30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Paralel'i MİT ve CIA görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde ABD Başkanı Obama ile ‘paralel yapı’yı da söyledi. Erdoğan, “Bizden bilgi belge talep ettiler. Gerekli belgeleri vereceğiz. Ben de Obama ile yakın temasta olacağım” dedi.

Mustafa Kartoğlu7 Eylül 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Paralel'i MİT ve CIA görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde ‘paralel yapı’yı da konuştuklarını belirterek, gerekli belgeleri vereceklerini, iki ülke istihbarat servislerinin de konuyu ele alacaklarını açıkladı. Erdoğan, “Dışişleri bakanlarımız da görüşecek, ben de Obama ile yakın temasta olacağım” dedi.

Erdoğan, Galler dönüşü uçakta özetle şunları söyledi:

Güvenliğimizi tehdit ediyor

“Obama ile 1 Saat 25 dakika süren görüşmemizde öncelikle tabi Türkiye-Amerika ilişkilerinde model ortaklık çerçevesinde neler yaptığımızı kısa; fakat Ukrayna, Suriye, Irak, Libya, Mısır, Filistin gibi meseleleri derinliğine ele aldık. Türkiye’de paralel devlet yapılanmasıyla ilgili konuyu da sayın Başkan’la görüştüm ve bu konuyla ilgili olarak özellikle istihbarat örgütlerimizin de birbiriyle daha sıkı bir irtibat haline girmesi ve bizim ulusal güvenliğimizi tehdit eden bu yapıyla ilgili üzerinde durulmasının gereğini özellikle kendilerine hatırlattık. Bu konuyu, hem şu anda istihbarat örgütlerimiz, hem de dışişleri bakanlarımızın çalışmalarıyla takip edeceğiz. Temenni ederim ki, süreç içerisinde gerek Türkiye’deki gelişmeler ve gerekse kendilerindeki gelişmeler çok daha farklı neticelerin doğmasını sağlayabilir.  Onların yaklaşımı özellikle belge, bilgi  neler varsa bunların aktarılması istikametindedir.”

“Obama ile önümüzdeki süreçte yakın temasta olma  konusunda mutabık kaldık. Zaman elverirse BM Genel Kurulu’nda da görüşebiliriz dedik. Sayın Obama’nın 2 yılı var. Kendisi artık aday olmayacak ama partisinin şansını artırması bakımından üzerinde bir yük var. 1 saat 25 dakikada bölgemizdeki sorunları görüşebilme olanağı bulduk. Bu arada bazı gelişmeler olur da onlardan veya bizden bir şey gelirse tekrar görüşürüz. Bakanlarımızın da birbirleriyle yaptıkları ve yapacakları görüşmeler var. Önemli olan ülkelerin devletin bütün mekanizmalarını çalıştırarak iletişimi sağlamasıdır. (ABD ile soğukluk bitti mi) Siyasette geçmiş geçmişte kalır. Mevlana’nın dediği gibi, şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Biz ona bakacağız.”

Merkel’le dinlemeleri konuştuk

“Dinleme iddialarını gündeme getirdik, konuştuk. Bu konuda da istihbarat örgütlerimizi görevlendirme kararını aldık. İstihbarat örgütlerimiz birbirleriyle daha hassas görüşme halinde olacaklar. Kendileri de bu süreci yakından takip edeceğini söyledi. Aynı şekilde bizler de. Ama dost ülkeler birbirleriyle bu konulardaki hassasiyetlerini koruma noktasında hareket etmelidir.”

IŞİD konusunda Türkiye’ye suçlama yok teşekkür var

“Amerika’nın, NATO’ya üye 11 ülkenin de iştirakiyle bir koalisyon oluşturmak ve ortak bir çalışma içine girmek gibi bir hedefleri var. İngiltere, Fransa, Almanya zaten olumlu yaklaşıyor. Komşu ülkelerin böyle bir çalışma içinde olmasını istiyorlar. Bu arada Irak’ta yeni hükümetin 11 Eylül’e kadar kurulması lazım.”

