25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Erdoğan partinin başına geçecek ismi açıkladı: Başbakan Davutoğlu

Başbakanlık koltuğuna oturacak isimden en büyük beklentilerinin yeni Türkiye idealini gerçekleştirmesi olduğunu belirten Erdoğan, “Partimizi olağanüstü genel kurula götürecek arkadaşımız Ahmet Davutoğlu kardeşimdir. Bu göreve gelmesinde paralel yapıyla mücadelede kararlılığı önemli oldu” dedi.

Zeynep Tuğrul/Ankara22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan partinin başına geçecek ismi açıkladı: Başbakan Davutoğlu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MYK toplantısına katıldıktan sonra genel merkezde basın toplantısı düzenleyerek kendisinden sonra partinin başına geçecek ismi açıkladı. “Merkez Yürütme Kurulu kararlarımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diyen Erdoğan şunları söyledi:

Her birimden görüş aldık

AK Parti’nin aldığı kararlar sadece bir partiyi ilgilendirmiyor. Ülkenin geleceğini de etkiliyor. Partimizin aldığı kararlar birçok ülke tarafından da yakından takip ediliyor. Çok uzun istişarelerin ardından böyle bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. AK Parti bütün işlerini istişareyle yapar. Biz bugüne kadar bundan hiçbir zaman taviz vermedik. Bu konuda da partimizin her kademesinde arkadaşlarımızın görüşlerini aldık. Son olarak bugün meseleyi tekrar ele aldık ve bir sonuca vardık.

Çok isim vardı

Belirlediğimiz adayı açıklamadan önce birkaç hususu aktarmak istiyorum. Adayımızın belirlenmesinde büyük bir zaman ayırdık. Bu kararda da sokaktaki vatandaştan partimizin her birimine kadar istişare yaptık. Bu süreçte çok sayıda isim öne çıktı. Bu isimlerin her biri bizim için çok değerli isimlerdir. Partimiz içinde başbakanlık yapacak liyakata sahip çok sayıda arkadaşımız var ve bu gurur verici. Bu dava yükünü omuzlama gücüne sahip çok sayıda arkadaşımız var.

Teşkilat arkasında olacak

Süreci suhulet ve barış içinde, kardeşlik hukuku içinde belli bir noktaya getirdik. Bu hareketin birliği ve beraberliği herşeyin üstündedir. Partimiz içinde nifak çıkması için çaba sarfedenler var. Medyada bu konuda kirli operasyonların yapıldığına da şahit olduk. Bu tuzakların hiçbirine düşmedik. Asıl imtihan olağanüstü genel kurulun ardından başlayacak. Tüm teşkilatımız önemli bir süreçten geçecek. Bu süreci dava şuuruyla geçireceklerine inanıyorum. Bu teşkilat yeni genel başkanının her zaman arkasında olacaktır. Yeni genel başkan da AK Parti’nin bütünlüğünü herşeyin üstünde tutacaktır.

Partide kırgınlık oluşmadı

Genel başkan ve başbakanın aynı kişi olması önemli bir kriter. Bazı arkadaşlarımız bu kriterlere takıldı. Adayımız bu kriterler ve tecrübe ışığında belirlendi. Partimiz içinde herhangi bir kırgınlık oluşmamıştır. Bu büyük ve örgütlü teşkilat kendi içinden sadece bir kişinin seçilmesi gerektiği böyle bir anda da en sağlıklı şekilde belirlemiştir. Partimizi olağanüstü genel kurula götürecek arkadaşımız mevcut dışişleri bakanımız, Konya milletvekilimiz Ahmet Davutoğlu kardeşimizdir. Hayırlı olmasını rabbimden niyaz ederim. Yolu ve yolumuz açık olsun.

Paralel yapının hedefi oldu

Yeni genel başkanımızdan ve başbakanımızdan en büyük beklentimiz yeni Türkiye idealini gerçekleştirmesi ve ülkeyi 2023 hedeflerine ulaştırmasıdır. Davutoğlu arkadaşımızın bu göreve gelmesinde paralel yapıyla mücadelede kararlılığı önemli oldu. İnanıyorum ki bu mücadeleyi artık birlikte yürüteceğiz. 

