27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Hükümet okul yakma provokasyonlarına gelmedi

Çözüm süreci karşıtları, izinsiz olarak Kürtçe okul açtı, devlet mühürledi, onlar mühürü söktü. Yetmedi 17 okul ateşe verildi. Ancak hükümet provokasyona gelmeyince oyun tutmadı.

ŞEYHMUS ÇAKAN - ERDİNÇ AKKOYUNLU19 Eylül 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Hükümet okul yakma provokasyonlarına gelmedi

ÖNÜNDE yasal hiçbir engel olmamasına rağmen, hiçbir yasal girişimdi bulunmadan izinsiz olarak ‘çözüm sürecinden rant devşirmek’ adına açılan Kürtçe okullar valiliklerce mühürleniyor, DBP öncülüğünde mühürler sökülüyor. Ardından da PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Haraketi (YDG-H), okulların mühürlenmesini bahane ederek bölgedeki devletin okullarını yakıyor. Hükümetin sağduyulu tavrı provokasyonların başarılı olmasını engelliyor.

İmralı’yı dinlemeyen isimler

Eğitim öğretim yılının başlamasına kısa süre kala başlayan ve halen devam eden izinsiz Kürtçe okul inadı ve 17 devletin okulunun yakılması provokasyonunu Kürt sorununun çözümüyle ilgili öne çıkan isimler yaşanan olayları STAR’a değerlendirdi. Kürtçe eğitim konusunda bir zamanlar dile getirenin bile onlarca yıl hapis cezasına çarptırıldığı düzenlemeleri AK Parti’nin yaptığı ve izin alınan özel okulda Kürtçe eğitimin serbest olduğunu dile getiren isimler, çözüm sürecini istemeyen İmralı’yı da dinlemeyen grupların yasak okul açıp, yasal okulları yaktığını söyledi.

‘Biz çözüm istemiyoruz...’

Durumun AK Parti hükümetinin çözüm sürecini ve İmralı’nın çözüme yönelik hamlelerini boşa çıkartma provokasyonu olduğunu dile getiren AK Parti Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, “Devletin, Kürtçe eğitim imkanını vereceğini ve izin alınması gerektiğini söylemesine karşın izin alınmaksızın açılan okullar, çözüm sürecine provokasyon anlamını taşıyor. Bir yandan bu okulları açıp bir yanda da devletin okullarını yakmanın anlamı ‘Ben ne İmralı’nın de devletin çözümünü istemiyorum; çözümsüzlükten yanayım’ demek” dedi.

Hükümet oyuna gelmedi

AK Parti hükümetinin, Kürt sorunuyla ilgili ne zaman ciddi adımlar atsa, hemen bu şekilde karşı hamleler geldiğini vurgulayan Kurt, “(Sen vermedin biz aldık) demeye çalışıyorlar. Burada hükümetin sakin duruşunu da takdir etmek lazım. Provokasyonlara gelmiyorlar. Çünkü bayrak indirme olaylarıyla birlikte niyet de iyice ortaya çıktı. Ve Türkiye, Yeni Türkiye olup Kürtçe hassasiyetini bıraktıkça, birileri de bu hassasiyet sürsün diye çalışmalarını devam ettiriyor. Neticede çözümü istemeyenlerin çabaları bunlar” diye konuştu. 

Kendi okullarını yakıyorlar!
 
Kürt sorunu konusunda kitaplarıyla bilinen Enver Sezgin ise, “Yasal okul yakmak da nedir? Diyelim ki Kürtçe eğitim yapan okullara devlet ilişmedi. O zaman bile, bu Türkçe eğitim yapan okullar zaten eğitimin bütün yükünü çekecek. Yani bu kişiler kendi okullarını kendileri yakıp, eğitimlerinden geri kalıyor. Aslında halka zarar veriyor” dedi. Kürtçe adı altında açılan okulların da kurs olduğunu belirten Sezgin, “Okul dedikleri yerin bir okul donanımı yok. Ama yasal olarak gidip başvursalar, alt yapısını hazırlasalar o zaman başka olurdu. Devlet de ana dilde eğitim konusuna daha çok eğilerek bu provokasyonlara geçit vermemeli” dedi.
 
