19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erdoğan: 'Tarihi ziyaret yeni bir sürecin başlangıcı'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Tarihi ziyaret yeni bir sürecin başlangıcı' dedi.

AA28 Kasım 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Papa Francis ortak açıklama yaptı. Görüşmenin verimli geçtiğini belirten Erdoğan, "Farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok” dedi. Göçmenleri kabul eden Türkiye'yi öven Papa da, "Türkiye tarihi önemi nedeniyle büyük bir sorumluluğa sahiptir" şeklinde konuştu.
 
Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis ve beraberindeki heyeti taşıyan İtalya havayolları Alitalia'ya ait özel uçak saat 12.50'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Karşılamada askeri kıta hazır bulundu.
 
Papa Francis, ilk ziyaretini Anıktabir'e gerçekleştirdi. Papa, Atatürk'ün mozelesine çelenk koydu. Papa, Atatürk'ün huzurunda dua etti.
 
Anıtkabir özel defterine yazan Papa, programında olmamasına rağmen Anıtkabir Müzesi'ni gezdi.
 
Papa Francis, müzedeki bazı eserler hakkında yetkililerden bilgiler aldı.
 
SARAY'DA İLK RESMİ TÖREN
Anıtkabir'deki tören sonrası Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Papa Francis'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kapıda karşıladı.
 
'MERHABA ASKER' 
Papa Francis için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda resmi tören düzenlendi. Papa Francis, tören kıtasını Türkçe "Merhaba asker" diyerek selamladı.
 
ERDOĞAN: FARKLI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ KONU YOK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francis, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşme yaptı.
 
Konuşmasında Batı'ya Suriye ve Filistin konusunda eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:
 
“Çok verimli bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Farklı düşündüğümüz konu hemen hemen hiç yok. Teröre, terörle mücadeleye bakışımız aynı. Şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı.
 
Saygıdeğer misafirimizin Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır.
 
Batıda ırkçılık, ayrımcılık, farklı olana nefret ve İslamofobi ne yazık ki son derece hızlı ve ciddi bir şekilde tırmanma seyri gösteriyor. Müslüman ülkelerin yanında Batılı ülkelerde yaşayan Müslümanlara karşı önyargının ve tahammülsüzlüğün giderek arttığını görüyoruz. İnsanlar sadece mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen ve son derece haksız biçimde gerici, hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar. İslam terörle özdeş haline getiren girişimler var. İslam dünyasında da öfke ve şiddet yaygınlaşıyor.
 
DEAŞ terör örgütü dünya tarafından biliniyor, tedbirler alınıyor. Suriye'de 300 bin kişinin öldürülmesi, 7 milyonun kişinin ülkesini terk etmesi göz ardı ediliyor. Bu konuda ciddi manada konuşulmuyor. Suriye’de devlet terörü var.
 
Gazze'ye uygulanan, masum çocukların, masum kadınların ölümüne yol açan devlet terörü, ne yazık ki dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarından biri olan, Mescid-i Aksa'yı hedef alan ihlal ve saldırıları mütemadiyen görmezden geliniyor. Orada farklı dini cemaatlerin kutsallarına ve özgürlüklerine yönelik de kısıtlamalar da yapılıyor uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor.
 
Türkiye'de 30 yıldır 50 bine yakın insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki askeri darbeler, katliamlar, hak ihlalleri, kıyımlar dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, bu adaletsiz yaklaşım sadece İslam dünyasındaki kitlelerin ruhunda değil, adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribatlar açıyor.
 
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur.
 
Birlikte yaşama kültürünün küresel ölçekte desteklenmesi adına Türkiye'nin tavsiye ve uyarılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini burada vurgulamak isterim. Aynı şekilde batıda yükselen tehditler, doğuda oluşan hassasiyetler konusunda da Türkiye'nin uyarı ve tavsiyelerine dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'nin tavsiyeleri gündelik siyasi polemikler içerisinde görmezden gelinmesin. Biz yaklaşan tehlikeyi görüyor, hissediyor ve tüm insanlığı ayrım yapmaksızın tedbir almaya çağırıyoruz."
 
PAPA: 'TÜRKİYE KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR'
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması sonrası açıklama yapan Papa Francis bir köprü vazifesi gören Türkiye'yi ziyaretten mutlu olduğunu söyledi. Papa Francis, Türkiye'nin takdir edilme nedeninin halkın cömertliği ve canlılığından kaynaklandığını belirtti.
 
'BARIŞ ÇABASI ONURLU YAŞAM İÇİNDİR' 
"Bizim diyolağa ihtiyacım var" diyen Papa Francis, "Barış çabasını sabırla ileriye götürmeliyiz. Barış için dinlerarası diyalog büyük bir katkı sağlar. Barış çabası onurlu yaşam içindir" " dedi.
 
'HERKESE DİN VE DİL ÖZGÜRLÜĞÜ' 
Konuşmasında din ve ifade özgürlüğüne vurgu yapan Papa Francis, "Müslüman, Yahudi ve Hristiyanlar aynı haklara sahip olmalı. Din ve dil özgürlüğü herkese eşit olarak sağlanmalı" şeklinde konuştu.
 
'TÜM İNANANLAR DAYANIŞMA İÇİNDE OLMALI' 
Ortadoğu'nun kardeş katlinin yaşandığı savaşlara sahne olduğunu dile getiren Papa Francis, "Çatışmaların devam etmesine göz yumamamıyız. Barış için tüm müzakere yolları açılmalı. Tüm inananlar dayanışma içinde olmalı" dedi.
 
'ASKERİ CEVAP YETERLİ OLAMAZ' 
Konuşmasında Irak ve Suriye'deki savaşlara dikkat çeken Papa Francis, "Özellikle Suriye ve Irak'ta çatışmalara tanık olduk. Suriye ve Irak'ta terör eylemleri aralıksız sürüyor. Suriye ve Irak'ta azınlıklara büyük bir zulüm var. Sorunun çözümüne sadece askeri cevap yeterli olamaz" dedi.
 
'TÜRKİYE CÖMERTLİK GÖSTERDİ' 
Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki savaş nedeniyle güçmen durumuna düşenlere büyük bir cömertlik gösterdiğini vurgulayan Papa Francis, "Türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir. Gerekli olan bu insani yardımın dışında bu trajediyi ortaya çıkaran sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır. Ancak Türkiye tarihi önemi nedeniyle büyük bir sorumluluğa sahiptir" şeklinde konuştu.
 
ORTADOĞU'DA DİYALOG VE BARIŞ
Sayın Cumhurbaşkanı, böylesi yüce ve acil bir amaca ulaşmak için tüm dinlere katkıda bulunur. Bununla birlikte her türlü köktenci anlayış bertaraf edilir. Mantıkdışı korkulara karşı gelinmelidir. İnananların dayanışması, dini özgürlüğün taşıyıcı sütunu gibidir. Bu çaba onurlu bir yaşam ve doğal alanın korunması içindir. Özellikle Ortadoğu’da diyaloğu, hukuku ve barışı izleyerek bunu gerçekleştirebileceklerdir. Ancak şimdiye kadar hep savaşa tanık olduk. Özellikle Suriye ve Irak’ta terör eylemleri halen aralıksız devam etmektedir. Tutuklular ve azınlık gruplara yönelik en basit insanlık kuralları bile çiğneniyor. Sadece Hıristiyanlar ve Ezidiler değil, yüz binlerce insan hayatlarını kurtarabilmek ve inançlarını koruyabilmek için evlerini terk ediyorlar.
 
Her şeye kadir olan Tanrı Türkiye'yi kutsasın ve yüceltsin.