Bu mücadeleyi sarsılmadan vereceğine eminim. Birçok noktada paralel yapının hedefi oldu ve yakından yaşadı. Kabinemizin bu konuda aynı kararlılıkla ilerleyeceğine inanıyorum. Teşkilatımız kendisini en güçlü şekilde destekleyecektir.

DAVUTOĞLU’nun ilk mesajı: Büyük restorasyon hareketi kesintiye uğramadan sürecek.

AK Parti Genel Başkan adaylığı Başbakan Erdoğan tarafından açıklandıktan sonra kürsüye gelerek bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, kendisini bu göreve aday gösteren herkese teşekkür etti. Davutoğlu şu mesajları verdi: Bu adaylık süreci sonrasında genel kongremizde de bu adaylığımız kabul görürse kimsenin tereddüdü olmasın ki büyük restorasyon hareketi hiçbir ara ve kesintiye uğramadan devam edecektir.

Paralel savaşa devam

İster paralel yapı adı altında, ister başka ad altında, kimler bu yürüyüşü durdurmak isterse, AK Parti kadroları onların karşısında duracaktır. Demokrasimiz bir inşa süreci yaşamıştır. Ekonomimiz yeni bir kalkınma hamlesiyle taçlandırılmıştır. Bütün bunların AK Parti hareketiyle birlikte yeni bir evreye geçmiştir.

Omuz omuza olacağız

 

Aramıza bir şekilde görüş ayrılığı veya fitne tohumu ekmek isteyenler buna fırsat bulamayacaklardır. Sürekliliğimiz devlet geleneğimizden milli kültürümüzden kaynaklanır. Bu ilkelerden hiçbir şekilde taviz verilemez. Bu ilke ve tutum bu duruş bu sağlam tarihi bakış değiştirilemez. Sizlerden de omuz omuza yürümeyi rica ediyorum.

İlk kutlayan isim GÜL oldu

AK PARTİ Genel Başkan adayı gösterilen Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na tebrik yağdı. İlk kutlayanlardan biri de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Gül, Davutoğlu ile telefonda görüşerek tebrik etti, başarı dileklerini iletti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin “Davutoğlu’nun Başbakanlığında ülkemize hizmete aynı hızla ve belki de tempomuzu daha da artırarak devam ettireceğiz. Parti içinde birlikte çalışabileceği arkadaşlarını seçme konusunda bir rahatlama olacak tarzda istifalarını sunabilirler” dedi. Kabineni diğer üyeleri de “Kendisinin arkasında olacağız, onu destekleyeceğiz” mesajı verdi. 

Memleketi Konya sokağa döküldü

BAKAN Davutoğlu’nun yeni Başbakan olarak açıklanması, memleketi Konya’nın Taşkent ilçesinde coşkuyla karşılandı. Başbakan adayının açıklanmasını alanda kurulan televizyonda heyecanla izleyen Taşkentliler, açıklamanın ardından büyük coşku yaşadı. Sokağa dökülen vatandaşlar vatandaşlar, “İşte cumhur işte başbakan”, “Kıble kayası Davutoğlu mayası” sloganları atarak sevinç gösterisinde bulundu. Ablası Ayşe Çalık, “Herkes, Ahmet’te gelecek görüyordu, zeki ve akıllı bir çocuktu.

Siyaseti hiç düşünmedi, istemedi ama Allah öyle bir süreç yaşattı ki onu buraya kadar getirdi. Tüm dünyaya hayırlı olur inşallah” dedi. Halası Nilüfer Özlen ise “Babaannesi ‘oğlum dünyalar ayağına gele, herkes sana iş danışa’ diye dua ederdi, ‘Büyük adamlar olasın’ derdi. Çok mutluyum, gururluyum” diye konuştu. Davutoğlu açıklaması, Diyarbakır’da da sevinçle karşılandı. Erdoğan’ın açıklamalarını kahvehanelerde heyecanla izleyen vatandaşlar, Davutoğlu’nun Başbakan adaylığını olumlu karşıladı. 

