18 Nisan 2024 Perşembe / 10 Sevval 1445

Mustafa Karaalioğlu: 'CHP ve MHP'nin umudu; 'Erdoğan yukarı çıkar biz de...'

TRT 1'de yayınlanan Enine Boyuna programında Mustafa Karaalioğlu, Taha Özhan, İsmet Berkan ve Hatem Ete gündemdeki gelişmeleri yorumladı.

stargazete.com13 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Karaalioğlu: 'CHP ve MHP'nin umudu; 'Erdoğan yukarı çıkar biz de...'

Muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçim stratejisini değerlendiren Mustafa Karaalioğlu, "CHP ve MHP aslında cumhurbaşkanlığı seçimini bir yük olarak görüyordu baştan beri. Yani bu seçimin kazanılması onlar için neredeyse imkansız bir seçim kanaati oluştu bunlarda. Hem güçlü bir CHP'liyi veya MHP güçlü bir MHP'liyi aday koymayarak ve hem de tam bunun zıttı bir aday göstererek tam da istediklerini yaptılar.

Bu fırtına bir geçsin eğer çok kamuoyu baskısı olmazsa özellikle Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuya girme niyeti arzusu da yoktu. Bunu bazı CHP sözcüleri de söylediler... Mesela Gürsel Tekin; "Erdoğan aday olmasa biz bu konuyu konuşacak da değildik" dediler. Aynen böyle... Cumhurbaşkanlığı seçimi bir siyasi angarya olarak göründü bunlara. Ve şimdi Ekmeleddin İhsanoğlu formülü de mükemmel bir formül tam böyle düşünen iki parti için bilhassa CHP için. Yani seçimi kaybederse İhsanoğlu kaybetmiş olacak, Erdoğan zaten görünür gelecekte bir ağırlığı var, yerel seçimleri de kazanmış denklemin içerisinde siyasi bir güç olarak... Umutları şuydu ki; 'Yukarıya gidince biz Erdoğan'dan biraz kurtuluruz' Ama Erdoğan tam bu umutları boşa çıkaran tavrı baştan koydu. Şimdi yeni bir gerilim yeni bir siyasi ağırlık iki partinin üzerinde üzerine çöküyor ama beklentileri 'Erdoğan yukarı çıkar, denklemin dışına taşımış olur kendisini ve biz de aşağıda zaten kazanamayacağımız bir seçimde ağırlık koymadan işimize bakarız, biraz da oy toplarız' idi. Şimdi Erdoğan'ın cumhurbaşkalığını başkanlık olarak tanımlaması öte yandan da Ekmeleddin İhsanoğlu'nun seçimi kaybetse bile kazanıp kazanmayacağını tabii ki bilmiyoruz ama şu andaki anketlere varsayım üzerinden konuşuyoruz. Seçimi kaybetse bile bundan sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli'nin siyasi hesaptan kurtulamayacağı anlaşıldıktan sonra yeni bir tablo ortaya çıktı." dedi.