26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Paralel yapı operasyonunda 'al-bırak' uygulaması

Paralel yapı soruşturmasında gözaltına alınan şüpheli polisler “adli kontrol” gerekçesiyle mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Haber Merkezi15 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Paralel yapı operasyonunda 'al-bırak' uygulaması

Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100’üncü maddesi kapsamında verilen adli kontrol ile serbest bırakma kararı, soruşturmanın “Darbeye teşebbüs” iddiasıyla değil “yasadışı dinleme ve evrakta sahtecilik” gerekçesiyle yürütülmesinden kaynaklı olduğu belirtildi.  İstanbul Başsavcılığı tarafından önceki gün Tekirdağ ve Edirne’de gerçekleştirilen paralel yapı soruşturması kapsamında gözaltına alınan 17 şüpheli serbest bırakıldı. Adli işlemleri yapılan şüphelilerden 8’i savcılıktan 11’i ise İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı. Aralarında Edirne İstihbarat Şube eski Müdür Özgür Nikbay ile Tekirdağ İstihbarat eski Şube Müdürü Halil Hilal Seyfi’nin de yer aldığı şüpheliler, “adli kontrol” gerekçesiyle mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

CMK 100’den serbestler

CMK 100 kapsamında verilen adli kontrol ile serbest bırakma kararı, soruşturmanın “Darbeye teşebbüs” iddiasıyla değil “yasadışı dinleme ve evrakta sahtecilik” gerekçesiyle yürütülmesinden kaynaklı olduğu belirtildi. CMK 100’de “Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez” deniliyor. Öte yandan İstanbul Başsavcılığı mahkemelerin 17 polisin serbest bırakılma kararına itiraz etti. Emekli savcı Reşat Petek, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada paralel yapı operasyonlarında yaşanan “al-bırak” işlemlerinin yasal eksiklikler ve emniyetin titiz olmayan çalışmalarından dolayı yaşandığını söyledi. Petek, “Darbeye teşebbüsten yapılması gereken soruşturmalar, yasadışı dinlemeden özensizce gerçekleştiriliyor ve CMK 100 ile şüpheliler serbest bırakılıyor” dedi.