24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Jandarma devrimi

Başbakan Davutoğlu, yeni güvenlik paketinin ayrıntılarını açıkladı. Pakette tüm istihbaratın BTK aracılığıyla denetlenip TBMM Komisyonu’na rapor olarak sunulması planlanıyor. Davutoğlu ayrıca Jandarma’nın da İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağını söyledi.

STAR ANKARA22 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Jandarma devrimi

TÜM İSTİHBARAT KURUMLARININ FAALİYETLERİ SİVİL DENETİM ALTINA ALINACAK

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında İç Güvenlik Paketi’ni açıkladı. Davutoğlu, Jandarma ve Sahil Güvenlik’in İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağını açıkladı. Davutoğlu’nun konuşmasında en dikkat çekici nokta ise Türkiye’deki istihbarat faaliyeti yürüten tüm kurumları sivil denetimin getirilmesiydi.

Başbakan Davutoğlu’nun gündeminde Kobane olayları sınrasında hazırlanan yeni güvenlik paketi ön sıradaydı. Kobane bahanesiyle sokaklarda yaşatılan şiddet ve vandalizme rağmen çözüm sürecinde kararlı olduklarını vurgulayan Davutoğlu şöyle devam etti:

Tehlikelerden korkmayız

 “Çözüm süreci bu milletin kendi dinamikleri içinde oluşmuş milli, yerli ve özgün bir projedir ve sonuna kadar korunacaktır. Bu süreç başarılı olduğunda Türkiye’nin ayağındaki prangalardan kurtulmak mümkün olacağı gibi, bütün vatandaşlarımız da tam bir özgürlük alanına kavuşacaklar” dedi. Çözüm sürecine konjonktürel kaygılarla başlamadıklarını belirten Davutoğlu konjonktürel krizlerle nedeniyle süreçten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Sürece başlarken hem içeriden hem dışarıdan Türklerin ve Kürtlerin omuz omuza vermesinden rahatsız olanların bunu provoke edeceklerini bildiklerini söyleyen Davutoğlu”Gördüğümüz ve bildiğimiz tehlikeden korkmayız biz. Provokasyonlara da boyun eğmeyeceğiz”diye konuştu.

Komisyona rapor verilecek

Bu olayların ardından özgürlük güvenlik dengesini sağlayacak yeni bir paket hazırladıklarını anlatan Davutoğlu paketin içeriğini çok geniş olduğunu kimsenin önyargıyal yaklaşmamasını istedi. Davutoğlu’nun açıkladığı maddeler arasında en dikkat çekeni ise istihbarat alanında yapılması düşünülen düzenleme oldu. Davutoğlu, yapılan tüm istihbari faaliyetlerin, önce İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimlerinde ardından Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından uyum içinde ve dengeleyici mahiyette denetiminin yapılacağını söyledi. Bu kurumların yaptığı denetimlerin de TBMM’de kurulacak olan 17 kişilik komisyona rapor halinde sunulacağını anlatan Davutoğlu,”Ama eğer herhangi bir suçun önlenmesi için önleyici kısa süreli bir istihbarat dinlemesi yapılmışsa, bu yapılan dinlemelerin hepsi TBMM’de bütün partilerin katıldığı komisyonda değerlendirilecek, rapor altına alınacak. Kimse bu konuda şu şüpheye düşmesin. Verdiğimiz hiçbir özgürlükten geriye dönüş yaşatmayız” dedi.

Emniyete düzenleme geliyor

Emniyet’in esnekliği ve etkinliğini artıracak tedbirler alacaklarını da belirten Davutoğlu, “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendi kurumsal yapısı içinde piramit bozulması olduğunu gözledik. Bunu düzelteceğiz. İhtiyaçlar karşılanacak. Ama her bir güvenlik mensubumuz da demokratik hukuk devleti kuralları içinde hareket etmeye yönlendirilecekler, güvenlik kültürü haline gelecek. Salt fiziki güçle ilgili bir husus değil” dedi. 

Gözaltı için amir şartı getiriliyor

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasında açıkladığı Güvenlik Paketi ile ilgili maddeler de şunlar oldu: 

Şiddete dönüşen her eylem suç sayılacak

Toplantı ve gösteri yapanlara karşı her türlü saldırı engellenecek. Şiddete dönüştüren her türlü eylem suç sayılacak.

Yüzünü kapatanlara izin verilmeyecek

Şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatarak toplantı ve gösteri yapacağım iddiasında bulunanlara izin verilmeyecek.

