25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Kartum: İlk defa rahat bir 24 Nisan geçirdik

Başbakan Erdoğan’ın 1915 mağduru Ermeniler için ilk defa taziye sunması Türkiye’nin tek Ermeni Köyü Vakıflılılar’ı mutlu etti. Köy muhtarı Kartum, “Her sene 24 Nisan’da üzerimizde oluşan büyük baskıyı dağıttı Başbakan. Büyüklüğünü gösterdi” dedi.

27 Nisan 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Kartum: İlk defa rahat bir 24 Nisan geçirdik
TAZİYE EN ÇOK VAKIFLI’YI SEVİNDİRDİ 

Başbakan Erdoğan’ın 1915 olayları ile ilgili yayımladığı taziye mesajının yankıları sürerken, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Hatay Vakıflı’da adeta bayram yaşanıyor. Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartum, Başbakanın mesajının kendilerini çok rahatlattığını söyledi. Her yıl 24 Nisan yaklaşınca üzerlerinde ağır bir psikolojik baskı hissettiklerini ancak ilk kez bu tarihi rahat bir şekilde geçtiklerini anlatan Muhtar Kartum, “Üzerimizde ağır bir yük vardı. Başbakan bir kez daha büyüklüğünü gösterdi” dedi. Kartum, taziyenin acıların paylaşılması ve gönül alma olduğunu vurgulayarak, Başbakanın mesajının çok anlamlı olduğunu söyledi.

Gelecek nesiller rahatlasın

“Başbakanın bu mesajı Türkiye gibi bir ülkede adamın cesaretle konuşacağı şeyler değil” diyen Kartum, “Ezberleri bozdu. Bu konuda bazı eleştiriler olabilir ama bugüne kadar bunlar konuşulmuyordu bile. Ama bugün direkt bir Başbakan mesaj yayımlıyor” şeklinde konuştu. Taziyeden büyük memnuniyet duyduklarını belirten muhtar Kartum, “Mesajı duyduğumuzda çok memnun olduk. Bu taziye ile Başbakan her zamanki gibi büyüklüğünü gösterdi. Bunu söylemesi dile getirmesi insanları rahatlattı. Çünkü bu senelerce üstümüzde bir yüktü. Ama Başbakan cesaretle çıktı ‘Bu bizim meselemizdir” dedi. Taziye mesajı büyük bir cesarettir” ifadesini kullandı. Bu sene Ermeni tehciririn 100. yılı olduğunu hatırlatan Kartum, “Senelerdir bu mesele konuşuluyor ama hiçbir adım atılamadı. 52 yaşımdayım. Sayın Başbakanımızın attığı bu adımla aynı zamanda bu istismar yolunu kapattı. Ama bununla bitmiyor tabi. Biz kendi sorunlarımızı çözmeyince başkaları bunu kendi menfaatleri istikametinde kullanıyor. Umarım ki üçüncü şahıslara gerek kalmadan kendi aramızda halledip bu sorundan kurtulacağız inşallah. Bizden sonraki nesiller de bunu artık konuşmayacaktır.” 

Bu mesele hepimizi çok yordu

Mesajın ardından Vakıflı köylüleri olarak çok rahataldıklarını belirten Kartum, “Çünkü bu mesele her sene konuşuluyor. İnanın biz yorulduk sıkıldık artık. Gına geldi nerdeyse. Biz Hatay’da böyle meseleleri unutmuştuk, konuşmuyorduk bile. Biz sağlık, dostluk ve barışı konuşuyoruz burada. Sürekli kendimizi sıkıntıda hissettik. Onun için bu mesajla en büyük rahatlamayı biz yaşıyoruz.”