19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Mustafa Karaalioğlu: PKK, 'bir yolunu bulup bölgeyi koruyun' diyor

Mustafa Karaalioğlu Öcalan'ın IŞİD'le mücadele açıklamasını değerlendirdi. Karaalioğlu, Öcalan'ın sözleri Çözüm sürecine yönelik bir risk içeriyor, Bir yolunu bulup bölgeyi koruyun diyor dedi.

2 Ekim 2014 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Mustafa Karaalioğlu: PKK, 'bir yolunu bulup bölgeyi koruyun' diyor

Moderatörlüğünü 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in yaptığı Günün Manşeti'nde değerlendirmelerde bulunan Mustafa Karaalioğlu ve Türkiye Gazetesi Yazarı Melih Altınok, Öcalan'ın ve HDP'nin tezkere konusundaki açıklamalarını ve gündemdeki sıcak gelişmeleri değerlendirdi.

 

Mustafa Karaalioğlu'nun açıklamalarından satırbaşları...

 

HDP’DEN İMRALI AÇIKLAMASI

 

Murat Çiçek: Öcalan’ın açıklamasından anladığım şey IŞİD’la mücadele herkesin görevi olmalı, sadece Kürtlerin değil Türkiye’nin de görevi olmalı diyor. Öcalan bunu söylerken HDP’nin hayır oyu vereceyiz tezkereye tezat değil mi? Bu açıklama.

 

Mustafa Karaalioğlu: Öyle enteresan tarihsel bir dönüm noktasına geldi ki... Özellikle Kürt siyaseti açısından Türkiye’nin topyekun çıkarlarına mı entegre olacak Kürt siyaseti?  Yoksa sadece Kobani’ye mi odaklanacak? “Çok önemli büyük bir trajedi var. Durum şu haliyle yürek parçalayıcı daha da yürek parçalayıcı hale gitme ihtimali var”

 

TÜRKİYE’NİN LİDERLERİ TECRÜBELİ

 

Mustafa Karaalioğlu: Türkiye’nin bölgede büyük bir tecrübesi var daha önceki Irak işgalinin nelere yok açtığını biliyor. Şunu unutmayalım, Türkiye’nin başındaki lider kadro Erdoğan Davutoğlu şu anda uluslar arası planda IŞİD operasyonunu yürüten kadroların hepsinden daha tecrübeli Obama’dan, Cameron’dan Merkel’den ve Emirliklerin liderlerinin birçoğundan tecrübeli, bölgeye ilişkin yaşayarak, görerek en fazla tecrübeye sahip lider Erdoğan ve onun yönetim kadrosudur.

 

TÜRKİYE FANTASTİK KARAR ALAMAZ

 

Fantastik karar alamayacakta tek kadroda bu kadrodur. Neyin nelere mal olduğunu, bölgede hangi harekâtın hangi boyutta yapıldığında ne sonuçlar doğurduğunu biliyorlar. Türkiye bu konuda biraz temkinli ama aynı zamanda derinlikli bir çözüm mü istiyorsunuz? Sonuna kadar varızı da masaya koyuyor.

 

ÖCALAN’IN SÖZLERİ ÇÖZÜM SÜRECİNE İLİŞKİN RİSK İÇERİYOR

 

Öcalan açıklamasında aslında şu mesajı veriyor.” Ben orada bir kazanım elde ettim, bana bağlı PYD örgütü bir kazanım elde etti. İyi gidiyordu Rojova’da bir alan yaratmıştık şimdi bu berhava olmak üzere bu giderse çok kötü olur” diyor. Çözüm sürecine yönelikte bir risk içeriyor bu cümleler, kabul etmek lazım. Her şey çok kötü olacak anlamında Türkiye’yi de etkileyecek bir darbe ne demek? IŞİD Türkiye’ye sıçramayacağına göre çözüm sürecine sıçrayacak gibi bir risk, bir endişe içeriyor bu cümleler.

 

 

Burada bir kez olsun Kürt siyasetinin hem Türkiye toplumuna hem Türkiye devletine şu mesajı vermesi lazım “Evet büyük bir problemle karşı karşıyayız, Kürt halkının bölgedeki Kürt halkının ve Türkiye’deki Kürtlerin çıkarlarıyla bütün Türklerin, bütün bölge insanlarının çıkarları aynı insanı değer altında aynı güvenlik kaygısı etrafında toplanmalıdır” mesajını vermelidir.

 

PKK, 'BİR YOLUNU BULUP BÖLGEYİ KORUYUN' DİYOR

 

Özetle şunu istiyor Kürt siyaseti kısaca PKK diyelim, Öcalan diyelim” Bizim bölgeyi koruyun, bir yolunu bulup koruyun kardeşim bizden de başka bir şey istemeyin. Biz Esad’a karşı da savaşamayız. Çıkarlarımıza karışmadığı karşıda IŞİD’e karşıda güçlerimizi kullanamayız” diyorlar.

Nitekim de öyle yaptılar. Şuana kadar Sair zamanlarda ne yaptı Kürt siyaseti, PKK? Ne Esad’la uğraştı nede IŞİD’le çatıştı. Şimdi bu kaçınılmaz karşılaşma bir araya geldi. O siyasi eksende bulunmadıkları içinde şimdi feveran ediyorlar.

 

OBAMA’NIN PLANI RÜZGAR, İŞLEYEN TARAFI YOK

 

Obama denilen planın işleyen tek ünitesi insanı yardım meselesi o da Türkiye sayesinde, planın başka işleyen bir tarafı yok. Planın öbür tarafı rüzgâr, IŞİD’ı hava harekâtıyla tehdit etmenin bir anlamı kalmadı. Adamlar zaten şehirdeler, devlet binaları, cephanelikleri, hava üstleri yok ki.. Onları yok etseniz. Dağları taşları bombalıyorsunuz ben buradayım diyorsunuz. IŞİD’de diyor ki... Sen dağları taşları bombala benim işim dağla taşla değil şehirlerle deyip işgale devam ediyor.