26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Paralel çeteden HSYK'da giderayak tehdit!

HSYK seçimlerine sayılı günler kala, adı paralel yapı ile özdeşleşen HSYK 3. Dairesi, paralel örgüte yönelik soruşturma yürüten savcıları tehdit eden kararlara imza atıyor, Adalet Bakanı’nın emirlerini de hiçe sayıyor.

STAR ANKARA11 Eylül 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Paralel çeteden HSYK'da giderayak tehdit!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) seçimlerinden umudunu kesen paralel HSYK, giderayak hakim ve savcılarla ilgili anayasa ve yasaya aykırı kararlar vererek adeta tehdit ediyor. HSYK 3.Dairesi’nin gündeminde yüzlerce dosya bulunurken, paralel polislere dönük soruşturmaları yürüten İslam Uçar ve İrfan Fidan’la ilgili peş peşe kararlar vermesi korkutarak sindirme politikası olarak yorumlandı. Aynı Daire, eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı  Turan çılakkadı ile Vekili Oktay Erdoğan hakkında da inceleme teklifi yaptı.

Talimatı yok sayıyor

HSYK 3.Dairesi, önceki gün toplanarak skandal kararlar aldı. Daire, HSYK Başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın “inceleme izni” vermediği dosyalarla ilgili yeniden inceleme izni verilmesi talebinde bulunulması kararı aldı. Daire bununla da yetinmeyerek, HSYK Başkanı’nın 3.Daire’nin inceleme izni vermediği savcılarla ilgili müfettiş görevlendirmesini “yok hükmünde” saydı. Dairenin aldığı bu kararlar HSYK Başkanı’nın Anayasa ve HSYK Yasasının verdiği yetkileri yok sayma anlamına geliyor. Çünkü Anayasanın 159’uncu maddesi, hakim ve savcılar hakkında inceleme ve soruşturma işlemlerinin 3.Daire’nin teklifi ve Kurul Başkanı yani Bekir Bozdağ’ın oluru ile HSYK müfettişlerince yapılacağını hükme bağlıyor. Aynı şekilde HSYK Kanunu da Dairenin, hakim ve savcılar hakkında hem “inceleme ve soruşturma yapılmasına” hem de “inceleme ve soruşturma yapılmasına yer olmadığına” ilişkin kararlarının “Olur” alınmak üzere Kurul Başkanına teklif edilmesini öngörüyor. Yasa nihai karar verme yetkisini HSYK başkanına veriyor.

Yok hükmünde sayılamaz

HSYK Üçüncü Dairesi’nin verdiği inceleme ve soruşturma yapılması yönündeki kararlara Kurul Başkanı olur verirse müfettişler görevlendiriliyor. Ancak Daire’nin inceleme yapılmaması yönündeki kararı eğer Kurul başkanı tarafından yerinde görülmezse, Kurul Başkanının kararı, süreci bitiren nihai karar olarak anayasa ve yasalarda yer alıyor. Bu durumda nihai karar Kurul Başkanına ait olduğundan anılan işlemler Kurul müfettişlerince yerine getiriliyor. HSYK kaynakları “Kurul müfettişlerince yürütülen işlemlerin, hazırlanan rapor ve belirtilen kanaatlerinin yok hükmünde olduğu iddia edilemez” görüşünde.

Şaibeli isimlere sümenaltı

Anayasa ve yasa hükümleri açık olmasına rağmen Dairenin böylesi bir karar vermesi, HSYK seçimleriyle ilintili bulundu. Aralarında Zekeriya Öz’ün de bulunduğu yüzlerce dosyanın işlem için bekletildiği 3.Daire’de 4 yıldır bekleyen dosyalar da bulunuyor. Buna rağmen “dinleme, casusluk, hükümete karşı darbe” soruşturmalarını yürüten İslam Uçar ve İrfan Fidan hakkında verilen kararlar onları adeta hedefe koymayı amaçlıyor. 

SEÇİM ÖNCESİ MANİDAR İNCELEME

HSYK 3. Dairesi, 17-25 Aralık 2013 hukuk dışı yargı operasyonlarının yaşandığı dönemde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olan Turan Çolakkadı ve o dönem TMK’lardan sorumlu Başsavcı Vekili olan Oktay Erdoğan hakkında inceleme girişimi başlattı. HSYK 3. Daire, 17-25 Aralık hukuk dışı yargı operasyonlarını yürüten savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara ve Muammer Akkaş hakkında inceleme ve soruşturma kararı vermezken Çolakkadı ve Erdoğan hakkında yaptıkları inceleme girişimiyle dikkat çekti. Çolakadı, söz konusu inceleme talebinin kendisiyle ilgili olmasını manidar buldu. Konuyla ilgili STAR’a konuşan Turan Çolakkadı şunları ifade etti: “Benim o dönem yaptığım işlemler tamamen yasalara uygundur. Bir savcı dosyaya bakamıyorsa o dosya ondan alınır. Balyoz soruşturmasında da benzeri değişimler yapmıştım. HSYK seçimleri öncesi aylar sonra sırf 17-25 Aralık soruşturmalarıyla ilgili inceleme başlatılma talebi manidardır.  Benim ifadem alınırsa anlatacağım gerçekler var.”