Şiddetin her türlüsüne karşıyız
 
Kürtçe eğitime destek veren ve okulların yakılmasına karşı çıkan isimler ise okul yakma eylemlerinden yola çıkarak ana dilde eğitim konusunun çözüm sürecinin üzerinde en çok düşünülmesi gereken konusu olduğunu anlattı. BDP eski Milletvekili Akın Birdal, “Ana dilde eğitim bir insan hakkı. Bu hak herkes için, Türkiye’nin üyesi olduğu topluluklarda da bu hak kullanılıyor. Demokratik ve barış süreci herkesin beklediği, umutlandığı bir süreç var. Bu sürece de uygun, bu hakkın kullanımı sağlanabilir” diye konuştu. 
 
HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel ise “Kürtçe eğitim, hükümetin düzenlediği şekilde özel okullara bırakılmayacak kadar ciddi bir konu. Devletin, ilköğretimden üniversiteye kadar Kürtçe eğitim konusundaki engelleri kaldırması gerekiyor. Öte yandan okul yakmaların da çözüm sürecine zarar vereceğini, bu konudaki anlayışı yıpratacağını düşünüyoruz. Bölgedeki insanların özel okula çocuklarını gönderemeyeceği bilindiği halde bu yöntemden vazgeçilerek uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.
 
ŞIRNAK Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de şöyle konuştu: “Şiddetle okulun yakılmasını tasvip mümkün değil. Amaç; şiddetin her unsurunun ortadan kaldırılması. Diğer tarafta da bilindiği gibi ana dilde eğitim Kürtlerin en büyük kırmızı çizgisidir. Bu talebin yerine gelmesini istiyorlar. Özel okullarda Kürtçe eğitim verilmesi bizce eksiktir. Burada okul açma çabaları var, yasal eksiklik olsa da o okullarda belli bir prosedür oluşturulmalıydı. Apar topar okulların kapatılması hoş değil. İki taraf da çözüm sürecini sekteye uğratacak adım atmamalı.”
 
Bir gecede 5 okul ateşe verildi

İzinsiz olarak açılan Kürtçe okullarının valiliklerce mühürlenmesini bahane eden PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H, dün gece de 5 okulu daha yaktı. Böylece bugüne kadar Diyarbakır’da 8, Muş’ta 3, Şırnak’ta 4 Hakkari’de ise 2 okulu molotoflar ve el yapımı patlayıcılarla yakılmış oldu.  Diyarbakır, Hakkari’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Cizre ilçesinde açılan okullar valiliklerce mühürlenirken, DBP öncülüğünde tekrar tekrars mühürleri söküldü. Üç okul da valiliklerce 3 kez mühürlenirken, 3 defasında da mühürler sökülerek eğitim verilmeye devam edildi.  Hakkari Yüksekova’da YDG-H üyeleri tarafından kundaklanan ve büyük hasar gören okul, polis ekipleri tarafından panzerlerle korunmaya alındı.

Diyarbakır’daki gösterilerde 4’ü çocuk 91 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 91 kişiden 8’i serbest bırakılırken, 83 kişinin sorgusu ise sürüyor.  Şırnak’ın Cizre ilçesinde YDG-H’liler iki tüp içerisine yerleştirilen patlayıcı düzeneğini Cizre Köprüsüne bırakarak, köprüyü ulaşıma kapattı. Güvenlik güçlerinin uyarılarına rağmen dağılmayarak, taş, ses bombası ve molotofkokteyli ile saldıran gruba polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Patlayıcılar bomba imha ekiplerince imha edildi Öte yandan bugüne kadar ateye verilen okulların bazılarında eğitim öğretime halen başlanamadı. Yangın nedeniyle okullarda büyük çapta maddi hasar meydana geldi. Saldırı yapılan okullar onarım daha yapılamazken, eğitim ve öğretimin yapılamadığı belirtildi.