26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

İsrail Filistin’i haritadan silse sevinecekler var!

Başbakan Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik kanlı saldırılarına tepkisini dün de sürdürdü. “Filistin’in mücadelesi, Batı’dan çok bölgedeki ülkeleri rahatsız ediyor. İsrail tüm Filistinlileri ortadan kaldırsa sevinecek ülkeler var” dedi.

Mustafa Meydan/İstanbul29 Temmuz 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
İsrail Filistin’i haritadan silse sevinecekler var!

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığının Haliç Kongre Merkezi’ndeki bayramlaşma töreninde önemli açıklamalar yaptı. Gazze’deki İsrail zulmüne dünyanın sessiz kalışını sert sözlerle eleştiren Erdoğan, “İsrail tüm Filistinlileri ortadan kaldırsa sevinecekler var” dedi. İşte Erdoğan’ın mesajları:

Ateşkes için ilerleme var

Bugün özellikle, şeker toplayamayan, sokağa çıkamayan, bu bayramı idrak edemeyen Gazzeli çocuklara buradan selamlarımı gönderiyorum gözlerinden öpüyorum. Gazze’de barış görüşmeleri için Türkiye en önemli aktör. Türkiye’nin de çabalarıyla ateşkes sağlanması yönünde önemli ilerlemeler kaydedildi. İsrail, on yıllardır hukuk tanımadığı gibi bugün de hukuk tanımıyor. Bugün de ateşkeslere riayet etmiyor. Yine de en azından Gazze’ye geçici bir süre insani yardım sağlanabilmesi için ateşkes girişimlerimizi sürdürüyor, ateşkesin kalıcı olması için de çok yoğun çaba sarf ediyoruz.

Hamas füzeleri bahane olamaz

İsrail, Gazze’ye yönelik operasyonların başladığı günden bugüne 3 İsrailli sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. 3 İsrailli sivil karşılığında, Gazze’de şu ana kadar 1.100’e varan masum insan hayatını kaybetti. İsrail bu orantısız, insanlık ve vicdan dışı saldırılarına Hamas’ın attığı füzeleri bahane olarak gösteriyor. İsrail, sözüm ona teröre karşı mücadele verdiğini iddia ederek, yaptığı katliamı, yaptığı soykırımı dünyaya meşru göstermeye çalışıyor. 500 ton bomba yağdırıyorsun, sürekli olarak fosfor bombalarını kullanıyorsun, tanklarla, toplarla buraya giriyorsun ve utanmadan sıkılmadan hâlâ Hamas’ı füze atıyor, roket atıyor diye dünyaya tanıtmaya çalışıyorsun.

Meşru müdafa görülemez

Dünyanın hiçbir yerinde, tarihin hiçbir döneminde böyle hukuksuz, insafsız, vicdansız bir saldırı meşru müdafaa olarak görülmez, savunma hakkı olarak görülemez. İsrail’in bu insanlık dışı saldırıları, bu soykırım girişimini terörle mücadele gibi sunması, dünyadaki bazı devletlerin de maalesef buna inanmaları insanlık adına yüz kızartıcı bir durumdur. İsrail’in kutsal günlere saygısının olmadığı bir kez daha görülmüştür. Gazze’de sadece bebekler, çocuklar sadece masum insanlar ölmüyor, Gazze’de insanlık ölüyor. Tüm yeryüzünün vicdanı Gazze’de can çekişiyor.

Dünyadan çıt çıkmıyor

Taksim’den saatlerce canlı yayın yapan uluslararası medya, Gazze’de binden fazla kişi öldüğü halde haber bile yapmıyor, yapamıyor. Gazze’deki can kayıplarını habere değer bile görmüyor. Bir Avrupa ülkesinde, güya özgürlüğün, demokrasinin ülkesinde Gazze için eylem yapılması yasaklanıyor. Buna rağmen eylem yapanlara polis her türlü şiddeti uyguluyor. Dünyadan çıt çıkmıyor. Gazze’de ölen bebeklerin masum tertemiz kanı, İsrail’in olduğu kadar, bu sessiz kalanların yüzüne de bulaşmıştır ve oradan hiç çıkmaz.