Bizim de görevimiz var

“Türkiye olarak Irak sorununun giderilmesi hakkında bizim de üzerimize düşen bazı görevler var. Gerek Kürtler, gerek Sünniler, gerekse de Türkmenler konusunda yaşanan sıkıntılar aynı noktada. Bu konular üzerinde şu anda arkadaşlarımızın çalışmaları var. Bunu gidermek suretiyle artık Irak’ın bir  hükümete kavuşmasını sağlamak gerekiyor.”

IŞİD İslam devleti değil

“IŞİD’i İslam devleti olarak kim anıyor? Belki IŞİD kendini öyle adlandırıyordur, BBC filan o nedenle öyle söylüyordur. Yoksa NATO zirvesine katılan ülkelerden hiçbirisi bu şekilde, bunu kabul ediyor değil.

Sayın Obama ile Suriye konusunda da ayrıntılı görüşmeler yaptık. Suriye konusunda, özellikle mülteciler ve insani yardımları için Türkiye’ye teşekkürlerini ilettiler. ”

Batılı militanlar sınırdışı

“IŞİD’e Batı ülkelerinden katılım en çok Batılı liderleri rahatsız ediyor. Bunun nasıl önünü alacağız sorusuna cevap arıyorlar. Bu konudaki hassasiyet hepsinde var. Değişik ülkelerden gelip bizim üzerimizden Suriye’ye geçmek isteyenler var. Ki bunların sayısı da hatırı sayılır miktarda. Bunların bir kısmını biz zaten sınır dışı ettik. Hiçbir oturumda Türkiye’yi suçlayıcı bir şey gündeme gelmedi. “

Füze sistemi için Fransa'yla görüşüyoruz

Çin’le füze savunma sistemi görüşmelerinde ortak üretim ve know-how meselesinde bazı uyuşmazlıklar çıktı. Buna rağmen arkadaşlar görüşmeye devam ediyor ama ikinci sıradaki Fransa yeni tekliflerle önümüze geldi. Şu anda Fransa ile de görüşmelerimiz sürüyor. Burada ülkelerimizin çıkarları hangi noktada daha olumlu neticelenirse, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İcra Komitesi de o yönde karar verecektir. 

Normalleşme olacaktı İsrail Gazze'yi vurdu

“Ateşkesin kalıcı olması noktasında NATO’nun yapabileceği birçok işin olduğunu anlattım. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi’nin, uluslar arası en önemli kuruluş olan NATO’nun bir şeyler yapması, inisiyatif alması gerekir. Obama ile de konuştuk. Özür ve tazminat konularında mesafe almıştık. Gel gör ki, iş ablukanın kaldırılmasına geldiği sırada, biz normalleşme hazırlığı içerisindeyken maalesef İsrail Gazze’ye bomba yağdırmaya başladı. Temenni ederiz ki şu anda sağlanan ateşkes kalıcı olur ve ablukalar kalkar. Artık Gazze bir açık hava hapishanesi olmaktan kurtarılır. Biz de bu normalleşme sürecini hızlandırırız dedik. Obama da, bu süreçte takındığımız tavır için bize teşekkür etti.”

Cameron golüme hayran kalmış: Görüşmemiz sırasında İngiltere Başbakanı Cameron ile eğlenceli bir anekdot oldu. Cameron, bizim Başakşehir Fatih Terim Stadı’ndaki maçta attığımız golleri izlemiş. İkinci gole hayran kalmış. ‘Bizim takıma da biraz destek olsanız’ diye takıldı. 

İlk yurt gezisi Karadeniz'e

Yurt içinde teşekkür ziyaretlerine BM zirvesi öncesi (21 Eylül) başlayacağım. Herhalde bir günde Rize ve Bayburt öncelikli olmak üzere üç ile gideriz.