7 Mayıs 2024 Salı / 29 Sevval 1445

Erdoğan'dan kritik açıklama

Başbakan Erdoğan, Suriye’de Fırat Nehri üzerindeki barajların bölgeye atılan varil bombaları nedeniyle zarar gördüğünü belirterek “Milyonlarca insanın sular altında kalabileceği yönünde bize gelen bilgiler var” dedi.

19 Eylül 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Erdoğan'dan kritik açıklama
Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Romanya Başbakanı Victor Ponta dün Başkent’te önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek son olarak da Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta’yı resmi törenle karşıladı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmeler sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Erdoğan’ın gündeme ilişkin açıklamaları şöyle:

Gövdesinde ciddi sıkıntılar var

Yapılabilecek her türlü yanlışa karşı, Türkiye bütün imkanları ile hazırdır. Nitekim Fırat üzerindeki barajda maalesef atılan variller, bombalar neticesinde de orada baraj gövdelerinin ciddi sıkıntılar içerisinde olduğu, her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu bir tehdit oluşturduğu ve milyonlarca insanın sular altında kalabileceği yönünde bize gelen bilgiler var.

4 Ekim’deki Suriye tezkeresi

4 Ekim’de gelecek tezkere aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da bu tezkere gelebilir. Şu anda gerek Dışişleri ve gerek Genelkurmay tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Çalışmalar bitince bize getirilecek biz de değerlendirmemizi yapacağız, sonra Meclis’e sunacağız.

Avrupa’ya vize sitemi

AB’nin vize konusunda Latin Amerika ülkelerine dahi tanınan imkanların Türkiye’ye tanınmaması ayrı bir bizim için sıkıntı vesilesi. Gerçi şu anda ciddi gelişmeler var, olumlu gelişmeler var. Ama inanıyorum ki Romanya bu konuda verdiği destekle bu süreci daha da güçlendirecektir, daha da hızlandıracaktır.

AB’nin Türkiye’ye ihtiyacı var

Avrupa Birliği sürecine koşulsuz destek veriyoruz. Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var. Türkiye’nin üyeliğiyle AB daha güçlü olacak ve uluslararası alanda saygı duyulan bir birlik olacak.

Türkiye sınırındaki patlama

Yapılan müzakereler neticesinde bunun bizim ülkemizle bir ilgisi yok. Bunlar, Suriye’nin içerisindeki rutin hadiseler haline geldi.

Ponta: Türkiye’nin yanındayız

Romanya Başbakanı Ponta da uluslararası toplumun Suriye’deki katliama seyirci kalamayacağını belirterek, “Romanya Suriye konusunda Türkiye’nin yanında. Çünkü Türkiye insanlığa karşı yapılan suçlara karşı çıktı” dedi.