19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Çözüm süreci hızlandıkça benzer provokasyonlar da artıyor

Kürt aydın ve STK temsilcileri Lice’de bir PKK’lının heykelinin dikildiği mezarlıktan indirilmesinin ardından yaşananları provokasyon olarak değerlendiriliyor. Aydınlar, olayın bayrak indirme provokasyonuyla aynı amaca hizmet ettiği görüşünde.

Şeyhmus Çakan - Gülden Kılıç22 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çözüm süreci hızlandıkça benzer provokasyonlar da artıyor

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Barış Sürecine yönelik yeni adımlar atarken Lice’de bir PKK üyesinin heykelinin dikilmesi ve ardından yaşanan olaylar gerilimi bir anda artırdı. Fakat derin yapıların süreci baltalama oyunu bölge halkı tarafından ilgi görmeyince bozuldu. Yazarlar, sivil toplum kuruluşları ve Akil insanlar, eylemi süreci sekteye uğratmayı amaçlayan bir provokasyon olarak değerlendiriyor.

Kimse destek bile vermedi

Akil İnsanlar Heyeti’nden Muhsin Kızılkaya, olayı barış sürecini sekteye uğratmayı amaçlayan bir provakosyan olarak değerlendirdi. Planlayan ve tasarlayanın neye hizmet ettiğinin farkında olduğunu kaydeden Kızılkaya, “Aklı başında olan bir kişi veya yapının böyle bir şeye kalkışmaz. Zaten heykelin yıkılmasının ardından tepkilere bakıldığından eylemin itibar görmediği anlaşılıyor. Heykele gönülden sahip çıkan bir BDP ve kitle yok” dedi. Kızılkaya eylemin çok fazla büyütülmemesi gerektiğini belirterek, “Bayrak hadisesine benzer bir provokasyondur. Diğer yandan Barış süreci ilerliyor ve önemli gelişmelerin arifesindeyiz” diye ekledi. 

Akıl tutulması yaşandı

Kürt aydınlardan Ümit Fırat, PKK üyesinin heykelinin dikilmesini provokosyandan da öte bir akıl tutulması olarak değerlendirdi. Sonuç olarak olayın provokasyona hizmet ettiğini vurgulayan Fırat, “Eski Türkiye’nin tarihe atılması noktasında devlet bir karar vermiştir. Engel olmak için ellerinden ne geliyorsa ardına koymayacak yapılar elbette olacaktır. Kararlılık ve azimle gitmek isteyen bir iradeyi bu tür olayların kolay aşındıracağını sanmıyorum” diye ekledi.

Süreci sekteye uğratmaz

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkar Federasyonu Başkanı Alican Ebedinoğlu, barış sürecinin Türkiye ve bölge için olmazsa olmaz olduğunu söyledi. Ebedioğlu, “30 yıllık bir çatışmanın ardından ilk kez yakalanmış olan barış yolunun bırakılmaması için hepimizin sağduyulu olması gerekiyor. Sürecin bozulacağına inanmıyorum” diye konuştu.

SÜRECİ TIKAMAK İSTİYORLAR 
 
TUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Tarkan Kadooğlu, barış süreci bu kadar olumlu havada giderken sinir uçlarına dokunan eylemleri yanlış bulduklarını söyledi. Barış süreciyle ilgili yeni adımlar atılırken provokasyonlara dikkat çeken Kadooğlu, “Hükümet, İmralı, Kandil kararlılığını gösterirken nereden talimat aldığı belli olmayan kişiler barış sürecinin önünü tıkamak istiyor. Heykelin bu ortamda konulması doğru değil” dedi.