Polise arama yetkisi

Kolluğun üst ve araç arama yetkisi tamamiyle hukuki denetime açık, gerekli izin prosedürleri de işlenerek yeni bir düzenlemeye kavuşturulacak. Hiçbir vatandaşın üstü aracı yada evi rastgele ve keyfi şekilde aranamaz. Çok güçlü bir delil varsa, yargı süreçleri paralelinde izin alındıktan sonra arama yapılabilecek.

Emniyette 24 saat gözaltı süresi

Polise, savcılığa müracaat etme şartıyla 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz. Gözaltı, vali yardımcısı ya da üst bir amirin kararı ve denetimiyle olacak.

Zarar suçluya rücu edilecek

Verilen zarar suçluya rücu edilecek. Bu zararları tazmin ediyoruz.

Evde ifade dönemi

Engelliler hastalar ve yaşlıların ifadeleri evlerinde alınabilecek. Karakola ya da mahkemeye çağrılmayacaklar.

Sanal ortamda şiddet çağrısı suç

Sanal ortamda şiddete nefrete çağrı dili anlamına gelecek uygulamalar ifadeler yapılan bazı çalışmalar suç telakki edilecek.

Polis ombudsmanı

Kolluk Gözetim Komisyonu kurulacak. Bunun için de Barolar Birliği başkanı, üniversite temsilcileri olacak ve tamamıyla sivil bir yapı olacak. 

Kızımın ismi için 20 dakika uğraştım

Başbakan Davutoğlu paketin sadece güvenlik içerikli olmadığını İçişleri Bakanlığı ile  yaptıkları değerlendirmeler sonucunda, vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştırıcı bir adımlar da atılacağını belirtti.

Davutoğlu’nun söyledi adımlar şunlar:

Doğum ve evlilikte bildirim yeterli

Doğum, evlenme, boşanma ve ölüm gibi hallerde, nüfus müdürlüklerine gitme zarureti ortadan kaldırılacak. Bu çerçevede nüfus müdürlüklerine gitmeden bildirimle sağlanacak.

Mahkemesiz isim değişikliği

İsim ve soy isimlerle ilgili mahkeme kararı artık olmayacak. Ben kendi kızımı kaydederken nüfus memuru hatırlıyorum, annemin adı, bunu kaydedemem demişti sene 1988. Arapça bu isim demiştim. Baktım adı Mahmut, bu isim nece dedim. Ama ikna etmek 15-20 dakikayı buldu. Tek bir dilekçeyle değiştirme hakkı vereceğiz.

e-devlet’ten ikametgah

Nüfus kayıt örneği, ikametgah e-devlet üzerinden verilecek.

Pasaport, ehliyeti polis vermeyecek

Pasaport alacak olan bundan sonra Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü’ne gidecek. Emniyet kapılarında beklenmeyecek. 

6-7 Eylül olayları gibi

Gözaltı hakkı yok polisin. 6-7 Ekim olaylarında yaşananlar ki ben ilginç bir benzetmeyi, 6-7 Ekim olaylarıyla 6-7 Eylül olaylarına bakın aynı zihniyeti göreceksiniz. Aynı tekçi zihniyetin ürünleridir.

Uyuşturucuya terör cezası

Bonzai ve diğer uyuşturucu işi yapanlar terör muamelesi görecekler.

Jandarma İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak

Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasında öne çıkan bir diğer madde de İçişleri Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması oldu. Yeni Türkiye inşaa edilirken bakanlıkların yeniden yapılandırıldığını anlatan Davutoğlu bu çerçevede yeni bir ‘devrim’ yapacaklarını söyledi. Davutoğlu, Sahil Güvenlik Komutanlıklarımızın atamalarının doğrudan İçişleri’ne bağlanacağını belirterek şunları söyledi: “Şimdiye kadar, İçişleri’ne bağlı olmakla birlikte TSK içinde düzenlemeler yapılıyordu. Askeri konular hariç, bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanı ve Bakanlığı’na veriliyor. Atama değerlendirme sicil ve bir çok konular. Önümüzdeki hafta doğrudan da brifing alacağım.  Ayrıca bunun beş alana yansıması için de bundan sonra jandarmalarımız İçişleri Bakanlığımızın tayin edeceği özel bir kıyafet giyecekler. Bu alanda hem idari işleyiş bakımından hem de toplumsal görünürlük bakımından demokratik sivil hayatın daha yakın unsurları halinde çalışmaya devam edecekler. TSK’nın 1 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre Jandarma Genel Komutanlığı’nda 32 general, 5 bin 836 subay, 23 bin 304 astsubay, 23 bin 313 uzman jandarma ve 12 bin 132 uzman erbaş görev yapıyor. Jandarma bünyesinde uzman personel, yedek subay, er, askeri personel ile sivil işçi ve memur dahil toplam 187.353 kişi bulunuyor.  Yetki istismarına karşı her türlü tedbir bu çerçevede alınacak.”