19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Erdoğan'dan flaş açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar ziyaretinin dönüş yolunda uçakta gazetecilere IŞİD, İhvan üyeleri ve Bank Asya ile ilgili açıklamalar yaptı.

16 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan'dan flaş açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’a düzenlediği 2 günlük resmi ziyaretinin ardından Ankara’ya döndü. Dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, gündemdeki birçok başlıkla ilgili önemli açıklamalarda bulundu:

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İN LİDERİ TÜRKİYE’YE GELECEK Mİ?

 Türkiye’ye gelme talepleri olursa bunları teker teker inceleriz. Gelmelerinde herhangi bir engel yoksa o zaman kolaylık gösterilebilir. Herhangi bir yabancı misafir nasıl Türkiye’ye geliyorsa o şekilde gelebilirler.

IŞİD’DEN PETROL ALDIĞIMIZ İDDİASI ÇOK ÇİRKİN, ADİCE

Türkiye’nin duruşu belli. IŞİD’den Türkiye’nin petrol alıyor yaklaşımı çok çirkin ve yalan, adice bir ifade. Tüm terör eylemlerine karşı Türkiye’nin tutumu ortada. Yasal olmayan yollardan ülkeye giren petrol ürünlerini imha ediyoruz. Beş bin ton getirilmek istenen petrol yakalandı, imha edildi. Bu konularda çok hassasız. Asla böyle bir şeye fırsat vermeyiz.

(Erdoğan ABD basınında yer alan ve Amerika’nın Türkiye’de dostunun kalmadığı ve İncirlik üssü yerine Kuzey Irak’ta yeni üs kurulacağına yönelik haberleri de degerlendirdi.)

ABD BASINI ASPARAGASTA  MAHİR, İŞBİRLİĞİNİZ SÜRÜYOR

ABD basını asparagas haber üretme konusunda çok mahir. Ben bu ifadeleri ABD Dışişleri Bakanı Kerry’ye de aktardım. Türkiye ile ABD ilişkilerini bozmaya çalışan çevreler var bunlar asparagas haber üretiyorlar. Bunlar art niyetli kötü yaklaşımlar.

Amerika ile stratejik ve model ülke işbirliğimiz devam ediyor. NATO zirvesi öncesi ABD Başkanı Obama ile görüşme yapamayacağımıza yönelik haberler yayınlandı. Bunların hiçbirinin doğru olmadığı anlaşıldı. Obama ile 1.5 saat görüştük. ABD Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı geldi. Bu kadar trafik varken bu tür söylentiler nasıl çıkartılıyor anlamıyorum. Bunların kıymeti harbiyesi yok.

(Erdoğan, uluslararası camianın IŞİD ile mücadeleye ilişkin attığı adımları da değerlendirdi.)

IŞİD’LE ORTAK MÜCADELENİN YOL HARİTASINI BİR GÖRELİM

Kerry’nin açıklamalarında Suriye ve Irak kelimeleri yan yana geçiyor. Bu konuda ortaya konulacak yol haritasını gördükten sonra bizi tam olarak tatmin edip etmeyeceğini söyleyebiliriz.

İNSANİ BOYUTTA HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Afganistan konusunda masada birçok sözler verildi ama sadece 4 ülke kaldı. Almanya, İtalya, Türkiye ve ABD. Bölgeye insani boyutta her türlü desteği vermeye hazırız. Bu konuda çok hassasız, Kerry de bu konuda bizi anlayışla karşılıyor.

TÜSİAD DA YENİ TÜRKİYE’Yİ  SAHİPLENMELİ, BEKLENTİMİZ BU

Yeni Türkiye iddiasının arkasındayım. Hükümet de arkasında. Bu iddiayı sivil toplum örgütleri de sahiplenizse çok hızlı yol alabiliriz. TÜSİAD’dan da bu yönde beklentimiz var.

AB’NİN, TÜRKİYE’YE YAKLAŞIMI DAHA FARKLI OLMALI

AB’de şu anda genişleme karşıtı bir yapı olsa da müzakere sürecindeki Türkiye’ye karşı yaklaşımların daha farklı olması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde BM Genel Kurulu’nda görüşeceğim liderlere beklentilerimi aktaracağım.

BDDK, BANK ASYA’DA SÜRECİ YAKINDAN TAKİP ETMELİ

BDDK’nın Bank Asya konusunda süreci çok yakından takip etmesi gerekiyor. Aksi takdirde BDDK sorumlu olur. Taşıma suyla değirmen dönmez. Bankacılıkla ilgili önemli kurallar vardır ve herkes bu kuralları yerine getirmek zorundadır.

KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞUYLA İLİŞKİYİ KESERİZ

Türkiye’ye yönelik değerlendirmeleri teknik değil, siyasi. Biz onların tavırlarıyla bir yere gelmedik. Bu tavırlarını sürdürürlerse hükümete onlarla ilişkiyi kesme önerisinde bulunurum.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI TAMPON BÖLGE İÇİN ÇALIŞIYOR

Sınırda tampon bölge kurulması konusunda Genelkurmay Başkanlığı çalışma yapıyor. Çalışmalar tamamlandığında önümüze gelecek ve ona göre karar vereceğiz.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE TAHRİKLERE KAPILMAMAK LAZIM

Çözüm sürecinde henüz sağlıklı bir noktaya ulaşamadık ama umutluyuz. Bu süreçte tahriklere kapılmamak lazım. Araç yakma, yol kapama, bayrak indirme tahrik. Biz Kürtçe olsun, diğer diller olsun düşüncelerimizi söyledik. Seçmeli derste Kürtçe öğrenilebilir. Üniversitelerde önü açıldı. Yeterli değil diyorlarsa kurslarda açabilirler. Bunlar artık çok ciddi alınmış bir mesafe. Bunun dışında resmi dil olarak konuşmaya kalkarsalar Türkiye’nin resmi dili Türkçe’dir.

REHİNELERİMİZ İÇİN TÜRK İSTİHBARATI 3 AYDIR ÇALIŞIYOR

Temaslarla nasıl çözebiliriz, bunun gayretindeyiz. Bunu istihbaratla yapıyoruz. Türk istihbarat birimleri de 3 aydır bu yönde çalışmalar yürütüyor. Temennim sağ salim bu işe başarırız. Dert, gayret bu.