24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

PKK mensubu için ‘aktivist’ diyen rapora CHP’den ‘evet’

Teröristi ‘aktivist’ terörü ise ‘çatışma’ olarak gösteren AKPM raporuna tümü üzerinden ‘Evet’ diyen CHP’li Baykal, oylamadan sonra ise “Rapora şiddetle karşı çıkıyorum” dedi.

STAR ANKARA25 Nisan 2013 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
PKK mensubu için ‘aktivist’ diyen rapora CHP’den ‘evet’

PKK Terör Örgütü Mensuplarını “aktivist”, PKK terörünü “çatışma” olarak niteleyen AKPM Raporu’na CHP’den destek gelmesi siyaset kulislerinde şaşkınlığa neden oldu. Dün yapılan ve AK Parti’den 7 milletvekilinin hayır oyu kullandığı ve Fransız sosyalist Senatör Josette Durrieu’nun ele aldığı rapor önceki gün yapılan oylama ile kabul edildi. Raporda en çok tartışılan bölüm ise BDP’li Ertuğrul Kürkçü’nün verdiği önergeler oldu.

Kürkçü’nün önergeleri

 Önergelerde raporda yeralan, “Kürt sorunu ve PKK terörizmi 40 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu” ifadesinin “Türkiye’deki Kürt sorunu ve Türk devletiyle  PKK arasındaki çatışma 40 binden fazla kişinin  ölümüne neden oldu” şeklinde değiştirildi ve “PKK aktivisti” olarak bahsedildi. Tartışmalı geçen bölümde, AK Parti’li Mevlüt Çavuşoğlu, Şaban  Dişli, Tülin Erkal Kara, Pelin Gündeş Bakır, Burhan Kayatürk ve Ahmet Türkeş  önergenin tamamına hayır oyu kullandı. AK Parti

Milletvekili Nursuna Memecan ve CHP Milletvekili Haluk Koç ise çekimser oy kullandı. MHP’li Tuğrul Türkeş oylamaya katılmadı.

CHP’den ‘evet’ ile destek

CHP Milletvekilleri Deniz Baykal ile Gülsün Bilgehan ise tümü üzerindeki görüşmelerin ardından evet oyu kullanması dikkat çekti. Baykal oylamada evet oyu vermesine  rağmen daha sonra ise “Rapora şiddetle karşı çıkıyorum. Ben raporda insanhakları ve ifade özgürlüğü adına yer alan ifadelerden dolayı evet dedim” diye konuşması dikkat çekti. Bilgehan ise konu hakkında sessiz kalmayı tercih etti. oylamada çekimser kalan Haluk Koç, raporu sert şekilde eleştirdi.

İHL’ye karşı CHP-BDP koalisyonu

AKPM Raporunda  ilk ve orta öğretimi yeniden düzenleyen 4+4+4 değişikliğiyle ilgili, “Genel Kurul, İHL’lerin orta kısmının tekrar açılmasını endişe ile karşılamaktadır. Bu,  laiklik ilkesinden ayrılma işareti taşıyor” ifadesi yeraldı. Önerge lehine konuşan Gündeş Bakır,  raporun yazarı Fransız sosyalist Josette Durrieu’nun ülkesinde Katolik okulları olduğunu, bunun laiklikle çelişmediğini ifade etti. CHP’li Gülsün Bilgehan ve Haluk Koç ile BDP li Ertuğrul Kürkçü, 112 parlamenterle birlikte “hayır”  oyu kullanarak İHL’lerle ilgili olumsuz ifadelerin raporda kalmasını sağladı. “