20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Paralel yapı ile Ergenekon’un İmralı’yı ‘bertaraf etme’ planı

Önce ‘İmralı bertaraf edilecek, çatışmalı dönem gelecek’ diyen ‘paralel’ ses kaydı internete düştü. Ardından, Ergenekon hükümlüsü Perinçek’in İşçi Partisi Öcalan’ın montajlı görüntülerini yayınladı. Çözüm sürecini bitirmek için ‘Paralel-Ergenekon işbirliği’ yorumu yapılıyor.

8 Şubat 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapı ile Ergenekon’un İmralı’yı ‘bertaraf etme’ planı

İnternete geçen hafta düşen ve paralel yapının dış bağlantılarını yürüttüğü belirtilen Süleyman Hamit Müftigil’e ait olduğu öne sürülen ses kaydındaki  “İmralı yandaş oldu, bertaraf edilecek, çatışmalı dönem başlayacak” iddiasını doğrulayacak gelişmeler yaşanıyor. Ergenekon hükümlüsü Doğu Perinçek’in İşçi Partisi, Abdullah Öcalan’ın 1999’da askerlerce yapılan sorgu kayıtlarını yayınladı. Görüntülerde, Öcalan’ın sözlerinin PKK’nın Kandil’deki yöneticilerini kışkırtarak çözüm sürecinden vazgeçmeye yönlendirme amaçlı kurgulandığı dikkat çekti.

Görüntüler kurgulanmış

Gizli kamera çekimlerinden alınarak arka arkaya eklendiği anlaşılan görüntülerde, Öcalan’ın sorgucu subaylara “devlete hizmet edebileceğini, örgütü devlete bağlayabileceğini, Kandil’deki diğer yöneticilerinin ‘korkunç adamlar’ olduğunu” söylediği sözleri özellikle seçilmiş. 

Bu montajın çok sayıda çekimden oluşan uzun bir sorgu kaydından yapılmış olması, “bu kayıtlar nereden alındı” sorusunu da beraberinde getirdi. Öcalan’ın 1999 yılında Türkiye’ye getirildiğinde sorgusu, dönemin Jandarma İstihbarat Başkanı Hasan Atilla Uğur tarafından yapılmıştı.

Jandarma’dan mı çalındı

Görüntülerde Öcalan’la konuşan Uğur, halen Doğu Perinçek gibi Ergenekon davasından hükümlü olarak Silivri Cezaevi’nde bulunuyor. Ayrıca, İmralı adası, 1999’dan itibaren 10 yıl Bursa İl Jandarma Alay Komutanlığı sorumluluğunda kalmış, 2009’da Adalet Bakanlığı kontrolüne alınmıştı. Bu da kayıtların ancak Jandarma Genel Komutanlığı arşivinden alınmış olabileceğini akla getiriyor. Kayıtların ya arşive kaldırılırken kopyasının alınmış ya da yakın zamanda çalınmış olabileceği belirtiliyor. Ergenekon soruşturmaları sürecinde Genelkurmay’ın ‘kozmik oda’sında da arama yapıldığı hatırlatılarak, buradan da kopyalanmış olabileceği kaydediliyor. 

Çatışmalı dönem geliyor

Pensilvanya’da da etkili bir isim olduğunu belirten ses kaydındaki kişi, 17 Aralık operasyonuna ilişkin, “Seçime kadar bütün kabineyi yıkacağız” ifadelerini kullanırken, çözüm sürecini baltalamaya yönelik projeyi de şöyle anlatıyor: “İmralı’dakinin karşısında olan herkes Washington’a geliyor. Benim sevdiğim güneydeki ülke de destek oluyor. O ülke, Amerika ve Kürt kardeşlerimiz birlikte bir organizasyon, güç birliği yapacaklar. Bu da İmralı’nın bertarafı anlamına geliyor, onun hükmü bitti. Bundan sonra tekrar silahlı, çatışmalı bir dönem geliyor. Çünkü İmralı hapiste olduğu için bir şekilde yandaş olmak zorunda.  Barzani’nin de bertaraf edilmesi gerekiyor. Barzani’yi de yakında bertaraf edecekler. Erdoğan da bertaraf edilecek. Konuşulanları biliyorum, neler olacağını biliyorum.”

Paralel işbirliği yorumu

Kayıtların yayınlanmasının ardından, Öcalan’ı örgütünün gözünde itibarsızlaştırmaya yönelik görüntülerin  Ergenekon hükümlüsü Perinçek’in İşçi Partisi tarafından yayınlanması ‘paralel işbirliği’ diye değerlendiriliyor.

Gladyo montajı

İmralı'ya giden heyette yer alan HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Öcalan’ın kayıtları için “Gladyo montajı kurgusu” dedi. Önder, “İmralı’ya gittiğimizde sorarız, söyleyeceği şeyleri de sizinle paylaşırız. Bu çözüm sürecini itibarsızlaştırmak isteyen bir yapının iradesi” diye konuştu. Gazeteci Kurtuluş Tayiz de 1 Şubat’ta “Öcalan’ı ‘bertaraf’ etme planının Erdoğan’a karşı başlatılan operasyona paralel olarak yürütülmesi dikkat çekici” diye yazdı. Gazeteci Oral Çalışlar da “Kasetin hedefi; Öcalan’ı gözden düşürmek. 17 Aralık operasyonu, istenilen sonucu vermedi.  Öcalan kasetinin devreye sokulması bir planın ürünü” dedi. Çalışlar, bu kişilerin kimler olduğunu ise “Ergenekon soruşturmasını kim yürüttüyse, JİTEM’cileri kim sorgulayıp evraklarına el koyduysa onlar” diye açıkladı.