19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

MİT’ten Erdoğan için dinleme timi

2011 Kasım’ında Erdoğan’ın teknik takipte olduğuna dair bilgiye ulaşan MİT, konuyla ilgili özel ekip kurdu. Başbakan’ın Rize’deki evi bile aranırken böcek Ankara’daki ofisten çıktı.

KIYMET SEZER-NEVİN BİLGİN-YAKUP BULUT26 Aralık 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
MİT’ten Erdoğan için dinleme timi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dinlendiğine ilişkin bulgunun, MİT tarafından tespit edildiği öğrenildi. 2011 Kasım ayında Erdoğan’ın dinlenebileceğine ilişkin bazı bilgilere ulaşıldı. Bulgular Emniyet’le paylaşıldı. Böcek bunun ardından bulundu.

Fidan’la birlikte teknolojik atılım

Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığı’na atanmasıyla birlikte kurumun teknik kapasitesinin modernleştirilerek geliştirilmesi kararlaştırıldı. MİT’teki yeni görevlendirmeler de buna göre gerçekleştirildi. Teknik kapasitesini artıran MİT, 2011’in Kasım ayında Erdoğan’ın dinlendiğine dair bazı bulgulara rastladı. Erdoğan’ın teknik takipte olduğu şüphesinin doğması üzerine MİT, durumu Emniyet’e bildirdi.

Masasının arkasındaki prizin içinde

Erdoğan’ın kullandığı bütün iletişim cihazları ve ortamların güvenlik kontrolünden geçirilmesi kararlaştırıldı. Erdoğan’ın Ankara, İstanbul ve Rize’de kullandığı ev ve çalışma alanları, MİT yöneticileri nezaretinde ve oluşturulan özel ekip tarafından arandı. Başbakanlık’ta herhangi bir dinleme unsuruna rastlanmadı. Erdoğan’ın evinin altında ofis olarak kullandığı katta ise ‘böcek’ denilen, uzun süreli kullanım için elektrik tesisatına bağlı ses alma cihazı bulundu. Cihaz, Erdoğan’ın çalışma masasının arkasındaki prizin içine monte edilmişti.

Makam odasında kablo zaafiyeti

Erdoğan’ın kullandığı ev ve ofisler güvenli hale getirildi, ancak güvenlik birimleri, Meclis’teki Başbakanlık odasıyla ilgili de çalışma yapılmasını istedi. Binanın eski olması nedeniyle odanın duvarlarından ve etrafından çok sayıda tesisat borusu ve elektrik kablosu geçmesi zafiyet olarak değerlendirildi. TBMM Başkanlığı’ndan tadilat izni alınarak, ofisin duvarları, döşemeleri ve tavanı sökülerek, tesisat ve kablolar başka bölümlere aktarıldı. Erdoğan’ın ofisinde bulunan dinleme cihazının ileri teknoloji ürünü olduğu belirlenirken, ilk incelemede parmak izi ve cihazın ne zaman yerleştirildiği belirlenemedi. Savcılık, Başbakanlık, MİT ve Emniyet koordineli biçimde ayrı ayrı soruşturma yürütüyor. 

MAKAM ODALARINA TELEKULAK AYARI

BAŞBAKAN Erdoğan’ın çalışma ofisindeki dinleme cihazlarından söz etmesinden önce Meclis’teki makam odası yaz aylarında duvarları kazınarak, parkeleri sökülerek yenilendi. Odadaki eşyalar da yenilendi. Aynı işlem Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in odası için de yapıldı. Odadaki yenileme sırasında elektrik tesisatları, duvar kaplamaları tümden elden geçirildi. Yenilenme sırasında gül ağacından tarihi parkeler de sökülerek zemin de kapsamlı şekilde elden geçirildi. TBMM Başkanlığı, Kemal Kılıçdaroğlu ile Devlet Bahçeli’ye de makam odalarının elden geçirilmesi önerisinde bulundu ancak iki lider gerek duymadıklarını bildirdi. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Başbakan’ın 330 bin TL, Meclis Başkanı’nın da 180 bin TL tutan makam odası yenilenmesinin neden yapıldığını şöyle açıkladı: “Uzun yıllar ciddi bir tadilat yapılmamış, mevcut ahşap duvar kaplamaları ile parkelerin ve kapıların ömrünü tamamlamış olması nedeniyle kaplama yüzeylerinde zamanla yer yer kabarmalar ve çatlamalar meydana gelmiştir. Ayrıca açıktan geçirilen telefon, data ve bilgisayar kablo hatlarının meydana getirdiği görüntü kirliliğinin ilerleyen teknolojik imkanlar kullanılarak ortadan kaldırılması amacıyla tadilatlar yapılmıştır.” Sağlam, milletvekillerinin makam odalarının dinleme endişesiyle mi yenilendiği sorularına ise, “Güvenlik kaygısı ya da yasadışı dinlemeleri engellemeye yönelik bir amaç taşımamaktadır” yanıtı vermişti.

GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN SESSİZ DEVRİM YAPTIK

BAŞBAKAN Erdoğan, 2013 yılına ilişkin ilk mesajlarını geleneksel AK Parti Ajandası’nda verdi: “Güçlü ve lider Türkiye için sessiz devrimler yaptık” AK Parti Genel Merkezi tarafından “2013 Nice AK Yıllara” başlığı ile basılan ajandaya Başbakan Erdoğan, bir önsöz kaleme aldı. “10 yıldan fazla bir zamandır milletimizin emanetine sahip çıkıyoruz” diyen Erdoğan, “Aşk ile şevk ile millet diyoruz. Büyük Türkiye hedefine her gün daha yaklaşıyoruz” dedi. “Bugüne kadar milletimizin iradesini hep yücelttik” diyen Erdoğan, demokrasi, hak ve özgürlükleri genişlettiklerini vurguladı. Erdoğan, “Zengin, güçlü ve lider Türkiye için çözümler geliştirdik, sessiz devrimler yaptık” ifadelerini kullandı. Erdoğan, şöyle dedi: “Şimdiden önümüzdeki 10 yılı planlıyoruz. Gözümüzü, gücümüzü büyük bir hedefe odakladık. 2023’te yani Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılında güçlü bir dünya devleti olmak için çalışıyoruz.” “Büyük millete büyük hedef yakışır” diyen Erdoğan, büyük hedefin ise gayret ve cesaret istediğini vurguladı. Erdoğan, “2013 yılı 2023 hedefine doğru giden 10 yılın başlangıcıdır. Bizim için her günü, her saati, her dakikasıyla bir hizmet fırsatıdır” diye konuştu. Öte yandan Erdoğan, ‘kişilik haklarına saldırıldığı’ gerekçesiyle açtığı davada, Taraf gazetesinin eski yazarı Ahmet Altan ve gazeteden 15 bin lira tazminat kazandı.