26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Onları da kucakladık

1.5 milyon Suriyeli ile yüzbinlerce Iraklı sığınmacıya evsahipliği yapan Türkiye, IŞİD’in Kobani saldırısından kaçanlara da kapıları açtı. Suriyeliler, kayıt altına alındıktan sonra akrabalarının yanına yerleştirildi. AFAD ve Kızılay bölgede yardım faaliyetine başladı.

ŞEYHMUS ÇAKAN SURUÇ20 Eylül 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Onları da kucakladık

TÜRKİYE çatışmalardan kaçan Arap, Kürt, Ezidi, Ermeni, Süryani, Hıristiyan mültecilerden sonra Suriye’den gelen Kürtlere de kapılarını açtı. IŞİD’in PYD’nin kontrolündeki Kobani’ye başlattığı saldırıdan kaçan ve  Gaziantep Suruç’ta sınır hattında bekleyen yaklaşık 3 bin Suriyeli’nin Türkiye’ye girmesine izin verildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Dikmetaş   ve Oylum Mahallesi yakınlarındaki sınır hattında toplanan Suriyelilerin, sayısının artması üzerine sığınmacıların geçişine izin verildi. Tel örgüleri açan jandarma ekiplerinin kadın ve çocuklara yardım ettiği görüldü. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan muhacirler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), görevlilerince bölgede kurulu çadırlarda kayıtlarının yapılmasının ardından Türkiye’deki yakınlarının yanına gitmelerine izin verildi. Sınırdan minibüslerle Suruç Yatılı İlköğretim Okulu bahçesine getirilen sığınmacıların kayıt işlemleri burada gerçekleştiriliyor. İşlemleri tamamlanan Suriyelilerden Türkiye’de akrabası olanlara izin veriliyor.

Mehmetçik yardım ediyor

Gelen Suriyelilerin bitkin ve yorgunlukları göze çarparken, bazı Suriyelilerin gözyaşı döktüğü, bazılarının ise güvenlik güçlerine sarılarak teşekkür ettiği görüldü. Yaşlılara ve yürüyemeyen kadınlara askerler destek oldu. Suriyelerinin malzemelerini taşımada da yardımcı olan askerler, yaşlı kadınları güvenli bölgeye taşıdı. 

Bir süre oluşturulan güvenli alanda bekleyen Suriyelilerden bir bölümü akrabalarının yaşadığı Suruç’un 11 Nisan Mahallesi’ne gitti. Bölgeye gelen Türk Kızılayı ekipleri de misafirlere su ve gıda yardımında bulunuyor. 90 yaşındaki bir Suriyeli kadın da yakınları tarafından el arabasıyla Türkiye’ye getirildi. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, muhacirlerin kontrollü şekilde Türkiye’ye alındığını söyledi. Öte yandan çatışma seslerinin Oylum köşyünden duyulması üzerine sınır hattına üç tank sevkedildi. Sınırın sıfır noktasına konuşlandırılan tankların namlusunun Suriye tarafına çevrildiği görüldü.

HDP lideri Selahattin Demirtaş, “Bütün gençlere IŞİD’e karşı cephede savunma çağrısı yapıyorum” dedi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani de Kobani halkının korunmasını istedi.