25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Irak’taki Türkmenlere 90 TIR yardım dağıttık

MHP lideri Bahçeli’nin “Gazze’yi bırak Türkmenlere bak” diyerek IŞİD yüzünden evlerini terk eden Türkmenlere yardım yapılmadığı suçlamasını Başbakan Yardımcısı Atalay yalanladı. Atalay, bölgeye ulaştırılan 90 TIR’lık yardımın Irak Türkmen Cephesi’yle koordineli dağıtıldığını söyledi.

2 Ağustos 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Irak’taki Türkmenlere 90 TIR yardım dağıttık

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, başta Irak’ta Türkmenlere  olmak üzere Irak ve Gazze’de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) koordinasyonu altında gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri ile ilgili AFAD merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Atalay, hükümet ve Türkiye olarak daima dünyada mazlumdan yana bir tutum içinde olduklarını belirterek, seçim kampanyasının da etkisiyle yardımlar konusunda muhalefetin eleştirilerinin olduğunu kaydetti.

Türkmen Cephesi ile koordineli

Atalay, Haziran ayında Musul’un düşmesiyle 375 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına ve Irak’ta çıkan çatışmalar sonucunda 1 milyon 200 bin Iraklı yerlerinden edildiğine dikkati çekti. Türkiye’nin halen yardım eden ülkeler arasında başı çektiğini anlatan Atalay, bölgeye 11 Haziran’da 10 bin kişilik gıda kolisinin gönderildiğini belirterek “Kuzey Irak’a bir buçuk ayda 90 TIR’lık yardım ulaştırılmıştır. Yardımlar Irak Türkmen Cephesi’yle koordineli dağıtıldı” dedi.

Bahçeli telaş içinde konuşuyor

MHP lideri Bahçeli’nin eleştirilerini hatırlatan Atalay, şunları söyledi:  “Bahçeli, üç bayram gününde telaş içinde konuşmalar yaptı. Ülkü Ocakları’nın Türkmenlere gönderdiği yardımların engellendiği gibi ifadeler kullandı. Üzüldük. Yardımlar yerine ulaştırılmıştır. Bu insani yardımları, bir telaşla Cumhurbaşkanlığı seçimi dolayısıyla bu şekilde eleştirmesini kınıyoruz. Bu TIR’ların hepsinin insani yardımların hangi saatte geldiğinin kayıtlarının hepsi, listeler vardır. Her yardım kolisinin nereye ulaştığı dosyalarda hepsi vardır. Utanmadan böyle ifade etmelerini yadırgıyoruz.” Atalay, bir hafta içinde Dohuk civarında 20 bin kişilik kamp kurulacağını da açıkladı.

Çözüm sürecinin tüm periyodu belli olacak

Atalay, çözüm süreci için çıkarılan yasanın “Hem taraflar hem bölge hem uluslararası alanda” olumlu tepki gördüğünü belirterek “Yeni yol haritası daha somutluk, netlik taşıyacak. Kesin zamanları olacak, yani periyodu belli olacak” dedi. Başbakan Erdoğan’ın Van ve Mardin’deki mitinglerine katıldığını hatırlatan Atalay, “Oralarda bir bayram havası var” ifadesini kullanarak “Artık geriye dönülemez bir noktadayız. Herkesi bağlayan bir yasadır bir metin, bir karardır. Parlamentonun, devletin bir kararıdır” diye konuştu.