Türkmenlerin yanındayız

Filistin’in mücadelesi Batı’dan çok bölgedeki ülkeleri rahatsız ediyor. İsrail, Filistin’i haritadan silse, İsrail tüm Filistinlileri ortadan kaldırsa, bir pürüz ortadan kalktı diye sevinecek ülkeler var. İşte AK Parti farkı bundan geliyor. 10 Ağustos’un önemi burdan geliyor.

Gazze’ye TİKA vasıtasıyla yardımlar götürüyoruz. Irak’ta sürekli itidali tavsiye ederek, Türkmenlere yaptığımız yardımlarla varız. İddialı konuşuyorum; Cumhuriyet tarihinde Türkiye dışındaki Türkmen kardeşlerinin yanında bizim gibi var olan bir hükümet olmamıştır.

Bakın daha neler çıkacak

Günlerdir bir senaryo ortaya kondu. Senaristleri de parelel yapı. Bu senaryo içinde bağımsız olduğu söylenen bağımlı milletvekilleri var. Bunlar kendilerine göre orada bazı değerlendirmeler kararlar veriyorlar. Her şey yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Bakın daha neler gelecek. Biz bunun arkasında nelerin olduğunu görüyoruz. Bunlar devletin içine 40 yıllık süreç içinde yerleştiler.

Bağlantıları ortaya çıktı

Birisi ellerinde kelepçe ile hava atıyor şov yapıyor. Peki kelepçe vurdukların ne olacak. Bir tanesi anacağıma 5 cüz kaldı. diyor. Orada zaten çok vaktin olacak. Al yanına Kur’anı Kerim’i orada tamamlarsın, yeni hatimler de indirirsin. Samimi değiller. Gelenler gidenlerle bizim o polislerle işimiz yok diyorlardı. Hepsi çıktı meydana. Nerelerle bağlantılı oldukları çıktı meydana. İnine girdik girmeye de devam edeceğiz. Bunlar şahsıma değil, ülkeye ihanet ettiler.

Paralel operasyonlar yoğunlaşacak

Başbakan Erdoğan, Fatih Camisi’nde kıldığı bayram namazı çıkışında soruları cevapladı. Erdoğan, paralel yapıyla mücadelede konusundaki soruya “Bu süreç, elde edilecek bilgiler çerçevesinde daha da yoğun bir şekilde devam edecektir. Buradan geriye adım atmak söz konusu değil. Ulusal güvenliğimizi tehdide yönelik alınması gereken tedbirler nelerse bu tedbirler alınacak ve bu tehdidi oluşturan unsurlara karşı da gerekli olan neyse, bu adım atılacaktır” yanıtını verdi.

Hani bir alakanız yoktu

Aylar önce paralel yargı veya devlet içindeki paralel yapılanmanın üzerine gidilmeye başlanınca yandaş medyalarının “Bizim bunlarla herhangi bir alakamız yok” dediğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi: “Peki şimdi ne oldu da bu alaka bu denli ortaya çıktı? Kanun dinlemeden, adalet sarayının içerisine girmek suretiyle zanlılarla poz vermeleri, bunların hiçbirisi yasalar içerisinde yer alan konular değildir. Bunların hepsi suçtur aslında.”

Bağımlı vekiller poz veriyor

Anayasa’nın 138’inci maddesine göre yargı mensuplarını baskı altına almanın suç olduğunu hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu: “Oradaki zanlıların birçoğunun elinde cep telefonlarının da olduğunun haberini aldık. Adalet Bakanı’ma söyledim. Bunların üzerine gidilmesi lazım. Mafyanın, çetelerin böyle telefonları olduğunu biliriz de paralel güvenliğin elinde bu tür telefonların olması, bu bağımsız diye söylenen bağımlı milletvekillerinin buralara gidip onlarla poz vermesi, neyin ne olduğunu ortaya çıkarması bakımından çok önemli. Bunlar böyle zannediyorum ki, bu dosyaların içerisinde yer alacaktır.”

