19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Kamu düzeni sarsılmamalı

Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile HDP İmralı heyetinin görüşmesiyle hareketlenen çözüm süreci bölgedeki STK’ları sevindirdi: “Kamu düzenine herkes dikkat etmeli. Sokak hareketleri ve şiddet çözüm sürecini de riske atıyor.”

SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN20 Kasım 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Kamu düzeni sarsılmamalı

Hükümet ve HDP arasında çözüm sürecinde görüşmelerin yeniden başlaması Doğu ve Güneydoğu’da olumlu karşılandı. Kobani protestoları nedeniyle çözüm sürecinde yaşanan gergin ortam, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve HDP heyetinin görüşmesiyle aşıldı. Bölgedeki sivil toplum kuruluşları yeni süreçten umutlu.

Kamu düzenine dikkat

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, görüşmeleri ‘toplunun beklediği ve görmek istediği bir gelişme’ olarak değerlendirerek, “Toplumda barış sürecinin devamı yönünde çok güçlü bir talep ve irade var. Siyasilerin bunu görmesi önemli” dedi. Son 2 yıldır yaşanan tecrübelerden ders çıkartılması gerektiğini belirten Elçi, “Barışa odaklanarak sorunun çözümü için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Önümüzdeki dönemde daha somut gelişmelerle bu sürecin devamı gelecektir” dedi. Çözüm sürecinde kamu düzeninin korunması gerektiğine dikkat çeken Elçi, şunları söyledi: “Müzakerenin yürütüldüğü, sorunların demokratik ve barışçıl yollarla çözme çalışmalarının yapıldığı bir dönemde bu sürece zarar verecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Çatışmasızlığın devam etmesi gerek. Bir yandan çatışmanın yaşandığı bir ortamda aynı anda sağlıklı bir müzakere yürütmek zordur.”

Dört elle sarılalım

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar görüşmenin toplumda oluşan ‘süreç bitecek kaygısının’ atlatılması açısından önemli olduğuna işaret etti. 30 yıllık savaşın ardından bir daha o günlere geri dönülmemesi için herkesin barışa sarılması gerektiğini vurgulayan Sayar, “Barışı sağlamamız durumunda güçlü bir ülke konumuna geliriz.  Kalıcı barış sağlanması Türkiye’de yaşayan 77 milyon insanın kazancı olacaktır. Aksi durumda kaybeden herkes olacaktır” dedi.

Barışın adı bile yetmişti

Doğu Anadolu İhracat Birliği  Başkanı Cemal Sengel de çözüm sürecinin isminin bile bölgede önemli ekonomik dönüşümler yarattığını hatırlattı. Sengel,”Kobani olayları öncesinde 2023 hedeflerini 2018’de tuttururuz diyorduk. Şimdi çözümle birlikte yeniden bir ivme kazanacağız. Hedefleri bir yıl gecikmeyle 2019’da da olsa tuttururuz. Bölgede her şey var ama şu an barış yok.Barış olmadan ne ekonomik ne de ruhi zenginlik mümkün olabilir.”

Kış gelmeden bahar geldi

Bölgede barışa desteğin yüzde 100 olduğunu vurgulayan Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Gıyasettin Baydaş da son görüşme ile yeniden barış için umutların yükseldiğini söyledi. Müsiad Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı ise Kobani olaylarının ardından çözüme ilişkin 10 maddelik bir rapor hazırlayıp İçişleri Bakanı Efgan Ala’ya ilettiklerini belirterek “Şu anda hükümet ile HDP o kadar olayın ve ölümün üzerine konuşup, görüşünce Diyarbakır’a kış gelmeden bahar geldi” dedi. 

Sokak hareketleri sıkıntıya sokuyor

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise bu tür süreçlerde zaman zaman krizlerin olabileceğini önemli olan tarafların süreçte kararlılık göstermeleri olduğunu belirtti. Bedirhanoğlu, “Süreçte, provokasyonlar, gerilimler ve bazen memnuniyetsizlikler olabilir. Kamuoyunda sabırsızlıklar da olabilir. Ancak masada oturanların kararlı iradesi var. Kobani olaylarında görüldüğü gibi şiddet hareketleri süreci sıkıntıya sokuyor. Siyasi krize dönüşebilen bu tip sokak hareketlerinin olmaması konusunda gayret gösterilmedir. Kamu düzenini tehdit edebilecek, otorite boşluğu var izlenimini verecek davranışlardan kaçınmak lazım” dedi.