15 Mayıs 2024 Çarşamba / 8 Zilkade 1445

Muhaliflerin İdlip toplantısında birlik kararı

Azez’deki çatışmaların ardından ÖSO grupları İdlip’te toplantı yaptı. Star’ın takip ettiği toplantıda radikal gruplara karşı ÖSO tugaylarının birleştirilmesi ve sınırlara sıkı koruma kararları çıktı.

Kemal Gümüş/Suriye21 Eylül 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Muhaliflerin İdlip toplantısında birlik kararı

Esad rejiminin Suriye halkına yönelik baskı ve katliamlarına karşı mücadele eden muhalif gruplar, kafa kesme ve katliamlarla gündeme gelen El Kaide’ye bağlı Irak-Şam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı ortak tavır alma kararı aldı. Dün İdlip’te bir araya gelen muhalif grupların temsilcileri Esad rejimine karşı güç birliğini artırma kararı ve IŞİD’in eylemleri ile direnişi zayıflattığı gerekçesiyle tavır almaya karar verdi. Toplantıya katılan tüm ÖSO gruplarının oybirliğiyle aldığı kararlara göre IŞİD ile hiçbir işbirliği yapılmayacak, Türkiye sınırlarındaki muhalif birlikler artırılacak ve Türkiye’ye yönelik tehditlerin oluşmaması için daha sıkı tedbirler alınacak.

Eylemler rahatsızlık yarattı

Ahrar el Şam ile ÖSO gibi muhalif gruplar Suriye Muhalefetini uluslararası kamuoyunda zor duruma sokan IŞİD’e tepki göstetererek bu örgütün Suriye muhalefetini temsil etmediğini ve yaptıkları eylemlerin kendilerini de rahatsız ettiğini söylediler. Muhalifler bundan sonra Suriye içinde marjinal grupları barındırmama kararı aldı. Toplantıda kendilerinin kamuoyuna doğru şekilde anlatılması gerektiği ancak ISİD gibi grupların eylemleri ile direnişe zarar verdikleri ve bunun durdurulması gerektiği belirtildi.

‘Tevhid’ araya girdi ateşkes yapıldı

Bu arada IŞİD ile ÖSO’ya bağlı Kuzey Fırtınası arasında çıkan çatışma, Tevhid Tugayı’nın 2 gündür sürdürdüğü diyalogla sona erdi. Anlaşmasına göre ilk olarak ateşkes sağlanacak ve iki tarafın elindeki tutuklular 24 saat içinde serbest bırakılacak.

Öte yandan IŞİD’in gözaltına almak istediği, ÖSO birliklerinin ise karşı çıkmasıyla çatışmaya neden olan Azez hastanesinde gönüllü çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne mensup 3 Alman doktorun akıbeti ise bilinmiyor.

SINIRA ELEKTRONİK KORUMA

Geçtiğimiz günlerde bomba yüklü aracın patlatılması ile gündeme gelen Babul Hava sınır bölgesindeki kontrol noktaları artırıldı. ÖSO birlikle Cilvegözü Sınır kapısına varmadan önce Suriye tarafında tam 8 farklı kontrol noktası oluşturdu. Kontrol noktalarını Star muhabiri ile beraber inceleyen Sınır güvenliğinden sorumlu Ahrar Şam komutanı Ebul Bera Sınırdan Türkiye’ye yönelik oluşabilecek tehditleri sıfıra indirmeyi hedeflediklerini söyledi. Araç girişlerinin daha sıkı kontrol edildiğini ve kayıtların daha titiz tutulduğunu ifade eden Ebul Bera şimdi elektronik cihazlarla arama yaptıklarını  belirtti.