26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Mustafa Karaalioğlu: Erdoğan'ın verdiği mesajlara herkes iştirak edecek

Mustafa Karaalioğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mecliste verdiği mesajları değerlendirdi.

1 Ekim 2014 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Karaalioğlu: Erdoğan'ın verdiği mesajlara herkes iştirak edecek

Karaalioğlu'nun açıklamalarından satırbaşları....

 

ERDOĞAN’IN VERDİĞİ MESAJLARA HERKES İŞTİRAK EDECEK

 

Meclis dönemi açılış konuşmalarında Cumhurbaşkanının verdiği mesajlar kuşatıcı, kavrayıcı ve herkesin iştirak edebileceği türden olmak geleneği var. Sayın Erdoğan’ında konuşması bu özellikleri taşıyordu. Yeni Türkiye gibi bazı kavramlara itirazları olanlar olabilir parlamentoda ama genel olarak konuşmanın mesajlarını AK Parti, CHP, MHP, HDP kimsenin itiraz edebileceğini zannetmiyorum.

 

 PARLAMENTONUN ÖNEMİNİN ALTINIZ ÇİZDİ

 

Temel doğrular, genel doğrular, Türkiye’nin genel istikametini içeren mesajları oldu. Cumhurbaşkanın, bir anlamda kendi geride bıraktığı döneminde bir muhasebesi, tanımlaması vardı. Vesayetin sistemden çıkması ve yeni vesayetin sisteme girişimleri, paralele yapının reddiyesini içeriyordu.

Parlamentonun öneminin, gücünün,yetkisinin ve sorumluluğunun altını çok net bir şekilde çizdi. Milet bilmez, etmez, anlamaz döneminin bittiğini ilan etmiş oldu. Milletin hakemliği, milletin karar vericiliğine bir referansı var. Ben konuşmayı beğendim.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI GÖMLEĞİNİ GİYMİŞ

 

Uzun, gergin ve reformcu bir başbakanlıktan sonra Cumhurbaşkanlığı gömleğini giymek kolay olmayabilir. Ben iki dönem arasında fark gördüm. Cumhurbaşkanı o gömleği giymiş. Cumhurbaşkanı üslubu, tarzı, ağırlığını yansıtıyor idi zaten bu gün parlamentoda konuşmada da o ağırlık vardı.

 

TEZKERENİN MECLİSTEN GEÇMESİNİ İSTEDİ

 

IŞİD bahsiyle, Türkiye’nin dış politikaları ve tezkere üçgenindeki üçgenin deki yaklaşımı önemliydi. “Hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok, Tezkere bir emperyal işgalci, sınır ötesi hedefleri olan bir mantıkla değil Türkiye’nin güvenliğini koruma maksatlı çıkıyor” demesi önemli bu epeydir yükselen tansiyonun ve temponun biraz düşmesini sağlayacak bir yaklaşım olması önemli, böylelikle meclisten tezkerenin geçmesini istemiş oldu.

 

AYSEL TUĞLUK’U ELEŞTİRMESİ POLEMİK SAYILMAZ

 

Sonuçta Toplumda bir hassasiyet Aysel Tuğluk’un o taş atarken yaptığı görüntü 90’lı yıllarda kalabilecek bir görüntü, yakışıksız. Yeni Türkiye’nin hatta eski Türkiye’nin siyasetinin içine bile sakil kalan bir görüntüydü. Dolayısıyla onu eleştirilmesi polemikte sayılmaz. O tabloları görmek istemediğimiz herkes söylüyor. Cumhurbaşkanında söylemesi çok olağan

 

MUHALEFETE PARALEL YAPIYA YÜZ VERMEYİN DEDİ

 

Belki ince bir mesaj denilebilir. Muhalefet partilerini paralel yapıya taviz vermemeleri, yüz vermemeleri konusunda, o yaklaşımın bütün siyaseti zehirleyeceği, bütün siyaseti etki altına alacağı ve alanını daraltacağı mesajını verdi ki. Burası da önemli bilhassa CHP’ye mesaj olarak görebiliriz onu

 

TÜRKİYE ÖVÜNME HAKKINA SAHİP UYARMIŞTI

 

Erdoğan’ın konuşmasında nedir bizim politikamız? Türkiye nedir? Sorusunun cevabını alacağımız bütün mesajlar vardı. Bugün olduğu için bizim dikkatlerimi IŞİD cümlelerine takıldı. Orada da şunu diyor. “IŞİD’ın çözümünü istiyorsak Esad’ın çözümünden başlar bu”  Türkiye’nin politikası bu, Türkiye geçte olsa Öğünme hakkına sahip zamanında bütün müttefiklerimizi uyarmıştı Türkiye’nin yaklaşımı nedir derseniz Esad’ın gitmesini istiyor ve bir tampon bölge buda uçuşa yasak bölgeyle mümkün.