25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

IŞİD’le akılcı mücadele

Başbakan Yardımcısı Arınç, 7 saat süren Bakanlar Kurulu sonrasında üç konuda önemli açıklamalar yaptı:  Türkiye IŞİD veya başka örgütlerle mücadelesinden vazgeçmeyecek, üzerine düşeni akılcı bir şekilde yapacak. Uyuşturucu ile mücadele eylem planı onaylandı. Ortaöğretim kurumlarına başörtülü devam edilebilecek.

ANKARA STAR23 Eylül 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
IŞİD’le akılcı mücadele

BAŞABAKAN Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık 7 saat sürdü. 4 saati uyuşturucu ile mücadeleye ayrılan toplantı sonrası açıklamayı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç yaptı. Arınç şu bilgileri verdi:

‘UYUŞTURUCU’ EYLEM PLANI  Bakanlar kurulu toplantısında ağırlıklı olarak uyuşturucuyla mücadele konusunu görüştük. Kurulda uyuşturucu ile mücadele eylem planı onaylandı ve takvime bağlandı. Kısa vadeli çalışmalar 2014 sonuna kadar, orta vadeli çalışmalar 2015-2018 arası, uzun vadeli çalışmalar ise 2019-2023 arasında gerçekleştirilecek.

IŞİD’LE MÜCADELE Türkiye IŞİD veya başka örgütlerle Türkiye mücadelesinden vazgeçmeyecektir. Adı ne olursa olsun, terörü sona erdirmek için ortak bir tavra ihtiyaç var. Türkiye üzerine düşeni yapacaktır ama akılcı bir şekilde yapacaktır. Faydası zararı ne onu bilerek yapacaktır. İşin nerede başlayacağın nerede biteceğini bilmeden adım atmayacaktır.

BDP- HDP ŞOV YAPIYOR Şu anda 130 bini geçen bir sığınmacı sayısı var.  Geçişler azalmıştır. DBP ve HDP’li vekil ve belediye başkanları sıfır noktasında şov yapmak istiyorlar. Onlar hiçbir kayıt yapılmadan herkesin üzerindeki silahlarıyla geçiş yapmasını istiyorlar. Bunun Türkiye’nin güvenliğine ne gibi tehditlerde bulunacağını aklı olan herkes tahmin edebilir. Diyelim, PYD güçleri silahlı bir şekilde girmek istediler. Bunun ne gibi güvenlik sorunlarına yol açacağını bilmiyorlar mı? Bizim için öncelikli olarak Türkiye’nin güvenliği esastır.

SINIRDA TAMPON BÖLGE Tampon bölge BM kararıyla olur. New York’ta kabul görürse, Türkiye planını yapıyor.

ÇATIŞMA BÖLGESİNE ÖZEL KUVVET Çatışma bölgelerindeki temsilciliklerimizi özel kuvvetlerin koruyacağı hususu doğrudur. Musul’da yaşanan olay gözümüzü açtı. Söz konusu bölgeler Dışişleri Bakanlığımız tarafından belirlenecek.

TAKAS SÖZ KONUSU DEĞİL Musul’daki rehinelerin kurtarılması konusu hepimizin yüreğini kabartması gereken bir operasyondur. Silah kullanılmamıştır. Takas sözcüğü söz konusu olamaz. Cumhurbaşkanımız velev ki kelimesini sıklıkla kullanır. Bu takas yapıldığı anlamına gelmiyor.

IRAK VE SURİYE TEZKERESİ 1 Ekim’de açılacak olan Meclis’te 2 Ekim’de Suriye ve Irak’la ilgili 2 ayrı tezkere görüşülecek. Bu tezkereler öncekilerden en az birkaç husus bakımından farklı olacak. Kapsayıcı bir tezkere olmasını düşünüyoruz. Bu tezkere çıktığı zaman, ‘Benim şuna da ihtiyacım vardı’ demeyeceğimiz, Bakanlar Kurulu adına söylüyorum, kapsamlı bir tezkere.

Yahudi Kongresi erteleme istedi Erdoğan iptal etti 
 
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Yahudi Kongresi heyetiyle daha önce planlanmış görüşme tarihinin değiştirilmesinin talep edilmesi üzerine,  “yoğun gündemi” nedeniyle yapılacak görüşmeyi iptal etti. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı bir konuşma nedeniyle yaşanan polemik nedeniyle gündeme gelmişti. Erdoğan, Viyana’da BM çatısı altında gerçekleştirilen Medeniyetler İttifakı toplantısında “Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi İslamofobi’nin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır” demişti. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder de Erdoğan’ın bu sözleri üzerine yaptığı açıklamada, “Erdoğan’ın İsrail’e yönelik son sert çıkışı sadece bu devlete karşı değil, tüm Yahudi halkına karşı hakarettir” demişti.