Hamas hep ‘hava değiştiren’ İsrail’e inanmıyor 

Başbakan Erdoğan, İsrail’in devamlı “hava değiştirdiğini” belirterek “Hamas da doğrusu bunlara tabii inanmıyor. Diyor ki, ‘hem ateşkes imzalayalım diyorsunuz, ateşkesi ilan ediyoruz’. Ateşkes ilan edildikten sonra tekrar İsrail bakıyorsunuz saldırılarını devam ettiriyor” dedi. Kendisinin görüşünün geçici bir haftalık bir ateşkes imzalanması yönünde olduğunu dile getiren Erdoğan, geçici ateşkeste ilk etapta görüşmeler devam ederken, insani yardım konusunda, yardımların Gazze’ye ulaştırılması konusunda bir ön şart önerisinde bulunduklarını söyledi.

Rehineler için süreç hassas

Musul’da alıkonulan Türkler’le ilgili bir soru üzerine Erdoğan, “An be an orayla ilgili de takibimiz devam ediyor. Ancak biz, oradaki bu kardeşlerimizi sağ salim kurtarmak için belli hassasiyetleri gözeterek, bunu devam ettiriyoruz. Eğer bu hassasiyetleri kaybedersek, bu kardeşlerimizin başına herhangi bir şey gelebilir. Hassasiyetimiz ondandır, gecikme ondandır. Atılması gereken son adım noktasında sabırlıyız” diye konuştu.

Ruhani ile Gazze’yi görüştü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Başbakan Erdoğan, Gazze’de yaşanan olayları telefon görüşmesiyle değerlendirdi. İran’da yer alan haberlere göre Ruhani’nin,  İran ve Türkiye’nin Gazze’ye yardım gönderebilmesi için Kahire yönetiminin işbirliği yapması gerekliliğine vurgu yaptığı belirtildi. Ruhani, “Kahire mal sevkiyatı için işbirliğini yaparsa Tahran ve Ankara bölge ve Müslüman dünyasından gelen insani yardımların toplatılması ve mazlum Gazze halkına gönderilmesi konusunda planlar yapabilir” dedi.  

Kabir ziyareti yaptı  
 
Başbakan Erdoğan, babası Ahmet ve annesi Tenzile Erdoğan ile kayınpederi Cemal ve kayınvalidesi Hayriye Gülbaran’ın mezarlarını ziyaret ederek dua etti.
 
14 belediye başkanı Ak Parti’ye katıldı!
 
Başbakan Erdoğan, AK Parti İstanbul İl teşkilatının düzenlediği bayramlaşma töreninde partiye katılan başkanlara rozetlerini taktı. 4’ü CHP’den seçilen 14 ilçe belediye başkanı AK Parti’ye katıldı. İşte Ak Parti’ye katılan belediye başkanları:

-DSP’den seçilen Ardahan’ın Çıldır ilçesi Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu

-CHP’den seçilen Bartın’ın Amasra ilçesi Belediye Başkanı Emin Timur

-CHP’den seçilen Burdur’un Çeltikçi ilçesi Belediye Başkanı Recep Aydın

-Demokrat Parti’den seçilen Çorum’un Dodurga ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Aydın

-Demokrat Parti’den seçilen Elazığ’ın Arıcak ilçesi Belediye Başkanı Ferit Yıldırım

-CHP’den seçilen Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesi Belediye Başkanı Kurban Kaya

-Demokrat Parti’den seçilen Iğdır’ın Aralık ilçesi Belediye Başkanı Bayram Teksay

-CHP’den seçilen Kars’ın Akyaka ilçesi Belediye Başkanı Muhammet Toptaş

-BBP’den seçilen Kırıkkale’nin Keskin ilçesi Belediye Başkanı Dede Yıldırım

-Saadet Partisi’nden seçilen Kırıkkale’nin Delice ilçesi Belediye Başkanı Turgut Özdem

-Saadet Partisi’nden seçilen Konya’nın Halkapınar ilçesi Belediye Başkanı Fahri Vardar

-MHP’den seçilen Niğde’nin Çiftlik ilçesi Belediye Başkanı Serkan Güzel

-MHP’den seçilen Sivas’ın Yıldızeli ilçesi Belediye Başkanı Yılmaz Navruz

-BBP’den seçilen Sivas’ın Gemerek ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Demir

-MHP’den seçilen Sivas’ın İmranlı ilçesi Belediye Başkanı Pehlül İşleyen.