26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Harp Okulu öğrencilerine de oy hakkı geliyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, seçilme yaşını 18'e düşüren anayasa değişikliği teklifine ilişkin, 'Teklif, seçilme yaşını 25'ten 18'e çekiyor. Silah altında bulunan er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanma yasağını ortadan kaldırıyor. Milletvekili seçilme şartları arasında yer alan askerliğini yapmış olma kuralını, askerlikle ilişiği bulunmamış olma şeklinde değiştiriyor' dedi.

AA18 Ekim 2012 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Harp Okulu öğrencilerine de oy hakkı geliyor
TBMM'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, seçilme yaşını 25'ten 18'e indiren bir anayasa değişikliği teklifini imzaya açtıklarını ve TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını söyledi.

Bozdağ, 'Teklif, seçilme yaşını 25'ten 18'e çekiyor. Silah altında bulunan er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanma yasağını ortadan kaldırıyor. Milletvekili seçilme şartları arasında yer alan askerliğini yapmış olma kuralını, askerlikle ilişiği bulunmamış olma şeklinde değiştiriliyor. Askerliğini yapmamış kişilerin seçilmelerine ilişkin usul ve esasları, sınırları ve kapsamı kanunla düzenlenmesi için yetki veriyor. Yapılan şey bu' diye konuştu.

Harp akademisi öğrencilerinin milletvekili olup olamayacağına ilişkin soru üzerine de Bozdağ, 'Anayasanın 76. maddesinde sayılan engeller dışında, bu engelleri bulunmayan herkes, 18 yaşını doldurmak kaydıyla milletvekili, belediye başkanı, il genel ve belediye meclisi üyesi adayı olabilme, seçildiği takdirde de bu görevleri yapabilme hakkına sahip olacak' şeklinde konuştu.

'Askeri okuldan ayrılacak mı?' sorusu üzerine de Bozdağ, 'Bunlarla ilgili konular, bunun sınırları, kapsamı, istisnaları, kanunla düzenlenecek. Kapsam daraltma yapılması söz konusu olmayacak. Bu hakkın kullanımının sınırları, usulleri, kanunla düzenlenecek' ifadelerini kullandı.

Anayasayı değiştirmek için sayılarının yetmediğinin hatırlatılması üzerine de Bozdağ, şunları kaydetti:

'CHP'nin seçilme yaşının 18'e indirilmesi için görüşleri var. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin, askeri öğrencilerin de oy kullanma kapsamına alınması yönünde ifadeleri var. Nurettin Canikli'nin, daha önce CHP grup başkanvekilleriyle yaptığı görüşmede, bu konuda çalışmaları olduğunu, silah altındaki er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanması yönündeki engellerin kaldırılmasına olumlu baktıklarını ifade ettiler. Daha sonra CHP'den farklı açıklamalar geldi. Hepsi de yetkili kişiler. Bugün CHP ile arkadaşlar görüşüyorlar. Bizim önerimiz 18. Onu müzakere edecekler' dedi.