Dünya basınında geniş yer buldu
 
ABD haber ajansı AP, Davutoğlu’nun, “gelecek yılki genel seçimlerde AK Parti’yi zafere götürecek yeteneğe sahip zeki bir politikacı olarak görüldüğünü” belirtti. Alman gazetesi Bild, “Erdoğan’ın yakın sırdaşı” başlığını attı, Prof. Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’ kitabına atıfta bulunularak, Davutoğlu’nun Türkiye’nin güçlü bir bölgesel ve küresel rol öngören vizyona sahip olduğunu kaydetti.
 
Die Welt gazetesi de “Erdoğan için akıllıca bir tercih” değerlendirmesini yaptı. İtalyan La Repubblica Davutoğlu’nun, Erdoğan’a ‘paralel yapıyla’ mücadele sözü verdiğini ifade etti. Fransız ajansı AFP, Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı süresince Türk dış politikasına etkin rol oynadığını belirtti. İngiliz BBC, “Davutoğlu, Erdoğan ile aynı politika vizyonuna sahip biri olarak görülüyor” ifadesine yer verdi. Guardian gazetesi de “Başkanlık sistemini hayata geçirmeyi planlayan Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan, halefini aday gösterdi” başlığı attı.
 
Esnek ve aktif diplomasinin fikir mimarı
 

26 ŞUBAT 1959’da Konya’nın Taşkent ilçesinde dünyaya gelen Ahmet Davutoğlu, annesini henüz 3,5 yaşında kaybedince, kendisini babaannesi büyüttü. İlköğrenimini Konya’da tamamlayan Davutoğlu, eğitimine İstanbul Erkek Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümleri, Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktorayla devam etti. 1990’da, International Islamic University Malaysia’da yardımcı doçent olarak çalışmaya başlayan Davutoğlu, 1995-1999 yılları arasında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

1998-2002 yıllarında, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Harp Akademileri’nde misafir öğretim üyesi olarak ders verdi.1999-2004 arasında profesör unvanı ile Beykent Üniversitesi’nde, üniversite yönetim kurulu üyeliği, senato üyeliği ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün başkanlığı görevlerini üstlendi

Stratejik Derinlik’le damga vurdu

 Davutoğlu, diplomasi sahasına adım atmadan önce teorisyen kimliğiyle uluslararası düzeyde tanınan bir akademisyendi. Alternatif Paradigmalar adını taşıyan kitabıyla, İslam ve Batı siyaset düşüncesinin karşılaştırmalı bir analizini yaptı. Stratejik Derinlik: Türkiye’nin Uluslararası Konumu başlıklı eseri, dış politika alanında yazılmış temel eserler arasına girdii. Türkiye Cumhuriyeti’nin AK Parti hükümeti ile birlikte ‘Komşularla Sıfır Sorun’, ‘Aktif diplomasi’ gibi dünyaya damga vuran dış politikasının mimarı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, akademik birikimi ile diplomat realizmini birleştirmesiyle tanındı. İlkelerden taviz verilmeksizin diplomatik esnekliğin korunması gerektiğini savunan Davutoğlu, Stratejik Derinlik Kitabı’ndaki kuramlarını Türk dış politikasına aktararak, Türkiye’yi bölgesinde ve dünyada bir anda yükselen güçlü bir dış politika aktörü haline getirdi. Amerikan Forbes dergisince dünyanın en etkili 100 entelektüeli arasında gösterilen Davutoğlu, Kasım 2002’de yapılan genel seçimde AK Parti’nin tek başına iktidar olmasının ardından kurulan 58. Cumhuriyet Hükümeti’nde Başbakan Başmüşavirliği görevine getirildi.

Davutoğlu, uluslararası resmi müzakerelere katılabilmesine olanak sağlamak amacıyla 2003’te, dönemin Başbakanı Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ortak kararıyla, büyükelçi unvanına layık görüldü. Bu görevlerini, Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 59. ve 60. hükümetlerde de sürdürdü. Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu İngilizce, Almanca ve Arapça biliyor. Davutoğlu’nun Sefure, Meymune, Hacer Bike ve Mehmet adında dört çocuğu var. Davutoğlu, tanınmış bir kadın-doğum uzmanı olan tıp doktoru eşi Sare Hanım’ı, “Sare Hanım, evimizin İçişleri Bakanı. Akademik hayatımda da bakanlık dönemimde de bütün aile yükümlülüklerini kendisi üstlendi sağ olsun” diyerek tanımlıyor.