19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Meclis’te şova izin vermeyen Çiçek’e Anayasa kitabı atıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreninde gerilim çıkarmaya çalışan CHP, girişimi sonuçsuz kalınca Genel Kurul’u boşalttı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, şov yapmasına fırsat vermeyen Meclis Başkanı Çiçek’e Anayasa ve içtüzük kitapçığı fırlattı.

29 Ağustos 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Meclis’te şova izin vermeyen Çiçek’e Anayasa kitabı atıldı

CHP’NİN 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ant içme törenini baltalama girişimi sonuçsuz kalınca, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in söz talebini reddettiği CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa ve İçtüzük kitabını Başkanlık Divanı’na fırlattı. Daha önce törene katılmayacağını açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun sabah saatlerinde İstanbul’da yaptığı açıklamada Erdoğan’a hakaret içeren ifadelerle neden ant içme törenini açıklamasından sonra Meclis ant içme töreni için olağanüstü toplandı.

Yoklamadan önce söz istedi

TBMM Başkanı Çiçek’in, birleşimi açtığını duyurmasının ardından CHP’li Altay söz istedi. Çiçek, önce toplantı yeter sayısı olup olmadığının tespitine ilişkin elektronik yoklama yapacağını belirtti. Toplantı yeter sayısı olduğunu açıkladıktan sonra tekrar söz isteyen Altay’ın talebini kabul etmeyen Çiçek, “İçtüzüğe göre yemin törenini icra etmek mecburiyetindeyiz” dedi. Altay’ın usule ilişkin söz talebi ısrarını sürdürmesi üzerine Çiçek, “Bu tartışmaları her vesileyle yaparız ama bugün tartışma yapma imkanımız yok. Bugünkü toplantı olağanüstüdür ve özel mahiyette toplantıdır. Usul ve teamül açısından tartışma imkanı yok” dedi.

Çiçek, sukünet uyarısı yaptı

Bunun üzerine Altay, elinde tuttuğu Anayasa ve İçtüzük kitabını, ayakta durduğu CHP sıralarının önünden Başkanlık Divanı’na doğru fırlattı ve CHP milletvekilleriyle birlikte Genel Kurul salonunu terk etti. Altay’ın Anayasa ve İçtüzük kitabını fırlatmasına, AK Parti milletvekilleri yuhalayarak ve laf atarak tepki gösterdi. Çiçek, gerginlik üzerine milletvekillerinden sabır ve Meclis’e yakışan tavır beklediğini ifade ederek, “Sükunetle gündemin icrasını bekleyin” dedi. Çiçek’in TBMM Başkanlığı’nın olağanüstü çağrı yazısını okutmasının ardından ant içme törenine geçildi.

Demokratik tepki yine yaparım   

Salonu terk eden CHP’liler, yemin törenini kulisteki televizyondan izlediler. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve CHP’li milletvekilleri TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Altay, Kitapçığı fırlatan CHP’li Engin Altay da “Kitapçığı fırlatmam demokratik tepkim. Yine olsa yine yaparım” dedi.

CHP, KENDİNİ DÜNYAYA REZİL ETTİ 

- Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler,  Altay’ın  Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin, “İsminde halkın geçtiği bir partinin halkın iradesine saygısızlık yapması hiç yakışmamıştır. Bu tavırla hem 77 milyona kendilerini rezil ettiler, hem de dünyaya CHP’nin bu yüzünü göstermiş oldular” dedi.     

- İçişleri Bakanı Efkan Ala ise “Bu ülke cumhurbaşkanını yüzde 52 oyla çıkarmıştır. Bunu görmemezlikten gelmek ne kadar doğrudur; halk bunu görecektir. CHP kötü adam rolüne bürünmüştür, o rolü de oynuyor” diye konuştu.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da CHP’nin cumhurbaşkanlığı yemin törenindeki tavrına ilişkin, “Kendi bilecekleri iş. Böylesi bir günde protesto veya katılmama gibi bir tavır anlaşılır. Parti kararı olarak yapmışlarsa elbette buna saygı duyarız. Ama kitapçık fırlatma nezaket ötesi bir durumdur. Halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı. Beğenmeyebiliriz. Ama düşüncesini beğenmek başka, halkın iradesine saygılı olmak başka. Nezaketsiz bir tutum olmuştur.”

- Yemin törenini CHP’nin boykot etmesine 9’ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den de  eleştiri geldi. Sabah Gazetesi yazarı Yavuz Donat, telefonla görüştüğü Demirel’in, “Bu bir sivil itaatsizliktir, ben vekil olsam yemin törenine giderdim” dediğini aktardı.

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da CHP’li Altay’ın hareketini “CHP halkın seçtiğine rıza göstermiyor. Zannediyorum CHP eski Türkiye alışkanlıklarını hatırladı”diye değerlendirdi. Kurtulmuş, “Son derece çirkin, CHP açısından da anlamsız bir adım. Bunlar eski Türkiye’nin alışkanlıkları. Son derece çirkin bir davranış oldu. Buradan Sayın Erdoğan’a bir leke gelmez. Ama CHP’ye bir kez daha leke gelir” dedi.

- MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan da yemin töreni kulisten izlemeyi tercih etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,ise CHP’li Altay’ın Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin sorusunu cevaplandırmadı.

- Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde biraraya gelen Türk- İş, Hak-İş, TOBB, Memur-Sen, TESK, TİSK, TESKOMB başkanları, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın TBMM Başkanlık Divanı’na Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasını kınadı.     

- AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “CHP’nin yaptığı açık ve net terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmenin verdiği hezeyanla birlikte CHP kendi karışıklığını bertaraf edebilmek için, Genel Başkan koltuğunu sağlamlaştırmak için TBMM’de olmamış bir eylem yapmıştır” dedi. 

- AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Bülent Gedikli, “CHP’nin yaptığı doğrudan doğruya milletimize karşı terbiyesizliktir. Meclis Genel Kurulu, ‘küstüm, oynamıyorum’ yeri değildir. Bunların kronik mutsuzluk sorunu var. Geçmişe de bakarsanız bunların Meclis’i terk etme gelenekleri var. Halkın iradesine saygısızlık, bunların şiarı” diye konuştu.