünya için istemeye devam edeceğiz” dedi. “Türkiye artık eski Türkiye değildir” diyen Erdoğan, milletin de tercihini “Yeni Türkiye’den yana yaptığını” belirterek, şöyle devam etti: “10 Ağustos’ta ülkemiz, yepyeni bir vizyonla, yepyeni bir döneme girecek. Milletimiz, her alanda değişim, dönüşüm istiyor. İnanıyorum ki yeni Türkiye’yi hep birlikte kuracağız. Özlediğimiz, hedeflediğimiz o güçlü Türkiye’yi, barışı, kardeşliği hep birlikte inşa edeceğiz.”