17 Nisan 2024 Çarşamba / 9 Sevval 1445

‘HSYK Türkiye’nin iç meselesi Başbakan içten ve samimi’

Brüksel’de “Suriye’de katliam fotoğraflarının ardından dünya harekete geçmek için daha neyi bekliyor” diye soran Erdoğan, HSYK tasarısı ve 17 Aralık operasyonunu da anlattı. AB’li yetkililer, Erdoğan’a samimiyeti için teşekkür etti.

AA Brüksel22 Ocak 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
‘HSYK Türkiye’nin iç meselesi Başbakan içten ve samimi’

Başbakan Erdoğan, Brüksel’deki temaslarında Suriye konusunda net mesajlar verdi. 17 Aralık operasyonunun perde arkasını anlattı, HSYK düzenlemesine ilişkin sorulara cevap verdi. AB ile kriz bekleyenler hüsrana uğradı. Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve  AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi.

Şimdi değil de ne zaman

Erdoğan, 911 km sınırı olan bir ülke olarak Suriye’de gündeme gelen olayların Türkiye’yi ciddi manada rahatsız ettiğini belirterek, “Dün ortaya çıkarılan 55 bin fotoğrafın özetlendiği o görüntüler bir insanlık vahşetinin, soykırımın ne denli ağır olduğunu, gözler önünü serdi. BM şimdi değil de ne zaman adım atacak ki” dedi.     

Cenevre 2” toplantısını çok önemsediğini ifade eden Erdoğan, Suriye meselesinin artık Cenevre 2’nin de ötesine geçmesi gerektiğine inandığını belirterek şunları söyledi:



Bu sorudan artık bıktık

“BM Güvenlik Konseyi’nin bu işi çok daha ileri düzeyde ele almasının gereğine inanıyorum. Daha kararlı ve tutarlı adım atamalarını bekliyorum. Artık atılması gereken adımları bize sormamaları gerekir. Özellikle Suriye’de ‘Beşar giderse, yerine kim gelecek’ sorusundan biz bıktık. Demokrasiye inanmış hiçbir lider bu soruyu soramaz. Suriye’de bundan kötüsü olamaz. Zira Beşar giderse halkın iradesi iktidar olacaktır. 150 bin insanın öldürüldüğü Suriye’de hala neyi soruyoruz, o giderse kim gelecek, halk kimi istiyorsa o gelecek.” 

‘Paralel yapı’ya Karşı MÜCADELE

AB Komisyonu Başkanı Barroso, Başbakan Erdoğan’ın ‘paralel yapılanmanın darbe girişimi’ne ilişkin olayları tüm samimiyeti ve içtenliğiyle anlattığını ifade etti. Barrosa, “Başbakan bize güvence verdi. Bunlar demokrasinin temel ilkeleridir. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı durumları izliyoruz, Türkiye yalnız değildir, destek vermeye devam edeceğiz. Problemler ne olursa olsun,  bulunacak çözümün, hukukun üstünlüğü ve erkler ayrılığına saygı çerçevesinde olması gerektiğini bir kez daha vurguladık. Kendisi de bu konuda atımlar atarken bu prensiplere bağlı kalma niyetini ortaya koydu.”

EN İDEAL HSYK YASASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Başbakan, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile düzenlediği ortak basın toplantısında ise üç önemli mesaj verdi:

YANLIŞI DÜZELTİYORUZ Avrupa’dan bize tavsiyeler oldu. Arkadaşlarımız komisyonda gereken değerlendirmelerini yaptılar. Genel kurulda ilave bazı gelişmeler olursa değerlendirmeye açığız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Bütün mesele en ideal şekilde HSYK Yasası’nı çıkarmaktır.  HSYK, Avrupa’da standardı olmayan bir kuruldur. Türkiye’de HSYK’da bazı yanlışların düzeltilmesi noktasında yasama organı bir adım attı.

KIBRIS TEKLİFİNİ DUYMUYORUZ Özellikle temel ilkemiz iki kurucu devlet esasına dayalı federal bir yapıdır. Bunun dışında herhangi bir şeyin kabulü zaten sözkonusu olamaz. Askerin çekilmesi gibi bir şey kulağımıza geliyor. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz. Güney Kıbrıs’ın AB’ye alınmasısiyasidir, AB müktesabatına uygun değildir. Güney Kıbrıs, Kıbrıs’ın tamamını temsil edemez. KKTC ne yazık ki ademe zorla mahkum edilmek isteniyor.

ŞANGAY BEŞLİSİ AB, 51 yıldır bizi kapıda bekletiyor. Netice almamız halinde yola devam edeceğiz. Ama netice alamazsak bu bizi başka arayışların içine de itebilir. Dolayısıyla öncelikli olarak nerede netice alırsak orada da biz adımlarımızı atarız. Türkiye bağımsız bir ülkedir. Kendi kararını kendisi verir. Şu anki görüşmelerimiz doğru istikamette. Temenni ederim ki bu süreç hızla bu şekilde devam eder, fasıllar bloke edilmez.

Schulz: ERDOĞAN beni çok etkiledi

AP Başkanı Martin Schulz Türkiye’nin AB’nin kilit ortaklarından biri olduğunu vurguladı. Türkiye-AB ilişkilerinin öneminden dolayı bazı konularda görüş ayrılıklarının doğabildiğini ifade eden Schulz, Başbakan’a  samimi tavrı ve katkısından dolayı teşekkür etti. Schulz, HSYK’ya ilişkin tartışmalarla ilgili bir soru üzerine ise “Türkiye şunu yapmazsa, ya da bunu yapmazsa sonucu ne olur diye soruyorsanız, şu noktada bunu söylemek doğru olmaz” dedi. Schulz, Başbakan’ın görüşmeler çerçevesinde bu konuya verdiği yanıtlardaki samimiyetinin kendisini çok etkilediğini dile getirdi.

Ananas devleti kurdurmayız

Başbakan Erdoğan, Belçika’ya İşgücü Göçünün 50. Yıldönümü Sempozyumu’nda da ‘Paralel Yapı’lanmaya ilişkin kararlı mesajlar verdi: “Biz paralel bir devlet yapılanmasına müsaade etmeyeceğiz Türkiye’de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır. İkinci bir devlet, yani biz bir ananas devleti kurdurmayız. 14 ay süren soruşturma seçimlere sadece 2,5 ay kala gündeme getirildi. Sandığa müdahale edilmek isteniyor.” Erdoğan, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği’nde ise, “17 Aralık ve 25 Aralık operasyonunun altında yatırımları engellemek var ama bu oyunu bozacağız” dedi. Temaslarını tamamlayan Başbakan, Ankara’ya döndü.

REFORMLARA BÜYÜK ÖVGÜ

Toplantıda konuşan AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da Türkiye’nin 2013’te reformlar konusunda ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirterek “ Türkiye’de açıklanan demokratikleşme paketlerini destekliyorum. Çözüm sürecinde atılan adımlar ve fırsat var, AB olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.