27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Fransa turistik vize başvurusu yapanlardan diploma istiyor

Fransa’dan vize alma çilesine şimdi de diploma eklendi. Bütün evraklarını tamamlayan Türk vatandaşlarından bunun yanısıra mezun olduğu okula dair belge getirmesi isteniyor.

İSTANBUL22 Ekim 2012 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Fransa turistik vize başvurusu yapanlardan diploma istiyor

FRANSA İstanbul Başkonsolosluğu turistik vize başvurusu yapan Türk vatandaşlarından artık diploma istiyor. Sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldıran 14 Haziran 1984 tarihli AB üyeleri arasında imzalanan Schengen Antlaşması, birliğe üye ülkeler arasında serbest dolaşıma imkan tanıyor. Birliğe tam üye olmayan ülkelerin vatandaşlarına uygulanan vize protokolü çerçevesinde Schengen Vizesi, ilgili ülkelerin konsolosluklarından alınıyor. Özellikle Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan katı vize politikasının yumuşaması zaman zaman gündeme gelse de gün geçmiyor ki vize için müracaatta bulunan Türk vatandaşlarından yeni belgeler istenmesin. Bunun son örneği ise Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda yaşandı. Konsolosluğun turistik amaçlı seyahat edecek Türk vatandaşlarından artık diploma istemesi vatandaşı adeta çileden çıkarıyor.

Şaşkın halde olanları izledik

Vize mülakatı sırasında Fransız Konsolosluğu’ndaki personelin diplomasını incelediğini söyleyen Esma Belgin Özdemir, olay karşısında şaşkınlık yaşadığını belirterek, “Paris’e turistik bir gezi planımın hemen ardından vize için gerekli tüm belgeleri hazırladım. Evraklarım eksiksiz olduğu halde; daha önce verdiğim birkaç belge, çalıştığım kurumdan yaptığım görevin belirtildiği bir dilekçe ve üniversite diplomam istendi. Konsolosluktaki mülakatta diplomamın fotokopisi yetkili tarafından havaya kaldırılıp titizlikle incelendiğini gördüm” dedi.