19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

NATO Komutanı Hodges Yahya Çavuş hayranı

İzmir’de konuşlu NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Hodges, NATO Yüksek Komutanı Stavridis’in tavsiyesiyle NATO subaylarıyla Gelibolu’ya gideceğini açıkladı. Hodges, savaşın kahramanlarından Yahya Çavuş’un kendisine ihlam verdiğini söyledi.

18 Mart 2013 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
NATO Komutanı Hodges Yahya Çavuş hayranı

Çanakkale Savaşları’nın etkisi ve sonuçları kadar sergilenen kahramanlıklar da dünyanın ilgisi çekmeye devam ediyor. İzmir’deki NATO Müttefik Kara Komutanlığı’ndan 150 subay Gelibolu’ya gidecek. NATO Müttefik Kara Komutanı Korgeneral Frederick Ben Hodges, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Oramiral Stavridis’in önerisi üzerine farklı ülkelerden 150 subay ve astsubayla 10-12 Nisan’da Çanakkale’de olacaklarını söyledi.Bir asker ve insan olarak Çanakkale Savaşı’ndan çok etkilendiğini vurgulayan Hodges, Çanakkale Savaşı’nın en ilham verici kişiliklerinin başında Yahya Çavuş’un geldiğini kaydetti. Hodges, Yahya Çavuş’un 60 askerle binlerce askerin karaya çıkmasını 13 saat geciktirdiğini ifade etti. Bu olayın İtilaf Devletleri’nin zaman tablosunu değiştirdiğini  anlatan Hodges, şunları söyledi: “Yahya Çavuş ve Mustafa Kemal gibi askerlerin aldıkları kararlar, savaşın seyrini değiştirdi. Yahya Çavuş ilham verici, çünkü küçük bir grubun devasa bir savaşın sonucunu değiştirebileceğinin göstergesi.”

YAHYA ÇAVUŞ 60 ASKERLE 3 BİN DÜŞMANI DURDURDU

ÇANAKKALE’DE 19’uncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, 24 Nisan 1915’te karaya ayak basacak her işgalci düşman askerinin yok edilmesi emrini verdi. Sabah saatlerinde düşman savaş gemileri Ertuğrul Koyu’na tonlarca bomba yağdırdı. 26’ncı Alay’ın 3’üncü Taburu bu bölgeyi koruyordu. Tabur Komutanı Mahmut Bey ile Asteğmen Hüseyin Bey’in şehit olmaları üzerine komutayı 28 yaşındaki Ezineli Yahya Çavuş devraldı. Sağ kalan 60 kadar arkadaşıyla siperlere mevzilenen Yahya Çavuş, Albien ve River gemilerinden 3 bin kadar düşman askerinin Ertuğrul Koyu’ndan karaya çıkmasını engelledi.Binlerce top mermisi ve askere karşı kıyı ve siperleri korumayı başaran Yahya Çavuş ve arkadaşları, ateş ettikleri yeri devamlı değiştiren sayılarını olduğundan çok gazla göstererek uzun süren bir direniş gerçekleştirdiler. Saatler süren savunmanın ardından tümü şehadet mertebesine ulaştı.