19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Gazete plan sayfasını suikast krokisi yapmışlar

Tahşiye kumpasını hazırlayan paralel polislerin, aradıkları eve sadece bomba değil gazetelerde kullanılan sayfa plan kağıdıyla gittikleri, plan kağıtlarındaki haber kodlarını kullanarak, ‘suikast krokisi ele geçirildi’ iddiasında bulundukları belirlendi.

Helin Şahin30 Aralık 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
Gazete plan sayfasını suikast krokisi yapmışlar

Paralel yapının, Tahşiye kumpası operasyonunu “El Kaide bağlantılı terör örgütü, Obama ve Başbakan’a suikast planladı” iddiası altında yürüterek, Amerika ve Türkiye içindeki konumunu sağlamlaştırma amacında olduğu tespit edildi.

Bunu da nereden geldiği belli olmayan gazete tasarımında kullanılan kağıtlardaki ifadelere bağlayarak delil yaptıkları tespit edildi. “Suikast krokisi” iddiasıyla o dönem dava dosyasına delil olarak konulan kağıtların, bir gazetenin sayfa tasarım kağıtları olduğu tespit edildi. Söz konusu sayfaların üzerinde parmak izi olan ancak o dönem hiç ifadesine başvurulmayan M.K., geçtiğimiz günlerde savcılığa verdiği ifadesinde “Bunlar her gazetede olan kağıtlar. Tahşiyecilerin evine bunlar nasıl gitti bilgim yok” dedi.

‘Suikast’ kılıfı yaratıldı

Fethullah Gülen’nin bir numaralı şüpheli olarak yer aldığı Tahşiye soruşturmasındaki delillerle ilgili inceleme tamamlandı. Konuyla ilgili hazırlanan fezlekede, Kumpasla ABD Başkanı Barack Obama ve o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Suikastin önlendiği” imajını yaratmak için ele geçtiği öne sürülen bazı kağıtların “Suikast krokileri” olarak Bahçelievler’deki evde bulunduğu belirtildi.

17-25 Aralık’a kadar imaj..

Poyrazköy ve Gölbaşı’nda ele geçen bombalarla aynı seriden olan mühimmatın ele geçtiği evde üzerinde “Obama” ve “Başbakan” yazılı bazı kroki benzeri kağıtların da bulunduğu, bunların soruşturma dosyasına ‘suikast krokisi’ olarak lanse edildiği kaydedildi. Tahşiyecilerin her iki lidere suikast planladığı imajı verildiği anlatılan fezlekede, paralel yapının bu planı kurma amacı şöyle ifade edildi: “Tahşiye operasyonunun Obama’nın Türkiye’yi ziyaret ettiği zamana denk gelmesi, Recep Tayyip Erdoğan ve Barack Obama’ya suikast hazırlığının önlendiği algısı oluşturularak Fethullah Gülen açısından Hükümet ve ABD nazarında yeri sağlamlaştırılmıştır. Yine bu planla 17 ve 25 Aralık operasyonuna kadar geçecek sürede devlet nezdinde Gülen cemaatinden olan devlet görevlilerine duyulan güveni artırmaya yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Tahşiye perasyonu bilinçli ve sistemli bir şekilde yapılmıştır.”

Parmak izine işlem yapılmadı

Fezlekede, suikast krokileri olduğu öne sürülen kağıtlar üzerinde parmak izi ve el yazısı olan kişiler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadığı vurgulandı. Kroki kağıtlarının A.T. adlı kişiye ait olduğu iddia edilmişse de bu kişiye konuyla ilgili soru sorulmadığı ve soruşturma  yürütülmediğinin altı çizildi.

GAZETE SAYFASI HABER PLAN KAĞIDI

Tahşiye kumpasını araştıran İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, o dönem kağıtlarda parmak izi bulunan M.K. adlı kişinin ifadesine başvurdu. İfade sonrası “suikast krokisi” iddiasıyla o dönem dava dosyasına delil olarak konulan kağıtların bir gazetenin sayfa tasarım kağıtları olduğu tespit edildi.

Söz konusu sayfaların üzerinde parmak izi olan ancak o dönem hiç ifadesine başvurulmayan M.K., geçtiğimiz günlerde savcılığa verdiği ifadesinde “Bunlar her gazetede olan kağıtlar. O dönem çalıştığım gazetenin sayfa tasarımını yapmak için kullandığım kağıtlardır. Tahşiyecilerin evine bunlar nasıl gitti bilgim yok” dedi. M.K.’nın  savcılığın kendisine “O dönem gözaltına alınsaydın hayatın kayardı” ifadesini kullandığını ifade ettiği öğrenildi.

HABER İSİMLERİ

Gazetelerde çalışanlar bilir. Sayfaya konulacak haberler adlandırılarak bir plan oluşturulur. Plan kağıdında, ‘Erdoğan’ ve ‘Obama’ haberlerinin de 20. Sayfa için hazırlandığı anlaşılıyor.

SORU: Kroki de var mı? CEVAP: Olmaz mı

Fezlekede söz konusu krokilerin bulunduğu aramadaki şaibelere dair şunlara yer verildi: “Bombaların görüntülenmesi sırasında bir memur ‘arkadaşlar bu mermilerin silahları da vardır’ diye uyarıyor. Sonra dolap tamamen aranıyor ve aynı memur ‘Amirim’ diyerek bilgi veriyor. Akabinde yüzü görünmeyen farklı bir ses ‘krokiler’ diyor. Devamında tekrar aynı ses ‘krokiler var mı’ sorusu üzerine başka bir memur ‘olmaz mı krokiler’ dedikten sonra sesi gelen görevli ‘nerde’ diyor. Başka bir polis ise ‘a burada krokiler. Obama’ya yönelik, Başbakan’a yönelik’ diyor.”